Wyciek płynu chłodniczego POMOCY! HELP!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Po raz kolejny zwracam się do was forumowiczów jako do fachowców. Jak w temacie: mam wyciek płynu chłodniczego w moim złomie (golfie). W lecie nie zwracałem na to uwagi bo w układzie była po prostu woda i kiedy chciałem to dolewałem. Niestety płynu chłodniczego nie posiadam w kranie =D a on kosztuje więc muszę zlikwidować usterkę. Po wymianie wody na płyn chłodniczy mam takie objawy:
- przede wszystkim codziennie dolewam płynu około od 0.5 do 1 litra ( jak dla mnie to ogromne ilości)
- skoki temperatury ( raz jest 70 a a za kilka minut gotuje płyn)
- raz zimne raz ciepłe powietrze z nawiewu
- strasznie kopci
- przerywa przy jednostajnym tempie jazdy
Najdziwniejsze dla mnie jest to że dolny wąż od chłodnicy jest chłodny i jest w nim płyn a górny jest pusty i gorący. Ewidentnie układ gdzieś się zapowietrza, ale to nie tłumaczy powyżej wymienionych objawów.
Proszę o pomoc...
- przede wszystkim codziennie dolewam płynu około od 0.5 do 1 litra ( jak dla mnie to ogromne ilości)
- skoki temperatury ( raz jest 70 a a za kilka minut gotuje płyn)
- raz zimne raz ciepłe powietrze z nawiewu
- strasznie kopci
Najdziwniejsze dla mnie jest to że dolny wąż od chłodnicy jest chłodny i jest w nim płyn a górny jest pusty i gorący. Ewidentnie układ gdzieś się zapowietrza, ale to nie tłumaczy powyżej wymienionych objawów.
Proszę o pomoc...
Lolek
Tez ostatnio przerabialem ubytki płynu u mnie do wymiany był cały termostat z krućcami bo byl pekniety i lalo plynem . Ale kolego skoro tobie ubywa az litr płynu dziennie to zobacz gdzie leje napewno bedzie widac wyciek . Zobacz czy w płynie niema oleju . Sprawdz takze czy na bagnecie niema masła byz moze poszła uszczelka pod głowica ale to chyba juz najgorszy scenariusz . Proponuje ci odpal autko i spróbuj zlokalizowac wyciek
Im większy silnik tym proporcjonalnie u młodego kierowcy mniejszy mózg .
- Paweł Marek
- V.I.P.
W tej sytuacji faktyczne wskazuje na uszczelkę głowicy, o ile kopci z wydechu a nie np z chłodnicy bo nie napisałeś tego a wyciek koło silnika nie jest widoczny. Zapowietrzenie i reszta kłopotów jest skutkiem tego a nie przyczyną
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Najgorsze właśnie jest to że nigdzie nie widać czy gdzieś cieknie bo automatycznie wszystko paruje. Już próbowałem obserwować zapalając samochód na zimnym silniku i nic nie zauważyłem. Na bagnecie nie ma masła ale jest na korku normalnie jak karmel. Z tym że w zimie u mnie masło to standard, natomiast w lecie problem znika. Poprzednio też miałem wyciek i został wymieniony króciec co trochę pomogło bo na jakiś czas miałem spokój. Teraz problem znów powrócił.
Lolek
U mnie na korku w zimie tez robi sie masło to normalne w golfie . A sprawdzales czy moze nie leje sie do srodka z nagrzewnicy ?? zobacz czy masz dywanik suchy
Właśnie też tak podejrzewam tą nagrzewnicę bo mam zimne powietrze nawet jak na piecu jest 90. Mimo wszystko pod dywanami susza...
Lolek
Oblukaj to nagrzewnice dokładnie . Najlepiej jakbys sie do niej dostał
Dostać się do nagrzewnicy = rozbieranie całej deski rozdzielczej. Nie mam czasu na takie zabawy. Jest na naszym forum foto-porada jak wymienić nagrzewnicę, ale po co mam tracić czas jak nie mam pewności że to jest usterką...
Lolek
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie piszesz co to za silnik , jeśli benzyna to obejrzyj świece . Tam gdzie będzie najgorsza , to w ten cylinder będzie przeciek .erdallvw pisze:- strasznie kopci
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Silnik to 1.8 75KM benzyna+ lpg wersja AAM. Świece wymieniane 2 miesiące temu... ale mimo wszystko sprawdzę...
Lolek
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Oby były suche i w podobnym stanie
Czyli wywala zbiorniczkiem po poluzowaniu korka ?erdallvw pisze:- skoki temperatury ( raz jest 70 a a za kilka minut gotuje płyn)
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
Zbiorniczkiem nie wywala. Dopiero jak odkręcę korek to pod wpływem ciśnienia wyrzuca wodę, bo układ jest zapowietrzony.
Lolek