Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Mam u siebie prawie wszystkie poprawki z BBY w AKQ. Nigdy mi odma nie zamarzła (była czyszczona regularnie) ale dmuchałem na zimne. Z poprawkami jeżdżę drugą zimę.
1)
Zaczęło się od montażu grzałki na wężu co jest z doświadczenia zbędnym wywaleniem kasy.
2)
Dołożyłem odmę podgrzewaną, która jest opisywana wcześniej i to był strzał w 10. Grzałka rozgrzewa puszkę odmy i nie ma efektu masła (moja odma do wglądu). Jeśli ktoś.. miał już grzałkę na wężu może śmiało dołożyć podgrzewaną puszkę i mieć dwie grzałki. Ogólnie pisząc poprawiona odma z grzałką w środku u mnie spełnia swoje zadanie (samochód garażowany w blaszaku bez ocieplenia).
Polecam założyć nowe uszczelki odmy - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=42
3)
Do tego dołożyłem w przypadku AKQ ori zaworek idący od korka oleju (jest ori adapter pod korek z wyjściem na wężyk 6mm albo robimy dziurę w korku i dajemy wyprowadzenie) do zaworka, który jest ukryty pod osłona silnika i dalej idzie do filtra powietrza nad przepustnicą (zrobiłem dziurę w obudowie filtra i dałem końcówkę ogrodową). Link na końcu.
4)
Nie posiadam korka oleju z odpowietrzeniem o nr 030 103 485 AE ponieważ mam w/w zaworek.
Opis - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=42
5)
Wywaliłem gumową okrągłą zatyczkę, która jest w środku plastikowej rurki w środku obudowy filtra powietrza. Blokowała przepływ powietrza i była cała ... nagromadzonym syfem z oleju. Jednym słowem nie było dobrej drożności powietrza.
Tu jest pokazana rurka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=204228
ad 2)
Przy odmie z grzałką jak ktoś wcześniej zauważył był inny sposób wyprowadzenia węża od odmy. Sam wąż jest inny, sztywny żeby się nie załamywał od wyższego ciśnienia jakie jest pod przepustnicą (mocniej zasysa powietrze). Wygląda to tak, że kolektor ssący ma gotowe wejście pod przepustnicą na wąż od domy. Można kupić taki kolektor tylko musi mieć takie same mocowanie filtra powietrza jak w AKQ i taki sam kształt - w takim przypadku wymagany jest sztywny wąż od odmy ponieważ zwykły jest za miękki i się "załamie" od ciśnienia.
Są też kolektory z w/w wejściem na wąż od odmy oraz dodatkowo mają wejście na wężyk idący od serwa, który w AKQ idzie tez pod klapkę przepustnicy ale na miedziany wężyk na przepustnicy (to można sobie darować ponieważ było stosowane przy elektronicznych przepustnicach).
Z w/w rzeczy dla AKQ polecam odmę z zabudowana grzałką (ok 80zł allegro) i węże z zaworkiem (ok 50-100zł allegro) + adapter pod korek oleju w ASO ok 30zł lub własna przeróbka korka oleju.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=28
1)
Zaczęło się od montażu grzałki na wężu co jest z doświadczenia zbędnym wywaleniem kasy.
2)
Dołożyłem odmę podgrzewaną, która jest opisywana wcześniej i to był strzał w 10. Grzałka rozgrzewa puszkę odmy i nie ma efektu masła (moja odma do wglądu). Jeśli ktoś.. miał już grzałkę na wężu może śmiało dołożyć podgrzewaną puszkę i mieć dwie grzałki. Ogólnie pisząc poprawiona odma z grzałką w środku u mnie spełnia swoje zadanie (samochód garażowany w blaszaku bez ocieplenia).
Polecam założyć nowe uszczelki odmy - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=42
3)
Do tego dołożyłem w przypadku AKQ ori zaworek idący od korka oleju (jest ori adapter pod korek z wyjściem na wężyk 6mm albo robimy dziurę w korku i dajemy wyprowadzenie) do zaworka, który jest ukryty pod osłona silnika i dalej idzie do filtra powietrza nad przepustnicą (zrobiłem dziurę w obudowie filtra i dałem końcówkę ogrodową). Link na końcu.
4)
Nie posiadam korka oleju z odpowietrzeniem o nr 030 103 485 AE ponieważ mam w/w zaworek.
Opis - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=42
5)
Wywaliłem gumową okrągłą zatyczkę, która jest w środku plastikowej rurki w środku obudowy filtra powietrza. Blokowała przepływ powietrza i była cała ... nagromadzonym syfem z oleju. Jednym słowem nie było dobrej drożności powietrza.
Tu jest pokazana rurka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=204228
ad 2)
Przy odmie z grzałką jak ktoś wcześniej zauważył był inny sposób wyprowadzenia węża od odmy. Sam wąż jest inny, sztywny żeby się nie załamywał od wyższego ciśnienia jakie jest pod przepustnicą (mocniej zasysa powietrze). Wygląda to tak, że kolektor ssący ma gotowe wejście pod przepustnicą na wąż od domy. Można kupić taki kolektor tylko musi mieć takie same mocowanie filtra powietrza jak w AKQ i taki sam kształt - w takim przypadku wymagany jest sztywny wąż od odmy ponieważ zwykły jest za miękki i się "załamie" od ciśnienia.
