Gwizd, świst przy dodawaniu gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam. Mam taki problem w swoim mk4. 1.9 tdi Alh plus soft. Gdy jadę np spokojnie na 4 biegu jest cisza, natomiast jeżeli lekko dodam gazu to słyszę taki, jakby lekki gwizd, świst przypominający jakby łożysko. Dźwięk dochodzi oczywiście z przodu auta. Gdy puszcze gaz jest z powrotem cisza. Jest to na razie nieregularne. Co to może być?? Miał ktoś coś podobnego??
Golf IV 1.9 TDi 90ps + wtryski asv = 116 ps + soft = [b]140 ps 303 Nm. Highline[/b]
a czarnego bąka przy tym nie puszcza?
Sprawdz cały układ dolotowy (weże powietrzne od turbo) pewnie coś sie rozpieło lub nieszczelnosć i jak turbo pakuje to powietrze ucieka i słychać świst
Sprawdz cały układ dolotowy (weże powietrzne od turbo) pewnie coś sie rozpieło lub nieszczelnosć i jak turbo pakuje to powietrze ucieka i słychać świst
- lukasz3001
- Ma gadane
tylko na 4 biegu? stawial bym tak jak kolega wyzej na nieszczelnosc i stad ten swist
-
- Mały gagatek
Re: Gwizd, świst przy dodawaniu gazu
Układ dolotowy mam szczelny. Ten dźwięk jest bardziej zbliżony do dźwieku zepsutego przedniego łożyszka. I dzieje sie to od 3-go biegu w górę.
Golf IV 1.9 TDi 90ps + wtryski asv = 116 ps + soft = [b]140 ps 303 Nm. Highline[/b]
a dzieje się tak przy niskich obrotach dodając gazu auto zaczyna ciągnąć słyszysz źźźźźź potem cichnie? przy ok 3tys obr? przerabiałem takie coś z wyeksplatowaną skrzynią. Przysłuchaj się uważnie gdzie to słyszysz czy w okolicy swoich nóg czy bardziej w okolicy podszybia. Jeśli w nogach-skrzynia, podszybie- rozdzczelniony ukł dolotowy najczęściej w okolicy intercolera.