Golf3 zaliczył rów. ogrzewanie/olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- seba198666
- Gadatliwa bestia
biały dym i śmierdzi???? jesli tak to uszczelka pod głowica.spala ci płyn chłodniczy i dlatego tak dymi a do płynu dostają sie spaliny i puchną weże
seba
otworzyłem ten zbiornik cały czas patrzyłem na lustro płynu i zero pecherzyka powietrza i koło 90C zaczął mi sie poziom podnosic gwałtownie i poleciałem wyłaczyc silnik i jak wróciłem patrzyłem w zbiornik i zrobiło bul bul takie duze, dziwi mnie to ze jak nie chce leciec na nagrzewnice, górny do chłodnicy gorący nie idzie sie dotknąć a chłodnica cała zimna, ale płynu mi nie ubywa :C
biały dym z rury na gazie przy tych temperaturach to norma. Kolego a sprawdzałeś ten wężyk od odpowietrzenia o którym pisałem wcześniej ? Masz jaja z obiegiem płynu i tyle. Zmieniałeś termostat więc zalewałeś układ na nowo, jeżeli są jaja z odpowietrzaniem a wcześniejsze objawy także na to wskazywały, to będzie tak jak masz teraz. Posprawdzaj wszystko zanim zabierzesz się za uszczelkę....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
coś czuje ze ten nowy termostat jest wadliwy :C temp mi rośnie do 100C, górny gruby ciepły, dolny z chłodnicy zimny( z małych do tójnika dochodzi ciepłe nagrzewnica zimna), nawet chłodnica jest zimna ~.~ a ten najmiejszy wezyk sprawdzony i jest dobry, a nie wiem jak inaczej go odpowietrzyc, jeśli zaleca sie otworzenie wyrównawczego i żeby sie sam zagrzał do wentylatora,
a jak wentylator włacza sie jak woda w czujniku w chłodnicy pokaze ileś tam stopni ?
bo chyba jak pomieszałem płyn orginalny ze sklepu z glikolem(z woda) to nie to ?
a jak wentylator włacza sie jak woda w czujniku w chłodnicy pokaze ileś tam stopni ?
bo chyba jak pomieszałem płyn orginalny ze sklepu z glikolem(z woda) to nie to ?
Nawet jak termostat wadliwy to i tak powinien chodzić na małym obiegu przez nagrzewnicę i powinno być ciepłe. w tym górnym grubym wężu masz na króćcu czujnik temperatury, stąd te wskazanie 100C , ale jak dolny zimny to coś nie tak.. A wentylator załącza się w ogóle ? , nie ruszałeś czasem paska wielorowkowego ? (można założyć odwrotnie i też będą jaja).
jedyne wyjście żeby dokładnie sprawdzić przepustowość układu to spuścić płyn podłączyć wąż ogrodniczy z wodą i sprawdzić czy przepłynie przez nagrzewnicę i przez chłodnicę, tylko temperatury nie zachęcają do takich eksperymentów
jeżeli termostat będzie cały czas zamknięty to nie odpowietrzy się układ, wyciągnij termostat całkiem i sprawdź czy zacznie grzać chłodnicę i może nagrzewnica ruszy.
jeżeli termostat będzie cały czas zamknięty to nie odpowietrzy się układ, wyciągnij termostat całkiem i sprawdź czy zacznie grzać chłodnicę i może nagrzewnica ruszy.
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
nie tylko przy wymianie termostatu ściągnąłem od wspomagania a ten jest nie tknięty,mishabest pisze: , nie ruszałeś czasem paska wielorowkowego ?
no nie bardzo bo chłodnica jest zimna, a tam chyba jest czujnik od wentylatoramishabest pisze: A wentylator załącza się w ogóle ?
teraz jest nowość bo mam prawy do nagrzewnicy ciepły a lewy zimny, sciągnąłem lewy od nagrzewnicy i ponaciskałem gruby wąż to płyn leciał
obstawiam ze pompa odmówiłam posłuszeństwa i nie miesza płynów.
orientuje sie ktos jaką średnice ma rurka w chłodnicy ? czy ona by sie mogła czymś zapchać?
A termostat wcześniej miałem 87C a teraz mam 92C chyba wielkiej różnicy to nie robi ? A może się zaciąć na zamkniętym? tudzież wtedy miałbym chyba ciepłe powietrze ? C:
a może po prostu wylać cały płyn i zalać na nowo ? czy to nic nie zmieni ? :c
- seba198666
- Gadatliwa bestia
nie bardzo jesli termostat sie nie otworzy po nagrzaniu to układ sie nie odpowietrzydax-88 pisze:tudzież wtedy miałbym chyba ciepłe powietrze ? C:
seba
- seba198666
- Gadatliwa bestia
skąd ty masz taki termostat?? na hurtowni pod twój motor temp otwarcia to max 87stopnidax-88 pisze:A termostat wcześniej miałem 87C a teraz mam 92C
seba
no byłem w sklepie w piatek wieczorem, miałem welhera 87C a ziom dał mi jakąś taka dziwna nazwe i 92C to do wymiany? i wrócić na 87? dałem 40zł wydaje mi sie że był taki uniwersalny raczej bo miał różnorakie uszczelki to okrągłe i kwadratowe (oczywiście chodzi o przekrój)
powinien być 87 ale nawet przy 92 nie powinna temperatura osiągnąc 100 stopni i wentylator powinien się załączyć. Sprawdź dla pewności pasek na pompie, ma iść pod kołem. Wygląda na to że nie ma obiegu, pytanie czy przez rzeczony termostat i powietrze czy przez pompę.. Spróbuj ewentualnie wyjąć termostat i zobaczyć czy się odpowietrzy i czy będzie ok. Nagrzewnica mogła się zapchać ale raczej mało prawdopodobne. Możesz sprawdzić- odepnij, przyłącz węża do jednego króćca i puść wodę. Jak przeleci to jest ok.
odpowietrzony jest napewno bo woda z kazdego miejsce wycieka, tylko czemu chłodnica jest non stop zimna?
a moze problem leży gdzie indziej ? korek od wyrównawczego ?
a moze problem leży gdzie indziej ? korek od wyrównawczego ?
- seba198666
- Gadatliwa bestia
bedzie zimna jak sie termostat nie otwiera. moze to bubel jakis.najlepiej wahlera 87stopni założyc bardzo dobre są u mnie juz 3 rok i jest ok. a wczesniej miałem vernet tez jakiś uniwersalny bo 3 uszczelki były. jezdziłem na nim tylko miesiąc bo po wymianie miałem gorzej niz przed.otwierał sie kiedy mu pasowało
seba
to teraz trzeba przejechać 9km zebym to na kanale zrobił heh ciekawe to bedzie