Witam,
mam następujący problem z moim GOLFEM III 1.9 TDi. Otóż podczas szybszej jazdy wypluwa on płyn z układu chłodniczego, a gdy nie przekraczam 90 km/h jest ok wszystko.
Wypluwanie płynu z układu chłodniczego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
to może wymiana korka coś da , bo on ma zaworek nadciśnieniowy , i u Ciebie może być uszkodzony , sprawdź tak samo uszczelkę pod korkiem
Wydaje mi się, że to jednak nie będzie to. Nie dawno to wymieniałem ale dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
-
- Mały gagatek
Mam to samo w mk2 1,6d, z tym że ja problem zdiagnozowałem. U mnie to uszczelka pod głowicą, przy spokojnej jeździe nic się nie dzieje, jednak przy szybszej wypluwa płyn. Kompresja przedostaje się u mnie do układu chłodzenia, tworzy się w nim bąbel ze spalin co uniemożliwia prawidłowy przepływ płynu a w konsekwencji tego wywala płyn. Odkręć sobie korek od zbiorniczka i przegazuj auto, zobacz czy w płynie nie pojawią się bąbelki. Jeśli to nie to, to pozostaje Ci jeszcze opcja zajechanej pompy wodnej lub zasyfionej chłodnicy.