Witam Wszystkich użytkowników jak i pasjonatów motoryzacji:)
choć wcale mi nie do śmichu , otóż mam problem z zapalającą i titającą kontrolką oleju
Problem pojawia się przy dłuższych trasach potrzeba 100 kilometrów co by problem zaczął występować
i dzieje się to jak już często przy wyższych obrotach jak i przy jeździe pod górkę ale stawałem i zaraz po zgaszeniu silnika na bagnecie ponad 3/4 , po paru minutach stan był by pewnie full
Ogólnie autko staram się utrzymać w perfekcyjnym stanie , ale martwi mnie ta sprawa
Dodam że czujnika ciś. oleju oba wymieniłem odpowiednio brązowy w głowicę biały w podstawę filtra
Jeżdżę na Valvoline 10w40 pół syntetyk i co ciekawe na bagnecie po przejechaniu 10k km nadal full stan
Ciśnienie zmierzyłem po odpaleniu silnika i zagrzaniu go do temperatury pion pokazywał na manometrze od 2 do 5 bar
ale wybrałem się w trasę z manometrem i podczas gdy kontrolka się zapaliła robiłem pomiar i pokazywał już max 2.9 - 3 bary, i zacząłem szukać problemu spadku, myślałem że będzie to przytkane sitko smoka ale miskę zdjąłem i sitko czyste przy okazji odkręciłem pompę oleju i wygląda w sumie tak że nie ma się w niej co popsuć ale , i tu pytanie czy może być tak że jak już olej jest gorący to Koło zębate na trzpieniu pompy może łapać luz i się obracać sam trzpień a zębatka wolniej ? czy może do wymiany są Panewki? a i dodam jeszcze że przy wymianie popychaczy na deklu plastikowym było bardzo dużo nagaru tyle że ten dekielek bo oczyszczeniu zrobił się 3 razy lżejszy z wieszchu na pompie też jest pewna warstewka nagaru czy może o pwenym czasie dochodzić do Przytkania jakiś kanałów olejowych ?
głupi już jestem , dodam tylko że silnik pracuję bardzo cicho
HELP jeśli ktoś miał podbny problem i sobię z tym poradził niech się wypowie BĘDĘ wdzięczny nawet może dam nagrdę:)
POzdrawiam
Jan
Golf 2 1.6 Problem z Ciśnieniem Oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mialem podobnie w silniku 1.8 ,wymienilem pompe oleju na nowke i jak reka odjol.U ciebie w 1.6 jest pompka paliwa mechaniczna ,moze przepuszcza membrana paliwo do oleju i go rozrzedza (tez tak mialem w 1.3)jak sie rozgrzeje.Ja stawiam na pompe oleju.
Mariusz
No Dobra więc zmawiam Pompę, niestety zamiennik coś ok 90zł , ale może trochę po jeździ ,a z czasem uzbiera się na ORY
Jutro zamontuję i wybiorę się na wycieczkę sprawdzić czy to Pomogło
Dziękuję za Podpowiedz Mariusz jak to zabangla DAJĘ Pomógł
Jutro zamontuję i wybiorę się na wycieczkę sprawdzić czy to Pomogło
Dziękuję za Podpowiedz Mariusz jak to zabangla DAJĘ Pomógł
Witam ja tez kupilem zamiennik a mialem 1.8gti i lubialem ciagnac ok 200i bylo ok.
Mariusz
Witam Ponownie
NIESTETY po wymianie pompy oleju problem nadal się pojawia
Nie wiem gdzie szukać , ktoś mi podpowiedział że ciśnienie może gubić na panewkach wałka pośredniego , aj ajjj
NIESTETY po wymianie pompy oleju problem nadal się pojawia
Nie wiem gdzie szukać , ktoś mi podpowiedział że ciśnienie może gubić na panewkach wałka pośredniego , aj ajjj
Hidden, zweryfikuj miarę w jakiej podajesz ciśnienie
Na 1,8 bara jest bodajże czujnik wysokiego ciśnienia.
Przy jakich obrotach masz podawane wartości?
Na 1,8 bara jest bodajże czujnik wysokiego ciśnienia.
Przy jakich obrotach masz podawane wartości?