Problem z pompą wspomagania gdzie mogę naprawić ????
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Od wczoraj coś zaczęło mi dziwnie świszczeć i szumieć pod maską początkowo sądziłem że to jakiś problem z silnikiem. Po otwarciu maski zauważyłem że zbiorniczek z płynem hamulcowym jest cały zalany ( i wszystko wokół przy okazji ). Wszedłem pod auto puknąłem lekko dwa razy młotkiem w pompę wspomagania ( pompa wspomagania to chyba ta pod alternatorem mam nadzieje że mam racje???? ) i nic nadal hałasowało po chwili płyn w zbiorniku zaczął bulgotać i nagle z pompy wspomagania zaczął lać się płyn. Kieruje do was pytanie czy ktoś wie gdzie tanio dam radę naprawić tą usterkę (Katowice,Siemianowice Śl.,Chorzów)??? Czy zdołałbym naprawić to sam czy jest to raczej skomplikowana naprawa????
Jak jest z tym gumowym paskiem na kole od pompy mogę go zdjąć bez obawy że coś się zepsuję ????
Czy mogę tak jeździć ??? wspomaganie w 80% przypadkach jest zazwyczaj na początku jak zapale go nie ma potem już jest, pompa cały czas hałasuje??????
Od wczoraj coś zaczęło mi dziwnie świszczeć i szumieć pod maską początkowo sądziłem że to jakiś problem z silnikiem. Po otwarciu maski zauważyłem że zbiorniczek z płynem hamulcowym jest cały zalany ( i wszystko wokół przy okazji ). Wszedłem pod auto puknąłem lekko dwa razy młotkiem w pompę wspomagania ( pompa wspomagania to chyba ta pod alternatorem mam nadzieje że mam racje???? ) i nic nadal hałasowało po chwili płyn w zbiorniku zaczął bulgotać i nagle z pompy wspomagania zaczął lać się płyn. Kieruje do was pytanie czy ktoś wie gdzie tanio dam radę naprawić tą usterkę (Katowice,Siemianowice Śl.,Chorzów)??? Czy zdołałbym naprawić to sam czy jest to raczej skomplikowana naprawa????
Jak jest z tym gumowym paskiem na kole od pompy mogę go zdjąć bez obawy że coś się zepsuję ????
Czy mogę tak jeździć ??? wspomaganie w 80% przypadkach jest zazwyczaj na początku jak zapale go nie ma potem już jest, pompa cały czas hałasuje??????
- Paweł Marek
- V.I.P.
pasek pompy wspomagania możesz zdjąć i możesz tak jeździć, jakiś czas nie za długo bo przekładnia kierownicza na dłuższa metę tego nie lubi, w tej sytuacji jeśli już trochę pojeździłeś a płynu nie było to pompa wspomagania jest już do wywalenia , ale nie martw się rynek używek jest szeroki i głęboki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
gdzieś w sieci jest porada jak samemu zregenerować pompę samemu musisz tylko poszukać
zobacz tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=152679" onclick="window.open(this.href);return false;
zobacz tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=152679" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony czw gru 16, 2010 21:36 przez tobi1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z pompą wspomagania gdzie mogę naprawić ????
nie jeździłem prawie w ogóle , płynu jest mało bo część wyleciała ,wspomaganie raz jest raz go nie ma, pompa pracuje raz głośno a raz jej nie słychać w ogóle , czy jest jakaś zdecydowana różnica pomiędzy wersja do silnika 1.6 a do 1.4 ( taki posiadam)? Potrzebuje jak najszybciej to zrobić a w mojej okolicy jest tylko pompa do wersji 1.6 lub wyżej .
ile mniej więcej może kosztować taka naprawa ???
ile może kosztować regeneracja takiej pompy????
tobi1111 znalazłem jakiś poradnik nawet na tym forum ale nie ma fotek do niego po zatym nie wiedziałem co z tym paskiem zrobić czy jak go zdejmę ( i jak przede wszystkim ) czy coś się nie przestawi , zepsuje
ile mniej więcej może kosztować taka naprawa ???
ile może kosztować regeneracja takiej pompy????
tobi1111 znalazłem jakiś poradnik nawet na tym forum ale nie ma fotek do niego po zatym nie wiedziałem co z tym paskiem zrobić czy jak go zdejmę ( i jak przede wszystkim ) czy coś się nie przestawi , zepsuje
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kris:), jest porada dobra w faq poszukaj ponownie, ale regeneracja ma sens tylko wtedy jeśli wymiany wymaga łożysko i simering. Większa naprawa się nie opłaca. Być może w twojej padły tylko te rzeczy i można naprawiać. Kosztuje to np koło mnie 120 zeta w zakładzie specjalistycznym od układów wspomagania
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no ok jeśli się da to zregeneruje jeśli nie to kupie używaną na co zwracać uwagę przy kupnie takiej pompy ????? czy musi być konkretnie taka sama do silnika 1.4 czy może być z innego ???
- Paweł Marek
- V.I.P.
można by się bawi w porównywanie numerów ale w sumie ma się zgadzać kierunek wyjść na węże i odsadzenie koła pasowego
a tak na oko to które mogą pasować ???? może mi ktoś powiedzieć z własnego doświadczenia
znalazłem kilka numerów na pompie powiedźcie jakie będą mniej więcej do niej pasować ?????
oto numery
USA XEB 6N0422155E SAGINAW DIV
030
2601
6947
to chyba wszystko.
oto numery
USA XEB 6N0422155E SAGINAW DIV
030
2601
6947
to chyba wszystko.
- Paweł Marek
- V.I.P.
http://allegro.pl/listing.php/search?ut ... 6N0422155E" onclick="window.open(this.href);return false;
pierwszy numer najlepszy, nie znaczy to że inne pompy nie pasuja.
pierwszy numer najlepszy, nie znaczy to że inne pompy nie pasuja.
Zadzwoniłem do hurtowni do Rudy śląskiej i okazało się że za 199 zł będę miał nową i taką kupiłem
teraz jak bym mógł was prosić o doradzenie oleju mechanik doradza mi kupić jakiś OLEJ HIPOL ATF II D Orlen
http://moto.allegro.pl/olej-hipol-atf-i ... 18385.html" onclick="window.open(this.href);return false; powiedzcie mi czy dobry jest ,czy może coś innego polecicie.??? Ile mniej więcej wchodzi do całego układu tego płynu ??? i po jakim czasie należy wymienić ten, który się wleje aby oczyścić cały układ słyszałem że po 500 km czy to prawda ???
teraz jak bym mógł was prosić o doradzenie oleju mechanik doradza mi kupić jakiś OLEJ HIPOL ATF II D Orlen
http://moto.allegro.pl/olej-hipol-atf-i ... 18385.html" onclick="window.open(this.href);return false; powiedzcie mi czy dobry jest ,czy może coś innego polecicie.??? Ile mniej więcej wchodzi do całego układu tego płynu ??? i po jakim czasie należy wymienić ten, który się wleje aby oczyścić cały układ słyszałem że po 500 km czy to prawda ???
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
zielony febi ok 20 zeta za litr powinno wejsc ci ok 1,5 litra max pamiętaj zielony
- Paweł Marek
- V.I.P.
0.78 litra wchodzi jak kupisz dwie butelki to masz na pierwsza wymianę
po ilu mniej więcej potem wymienić przy nowej pompie ?????