Są też kolektory z w/w wejściem na wąż od odmy oraz dodatkowo mają wejście na wężyk idący od serwa, który w AKQ idzie tez pod klapkę przepustnicy ale na miedziany wężyk na przepustnicy (to można sobie darować ponieważ było stosowane przy elektronicznych przepustnicach).
Z w/w rzeczy dla AKQ polecam odmę z zabudowana grzałką (ok 80zł allegro) i węże z zaworkiem (ok 50-100zł allegro) + adapter pod korek oleju w ASO ok 30zł lub własna przeróbka korka oleju.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=28
thomas1919, odma z podgrzewaniem jest plug&play? Można prosić o numer?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zamiennie pasują oringi: 62x4 mm i 20x4 mm dostępne za 3 zł w sklepach z hydrauliką siłową lub łożyskami.thomas1919 pisze:Polecam założyć nowe uszczelki odmy
Ostatnio zmieniony śr gru 19, 2012 15:18 przez stonefree, łącznie zmieniany 1 raz.
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Skoro piszę, że mam w MK4 AKQ tzn jest taka sama 1:1btard pisze:thomas1919, odma z podgrzewaniem jest plug&play? Można prosić o numer?
Uszczelki odmy według ETKA
N 908 424 01 rozmiar M6x22
N 906 175 01 rozmiar 60x4
Poprawiona odma w BBY o nr 036 103 464AH
Odsyłam do mojego bloga - http://vwmk4.blogspot.com/2012/12/popra ... a-bby.html
dobra robota, mój BBY w -32st nie ma masła na korku i nigdy nie zamarzł- nawet jak zona jezdzi po 5km w jedna strone do pracy, ten sam bliźniaczy silnik ale wczesniejszy model AUA w A2 taki sam jak w MK IV tylko inne oznaczenie w kolegi A2 kupe masła pod korkiem i poddał sie przy -16st, po podobnej modyfikacji lata bez problemu
siema wszystkim wiecie moze jak sprawdzic czy odma jest zabrudzona. z gory dzieki
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Trzeba poczytać 12 stron tego postu nad, którym się męczymy a i tak ciągle sprowadza się to do ostatniej strony.maciupa pisze:siema wszystkim wiecie moze jak sprawdzic czy odma jest zabrudzona. z gory dzieki
-
- Nowicjusz
Witam. Mógłbyś pokazać gdzie wprowadziłeś wąż z odmy do filtra powietrza??
Tu widać wąż który nie jest założony na króciec, ale nie wiem czy zamontowana jest stara czy juz nowa odma:)
Tu widać wąż który nie jest założony na króciec, ale nie wiem czy zamontowana jest stara czy juz nowa odma:)
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Przyłączam się do pytania. Mam uzasadnione obawy, że jeżeli wąż odmy będzie podłaczony do filtra, to nic sie nie zmieni.marian6666 pisze:Mógłbyś pokazać gdzie wprowadziłeś wąż z odmy do filtra powietrza??
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
U mnie jest podłączony do filtra po staremu tzn podmieniłem tylko odme. Naciągnąłem wąż na nową odmę i zacisnąłem metalową opaską. Nie mam żadnych problemów z zamarzaniem i żadnego "masła" jak przy starej odmie.stonefree pisze:Przyłączam się do pytania. Mam uzasadnione obawy, że jeżeli wąż odmy będzie podłaczony do filtra, to nic sie nie zmieni.marian6666 pisze:Mógłbyś pokazać gdzie wprowadziłeś wąż z odmy do filtra powietrza??
Kiedyś.. samochód stał w pod Tatrami kilka dni w ok -18 i nic się nie stało z odmą. Przed jazdą samochód pochodził ok 3-5min żeby się zagrzała grzałka w odmie.
Do pełni szczęścia jeśli ktoś chce trzeba podmienić kolektor ssący na taki z wejściem pod przepustnicą (opisałem wyżej) i dać ori wąż od odmy tzn sztywny peszel vw.
Taki kolektor
Ostatnio zmieniony pn gru 24, 2012 14:27 przez thomas1919, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Wczoraj wyrzuciło mi olej bagnetem i odmą. Teściu mnie musiał do domu ściągać.
Mam takie pytanie, czy gdy robię małe przebiegi ok. 10 km to z tego co tu wyczytałem ten majonez tam mi się zbiera.
Czy mogę podgrzać np. suszarką odmę oraz wężyk od filtra powietrza do odmy?
Wczoraj wyrzuciło mi olej bagnetem i odmą. Teściu mnie musiał do domu ściągać.
Mam takie pytanie, czy gdy robię małe przebiegi ok. 10 km to z tego co tu wyczytałem ten majonez tam mi się zbiera.
Czy mogę podgrzać np. suszarką odmę oraz wężyk od filtra powietrza do odmy?
możesz - kto bogatemu zabroni? a tak na poważnie wydłub trochę tego masełka na kartkę, weź suszarkę i zobacz kiedy masełko się rozpuścipuzonpl pisze:Czy mogę podgrzać np. suszarką odmę oraz wężyk od filtra powietrza do odmy?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
maciupa, złe miejsce na pytanie, ale odkręć przednie koło kierowcy i zobaczysz zaślepkę
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Czarno białomaciupa pisze:chodzi ci o tą na klucz imbusowy wlasnie przy tamtym kole
Kolor