Odstające koło pasowe wału
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam problem, wczoraj kupiłem golfa lecz dopiero dzisiaj zauwazylem ze kolo pasowe walu odstaje, tzn nie idzie w jednej lini z kolami pasowymi alternatora i pompy wody. Co za tym idzie pasek idzie pod katem i piszczy. Drugim problemem jest ze zimny po odpaleniu przez chwile nie rowno chodzi, czy moze byc do wina swiec?
Prosze o pomoc
Mam problem, wczoraj kupiłem golfa lecz dopiero dzisiaj zauwazylem ze kolo pasowe walu odstaje, tzn nie idzie w jednej lini z kolami pasowymi alternatora i pompy wody. Co za tym idzie pasek idzie pod katem i piszczy. Drugim problemem jest ze zimny po odpaleniu przez chwile nie rowno chodzi, czy moze byc do wina swiec?
Prosze o pomoc
widzę żu to tez może mieć związek ze wspomaganiem, o którym pisałeś w innym temacie. Sprawdź co jest "nie od kompletu" czy kółko na wale czy osprzęt... Co do palenia i nie równej pracy - 1001 powodów przelatuje mi po głowie. Napisz jaki kod silnika chociaż - wtedy może coś się rozjaśni...
nie mam wspomagania, tego golfa mam od dwoch dni. Widac ze kolo pasowe walu wyraznie odstaje wzgledem kol pasowych altka i pompy o jakies 3-4mm. Dodam jeszcze ze przy odpalonym silnik "gibie" sie te kolo pasowe walu. wyglada na krzywe. Czy jego wymiana zalatwi sprawe?
Co do palenia i nie rownej pracy zauwalym ze przy gazniku, po lewej stronie jest kostka z wtyczka lecz przewody jakby odciete. Czy jest to moze jakas kostka od ssania? po wyglada jakby ssania nie bylo.
Co do palenia i nie rownej pracy zauwalym ze przy gazniku, po lewej stronie jest kostka z wtyczka lecz przewody jakby odciete. Czy jest to moze jakas kostka od ssania? po wyglada jakby ssania nie bylo.
kółko należałoby zdjąć i zobaczyć, może jest źle założone - tam na kółku od rozrządu oprócz czterech otworów jest taki wypust - cycek. On powinien pasować w otwór kółka pasowego. Być może ktoś nie trafił na otwór i zamontował jak leci - wtedy kółko byłoby krzywo zamontowane... Co do silnika nie wiemy jaki masz układ zasilania - podaj kod silnika, dobrze byłoby gdybyś uzupełnił to w profilu. A jak już będziesz wiedział jaki masz kod to przypuszczam że szereg gotowych rozwiązań problemów znajdziesz na forum.
wszystko byloby ok, ale zauwazylem ze moje kolo pasowe bylo spawane (jakby to przerabial z innego wozidla). Mysle ze kolo pasowe powinno byc z jednolitego materialu, czy tak?
to dolne koło na wale składa się z dwóch, a nawet czasem trzech kółek skręconych ze sobą... małe zębate kółko od paska rozrządu, duże kółko na pasek wody i alternatora i często też trzecie kółko od np pompy wspomagania... Wszystko skręca się na siebie... Małe kółko do wału śrubą centralną, na to duże kółko cztrema śrubbami z łbem imbusowym i ewentualnie pod te same otwory nakładasz kóło trzecie na zewnątrz...
Re: Odstające koło pasowe wału
dla mnie to możesz mieć tam zamontowane jeszcze trzy inne i czwarte różowe...c-master pisze:Jest też w takim razie czwarte do napędu klimy