Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
btard a ciezko bedzie z wyjeciem odmy bez kanału i lezenia pod autem? Czy raczej nie ma sensu sie męczyć?
Za pierwszym razem nie ma łatwo, ale źle też nie. Zrzucasz podstawę filtra powietrza, odma będzie przykręcona na 3 imbusach do bloku. Obczaj sobie na zdjęciach w którym miejscu są śruby i powinieneś dać radę. A jak dalej będzie ciężko z widocznością to zawsze można wspomóc się lusterkiem.
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
ja w tym roku nic nie czyszcze, zarzucilem odpowietrzenie do korka z wezykiem i butelka - zobaczymy czy wywali mi olej.....
Dzieki btard, jak zacznie sie cos dziac to biore sie za czyszczenie. Narazie jest ok i codziennie przy rozruchu kontroluje sytuacje przez wlew oleju.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
witam chcial bym sie dowiedziec jak dziala rozwiazanie kolegi aXis81 czy na dłuzsza mete dalo rade jesli ktos cos wie prosze o wiadomosc pozdrawiamm
-
- Nowicjusz
witam chcial bym sie dowiedziec jak dziala rozwiazanie kolegi aXis81 czy na dłuzsza mete dalo rade jesli ktos cos wie prosze o wiadomosc pozdrawiamm
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
suppermario, to rozwiązanie działa, jeżdżę już tak dwa lata i nic nie zamarzło.
Odkryłem sposób na przeczyszczenie odmy tak z grubsza. Na rozgrzanym pracującym silniku trzeba zdjąć wąż odmy z króćca filtra powietrza i zatkać go na kilkadziesiąt sek. aż wąż zacznie robić się twardy. Wtedy puszczamy i wylatuje nam piękny "glut"
Na pewno w wężu zostaje sporo szlamu, ale z większa jest opróżniony.
Odkryłem sposób na przeczyszczenie odmy tak z grubsza. Na rozgrzanym pracującym silniku trzeba zdjąć wąż odmy z króćca filtra powietrza i zatkać go na kilkadziesiąt sek. aż wąż zacznie robić się twardy. Wtedy puszczamy i wylatuje nam piękny "glut"
Na pewno w wężu zostaje sporo szlamu, ale z większa jest opróżniony.
Ciekawy sposób, czy ktoś może sie ustosunkować do tego co napisał cashtan???? Czy to wogóle w jakis sposób pomaga???
Ciekawy sposób, czy ktoś może sie ustosunkować do tego co napisał cashtan???? Czy to wogóle w jakis sposób pomaga???
maselek, syf z przewodu usuniesz, zamarznąć dalej może. Problemem jest nie przewód, a odma, gdzie mgła olejowa zamarza na m.in. źle zaprojektowanych sitkach będących w samej puszce.
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
jezdze z butelka juz jakies 2 tyg i juz sie uzbieralo troszke wody, az strach pomyslec co by sie stalo gdybym nie zrobil tego odpowietrzenia i przyszly wieksze mrozy,
najwiekszym testem bedzie styczen, wtedy sa najwieksze mrozy, a autko jak zwykle musi stac w nocy pod robota
najwiekszym testem bedzie styczen, wtedy sa najwieksze mrozy, a autko jak zwykle musi stac w nocy pod robota
btard dzieki za opinie. Fakt to nie przewód jest problemem tylko odma. Na przewodzie mam "grzałke" ale zamarza odma. Narazie raz mialem z tym problem w tamtym roku. Rozerwalo mi odme na koniec jazdy kiedy parkowalem.... i olej wyleciał. Teraz mam nową odme ale boje sie ze zamarznie.... Przy mroznych nocach rano sprawdzam przed jazdą czy jest drożna, jak cos bede czyscił.
-
- Nowicjusz
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Witam.thomas1919 pisze:U mnie jest podłączony do filtra po staremu tzn podmieniłem tylko odme. Naciągnąłem wąż na nową odmę i zacisnąłem metalową opaską. Nie mam żadnych problemów z zamarzaniem i żadnego "masła" jak przy starej odmie.stonefree pisze:Przyłączam się do pytania. Mam uzasadnione obawy, że jeżeli wąż odmy będzie podłaczony do filtra, to nic sie nie zmieni.marian6666 pisze:Mógłbyś pokazać gdzie wprowadziłeś wąż z odmy do filtra powietrza??
Kiedyś.. samochód stał w pod Tatrami kilka dni w ok -18 i nic się nie stało z odmą. Przed jazdą samochód pochodził ok 3-5min żeby się zagrzała grzałka w odmie.
Do pełni szczęścia jeśli ktoś chce trzeba podmienić kolektor ssący na taki z wejściem pod przepustnicą (opisałem wyżej) i dać ori wąż od odmy tzn sztywny peszel vw.
Taki kolektor
Chętnie zastosowałbym to rozwiązanie w moim golfie, tym bardziej, że mam wtyczkę do grzałki na wężu, która poszłaby do gniazda w nowej odmie. W związku z tym mam kilka pytań. Czy podmiana kolektora wiąże się z dużą komplikacją dla osoby, która nie jest mechanikiem, a raczej "majsterkowiczem"? Czy niezbędna będzie adaptacja przepustnicy po takim zabiegu? I jak namierzyć taki kolektor, jak ten ze zdjęcia, bo przeglądając allegro widzę takie z dwoma bolcami obudowy filtra?