Uciekł cały olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uciekł cały olej
Witam,
Na początek powiem, że szukałem i znalazłem, ale problem dotyczył silnika 1.3 i zapchanej odmy - ja mam 1.6 PN i odma jest drożna.
Uciekł mi cały albo prawie cały olej. Po wlaniu 2 litrów dopiero bagnet się ledwo zamoczył. Problem wystąpił z dnia na dzień. Nie mam pojęcia gdzie szukać wycieku - zalana olejem jest cała lewa strona patrząc z przodu auta. Plastikowa osłona rozrządu i wszystko poniżej. Dwa dni temu naciągałem pasek alternatora bo zaczął czasem popiskiwać i nie zauważyłem nic niepokojącego. Dopiero dziś na zakrętach dała o sobie znać kontrolka oleju.
Wymieniałem w lato uszczelkę pokrywy zaworów bo trochę z niej ciekło, ale tylko odrobinę - po wymianie spokój. Czy możliwe, że stało się coś z takim gumowy/sylikonowym niebieskim elementem od strony rozrządu czy wyciek mógł powstać gdzieś niżej? Na postoju nie widać żeby gdzieś leciało, dopiero podczas jazdy gdzieś cieknie...
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Na początek powiem, że szukałem i znalazłem, ale problem dotyczył silnika 1.3 i zapchanej odmy - ja mam 1.6 PN i odma jest drożna.
Uciekł mi cały albo prawie cały olej. Po wlaniu 2 litrów dopiero bagnet się ledwo zamoczył. Problem wystąpił z dnia na dzień. Nie mam pojęcia gdzie szukać wycieku - zalana olejem jest cała lewa strona patrząc z przodu auta. Plastikowa osłona rozrządu i wszystko poniżej. Dwa dni temu naciągałem pasek alternatora bo zaczął czasem popiskiwać i nie zauważyłem nic niepokojącego. Dopiero dziś na zakrętach dała o sobie znać kontrolka oleju.
Wymieniałem w lato uszczelkę pokrywy zaworów bo trochę z niej ciekło, ale tylko odrobinę - po wymianie spokój. Czy możliwe, że stało się coś z takim gumowy/sylikonowym niebieskim elementem od strony rozrządu czy wyciek mógł powstać gdzieś niżej? Na postoju nie widać żeby gdzieś leciało, dopiero podczas jazdy gdzieś cieknie...
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Uciekł cały olej
Możliwe że wyszedł z obudowy któryś uszczelniacz (simering). Zdemontuj osłonę rozrządu , umyj silnik , zapal go i szukaj wycieku.
Uciekł cały olej
Nie koniecznie groszowy jak będziesz chciał oryginał, i roboty wcale nie dużo jak wiesz co i jak.albin88 pisze:Pewnie koszt części groszowy ale roboty na pół dnia?
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Uciekł cały olej
Simering tani tylko rozrząd będzie trzeba zdemontować i któreś koło albo wszystkie i mieć spokój.
Uciekł cały olej
Właśnie tego się obawiam. Rozrząd i tak miałem robić ale w lato jak będą przyjemniejsze temperatury do dłubania przy samochodzie... Postaram się któregoś dnia lepiej temu przyjrzeć, jak wracam z pracy to już ciemno jest i ciężko coś stwierdzić...
Czyli szukać przy kołach od rozrządu?
Może jeszcze ktoś coś podpowie
Czyli szukać przy kołach od rozrządu?
Może jeszcze ktoś coś podpowie
Uciekł cały olej
Jak olej poszedł na pasek to nawet nie myśl o odkładaniu wymiany na potem.albin88 pisze:Może jeszcze ktoś coś podpowie
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Uciekł cały olej
Pasek akurat wyglądał na suchy tylko obudowa była mokra.
Wysłane z mojego F2 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego F2 przy użyciu Tapatalka
-
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Uciekł cały olej
albin88, kolego ma 100% jest to zimering na wale. Musisz rozebrać rozrząd i kolo pasowe z wału od rozrządu. po wymianie problem zniknie pozdrawaim
LEŚNY PRZYTULAS
Zniknal bez wymiany okazalo sie ze byla odma zapchana. Przejechałem juz prawie 1000km i nic nie ucieka. Wczesniej od max do min zeszlo mi po 100-200km.
Wysłane z mojego Coolpad F2 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Coolpad F2 przy użyciu Tapatalka
Okazało się, że jednak powoli ale ucieka. Uszczelniacz i rozrząd wymieniony i zobaczymy jak dalej
Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka