Piszczy na zimnym 1.9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymienić koło pasowe z tłumikiem drgań?
piszczy z dołu, delikatnie lata koło pasowe , delikatnie się chwieje, więc obstawiam że to to koło. Ostatnio jak myłem auto to myłem wysokociśnieniowo nadkola i rano nie piszczało więc pewnie woda robiła jako smar w tym czasie. Dopiero w lutym się tym zajmę, nie mam czasuuuuuu , apropos, może ktoś napisze jak wymienić to koło pasowe z tłumikiem drgań? 4 imbusy i wsio czy coś jeszcze muszę wiedzieć ?
2011-2013 Golf III 1.8 90KM ABS 1992r.
2013-2015 Golf III 1.9 TDI 90KM 1994r.
2013-2015 Golf III 1.9 TDI 90KM 1994r.
- Łukasz1992
- Mały gagatek
- Auto: Mk 3 TDI
- Silnik: 1Z
Koledzy dołączam sie do tematu. Pacjent 1.9 TDI /1Z/ wersja bez klimy. Po odpaleniu paski piszczą do póki auto trochę się nie zagrzeje. Na alternatorze nie mam sprzegielka ( nigdy nie bylo). Czy w tym może leżeć wina?
Moje czerwone mk3 w tdi-ku
viewtopic.php?f=88&t=621246
Pierwsze co to sciagnij pasek by napinacz rozebrac. Ten taki pret wygiety w L. Poprostu z drugiego konca tego preta jest taki maly mechanizm ze sprezyna. Odkrec go i sciagnij. Wtedy ten pret bedzie swobodnie sie ruszal. Wysuniesz go w bok i zapodaj na niego troszke oliwy po obu koncach. Ten pret musi chodzic luzniutko. Wtedy spowrotem to poskladaj.
Sprawdz jakiej mocy masz altek bo to tez wazne jest.
Sprawdz jakiej mocy masz altek bo to tez wazne jest.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Ok nasmaruje pręt. Alternator mam 120A a napinacz wymienialem 2 lata temu na SKF.
co znaczy napinacz?? Sprezyne napinajaca czy pret czy rolke napinacza??
- Łukasz1992
- Mały gagatek
W sumie to i to. Rolkę zmienialem w lato 2015r a sprężynę napinającą(napinacz) na zime 2015. Dziwi mnie tylko to ze moj alternator nie ma sprzęgiełka.
Moze ktos go wymienil a zalozyl co mial pod reka. Zreszta rolek i sztywnych i sprzegielkowych tez mam po kilka sztuk. Uzywki bo uzywki ale zawsze sa.
Wymieniles sprezyne ktora sie nie psuje a rolke ktora puki ma dobre lozysko lub je dosmarujesz to lata a tego preta bardzo istotnego to nie zrobiles. Ja juz tego narobilem tez calymi garsciami.
Sprzegielko moglbys zalozyc.
Wymieniles sprezyne ktora sie nie psuje a rolke ktora puki ma dobre lozysko lub je dosmarujesz to lata a tego preta bardzo istotnego to nie zrobiles. Ja juz tego narobilem tez calymi garsciami.
Sprzegielko moglbys zalozyc.