Montaż podgrzewacza 230V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Montaż podgrzewacza 230V
Witam,
Ostatnio całkiem przypadkiem stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego podgrzewacza przepływowego cieczy
Zgodnie z instrukcją ma być zainstalowany za nagrzewnicą powietrza:
I teraz moje pytanie.
Który wąż przy nagrzewnicy stanowi dopływ a który odpływ. Montaż na prawym czy lewym wężu?
Silnik 1,9 AGR 90KM 2000r
Dodatkowo czy ktoś ma jakiś pomysł na schowanie w zderzaku złącza zasilania?
Pozdrawiam
Ostatnio całkiem przypadkiem stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego podgrzewacza przepływowego cieczy
Zgodnie z instrukcją ma być zainstalowany za nagrzewnicą powietrza:
I teraz moje pytanie.
Który wąż przy nagrzewnicy stanowi dopływ a który odpływ. Montaż na prawym czy lewym wężu?
Silnik 1,9 AGR 90KM 2000r
Dodatkowo czy ktoś ma jakiś pomysł na schowanie w zderzaku złącza zasilania?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Montaż podgrzewacza 230V
Który wąż to Ci nie pomogę, ale podgrzewacz zamontuj na powrocie, żeby wychłodzony płyn nie wpadał Ci na ogrzany silnik.
Najlepszy układ to...Żona w domu, a kochanka w garażu..
(tylko dlaczego obie są tak drogie w utrzymaniu?)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Montaż podgrzewacza 230V
dopływ prędzej się nagrzeje...więc możesz sprawdzić rękąKapic pisze:Który wąż przy nagrzewnicy stanowi dopływ a który odpływ
Ciekaw jestem efektów zamontowania takiego urządzenia...
- Paweł Marek
- V.I.P.
Montaż podgrzewacza 230V
Kapic, to niema praktycznego znaczenia kiedy montujesz podgrzewacz z wymuszonym przepływem, kieruj się po po prostu tym pod który wąz wygodniej to fizycznie umieścić przy montażu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Montaż podgrzewacza 230V
Chyba nie masz racji. Jeśli zamontuje go przeciwnie do prawidłowego obiegu, wymusi on przepływ "pod prąd" czyli będzie przepływ również przez pompę wodną niezgodny z jej kierunkiem obrotów. Podejrzewam że pompka w ogrzewaczu nie ma jakiejś super wydajności wiec obieg odwrotny może ją poważnie obciążyć. Tym bardziej że wodzie ciepłej łatwiej przepływać zgodnie z obiegiem ze względu na "spadki" zastosowane w układzie chłodzeniaPaweł Marek pisze:Kapic, to niema praktycznego znaczenia kiedy montujesz podgrzewacz z wymuszonym przepływem, kieruj się po po prostu tym pod który wąz wygodniej to fizycznie umieścić przy montażu
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Montaż podgrzewacza 230V
Racja, mój błądPaweł Marek pisze:Kapic, to niema praktycznego znaczenia kiedy montujesz podgrzewacz z wymuszonym przepływem, kieruj się po po prostu tym pod który wąz wygodniej to fizycznie umieścić przy montażu
Kapic pisze:Chyba nie masz racji. Jeśli zamontuje go przeciwnie do prawidłowego obiegu, wymusi on przepływ "pod prąd" czyli będzie przepływ również przez pompę wodną niezgodny z jej kierunkiem obrotów. Podejrzewam że pompka w ogrzewaczu nie ma jakiejś super wydajności wiec obieg odwrotny może ją poważnie obciążyć. Tym bardziej że wodzie ciepłej łatwiej przepływać zgodnie z obiegiem ze względu na "spadki" zastosowane w układzie chłodzenia
To go odwrócisz
Najlepszy układ to...Żona w domu, a kochanka w garażu..
Montaż podgrzewacza 230V
ale kto ci mowi zebys pod prad instalowal, zgodnie z obiegem da sie na odplywie i doplywie chyba nie?
jak dasz przed nagrzewnica to jak uruchomisz podgrzewacz to szybciej bedziesz mial cieple pow. w kabinie, jak za to troche pozniej
jak sie myle to sory :p
jak dasz przed nagrzewnica to jak uruchomisz podgrzewacz to szybciej bedziesz mial cieple pow. w kabinie, jak za to troche pozniej
Re: Odp: Montaż podgrzewacza 230V
No datego pytam ktory waz stanowi doplyw, a ktory odplyw. Bez tego montaz na slepo bo i tak nie wiem w ktorym kierunku jest przeplywjointone pisze:ale kto ci mowi zebys pod prad instalowal, zgodnie z obiegem da sie na odplywie i doplywie chyba nie?
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk 4
Montaż podgrzewacza 230V
widac widocznie nikt nie wie bo przy tym nie majstrowal
robisz tak ja zostalo juz napisane: wlaczasz nawiew i patrzysz ktory przewod sie szybciej nagrzeje,
no chyba ze ktos sie pokusi zaprezentowac jakis schemat z ktorego mozna bedzie kierunek wydedukowac
robisz tak ja zostalo juz napisane: wlaczasz nawiew i patrzysz ktory przewod sie szybciej nagrzeje,
no chyba ze ktos sie pokusi zaprezentowac jakis schemat z ktorego mozna bedzie kierunek wydedukowac
- Paweł Marek
- V.I.P.
Montaż podgrzewacza 230V
jointone, dobrze że jesteś dociekliwy ale troszkę zanadto bo nie uruchamiasz tego na odpalonym silniku więc jakie ma znaczenie czy działa przeciwnie do pompy wody, to przecież tylko wirnik i nie stanowi oporu innego w jedną czy drugą stronę kiedy pozostaje nieruchomy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Montaż podgrzewacza 230V
Paweł Marek, no spoko przeoczylem ze chodzi o 230v pisalem jakby byl zasilany z akumulatora i sterowany z auta
Montaż podgrzewacza 230V
Kiedyś używałem urządzenia o takim samym działaniu lecz była to samoróbka wykonana z kształtki miedzianej i grzałki do herbaty Zamontowane to było co prawda w moim poprzednim aucie jakim był opel kadett 1.6 diesel ale działało super. Dzięki tej grzałce odpalałem tego klekota nawet w największe mrozy. Trzeba było tylko odpowiednio wcześniej podłączyć owe urządzenie do prądu.Qto pisze:Ciekaw jestem efektów zamontowania takiego urządzenia...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Montaż podgrzewacza 230V
takie coś mnie nie przekonuje...ponad trzydziestoletniego busa odpalam bez większych problemów przy -30* na dwóch świecach na czterech pali praktycznie na dotykpampej pisze:Dzięki tej grzałce odpalałem tego klekota nawet w największe mrozy