Blokujące Hamulce 1.9 Tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! Samochód to Golf IV (1.9 Tdi PD 115KM) w aucie postanowiłem zrobić czujnik stopu. Został wymieniony a światła stopu nadal świecą. ale to raczej nie ważne,w ten sam dzień zaraz po założeniu nowego czujnika pojechałem się przejechać. Podczas jazdy zauważyłem że pedał hamulca jest bardzo twardy a hamulce tak jakby się co raz bardziej zapiekały i nie odbijały. Ma ktoś jakiś pomysł. ? Od uruchomienia auta pedał jest twardy nawet jeśli zrobi się mięki to po kilku naciśnięciach jest tak samo. Blokuje wszystkie 4 koła :/ Proszę o jakąś pomoc.
-
- Nowicjusz
Sprawdź podciśnienie które idzie do serwa, taki wężyk w serwi czy nigdzie nie jest uszkodzony, albo umarł zawór który reguluje ciśnienie w serwie i jak naciśniesz pedał to nie odpuszcza ciśnienia i hamulce nadal hamują.
Zle wyregulowany czujnik stopu. Trzyma tak jak byś lekko naciskał na pedał hamulca.
Bez czujnika też nie puszcza,co do serwa wydaje mi się że jest dobre bo na wyłączonym aucie podpompuje pedał hamulca i trzymam jak odpale auto to pedał wciska się z 3-5 cm i staje. Czyli tak jakby serwo wspomagało. Nie jest to lekkie hamowanie tylko takie jakbym trzymał na porządnie zaciągniętym ręcznym i próbował ruszyć. Odpowietrzałem układ wczoraj i nie jest zapowietrzony.
-
- Nowicjusz
Tłoczki się cofają, zaciski na prowadnicach chodzą swobodnie, gumki na prowadnicach i tłoczkach całe nie zwaliło ich? Jesteś pewien że blokuje wszystkie 4 koła, bo jeśli na 100 procent blokuje wszystko to jest coś z pompą albo tak jak pisałem wcześniej coś nie halo z wspomaganiem hamulców.
Edit
A nie świeci Ci się jakaś kontrolka abs czy coś w tym stylu, pod kompa podłączałeś go? Bo może też być że pompa abs hamuje wszystkie 4 koła. Spotkałem się z takim przypadkiem już.
Edit
A nie świeci Ci się jakaś kontrolka abs czy coś w tym stylu, pod kompa podłączałeś go? Bo może też być że pompa abs hamuje wszystkie 4 koła. Spotkałem się z takim przypadkiem już.
Dziś wyciągłem pompę i wydaję się być OK. Tłoczek lekko chodzi przy naciśnięciu sika płynem więc raczej jest ok. Co do kontrolek od kupna auta świeci się i ABS i ESP przy próbie wejścia kompem w HAMULCE komputer zawiesza się. Chyba też stawiam na Pompę ABS lub jej sterownik. Najlepiej będzie jak zamówię drugą założę zaleje płynem układ i zobaczymy co się będzie działo mam nadzieję że odpuści.
-
- Nowicjusz
Gdzieś u jakiegoś machaniora się podłączałeś pod kompa czy pod domem swoim programem. Ogólnie jak świeci się abs esp i blokuje heble to jest jakiś problem ze sterowaniem, zostaje Ci tylko diagnostyka kompem. Jakiś dobry program poradzi sobie z tym bez większych problemów. Bez tego będziesz wydawał siano i możliwe że nie rozwiąże to problemu.
Jestem po wymianie płynu hamulcowego na nowy i odpowietrzeniu układu. Odpiąłem sterownik ABS. Niestety nic to nie dało pedał jak normalny sprawny do hamowania ale nadal blokuje wszystkie 4 koła. Z odpiętym sterownikiem czy bez pika kontrolka Hamulców. Jutro chyba podepnę ABS i ruszę na komputer. Znalazłem winę nie działającego czujnika stopu,był przepalony bezpiecznik i od tego wszystko się zaczeło. Od wymiany czujnika i spalonego bezpiecznika. Może jakiś pomysł ??
Ok można powiedzieć że problem częśćiowo rozwiązany Od ciągnąłem lekko pedał hamulca coś lekko strzeliło i koła już się nie blokują hamulec był miękki i praktycznie go nie było,po odpowietrzeniu reszty kół niby jest ok ale pedał hamulca łapie tak jakby w połowie i hamulce nie są już takie ostre auto nie staje w miejscu lecz zwalnia. Tak czy inaczej uważam że problem po części jest rozwiązany dobrze że auto jeździ i hamuje Pozdrawiam