Uciekajacy płyn chłodzący
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
stało się coś... wczoraj jechałem nad jezioro (30km) dojechałem w 1 stronę i oczywiście prawie litr wody trzeba było dolać. no ale ok. jade do domu i 10km przed domem cos mi smierdzi w samochodzie spojrzałem na wskaźnik temperatury no i powyżej 90 stopni.. zatrzymałem się i odkręcam korek strasznie syczało podczas odkrecania a jak już się udało to przez dobre 5 minut jeszcze woda się gotowała. stałem tak pół godziny i dolewam wody a ona cały czas schodzi... wlałem 4 litry! i cały czas schodzi.... w koncu sie ustała. i udało mi sie dojechac powodli do domu...
Ciekawe czy nie "uszkodziłeś" tym głowicy. Wlewając tyle chłodnej wody do gorącego silnika to można narobic niezłej szkody. Znam przypadek gdzie głowica popekała w kilku miejscach po takim potraktowaniu.dawid6693 pisze:wlałem 4 litry
Re: Uciekajacy płyn chłodzący
no gdzie! tak bym nie potraktował samochodu.
Wode wlewałem bardzo powolutku wiec zanim zleciała ze zbiorniczka juz była ciepła.
jade go dzisiaj zawieżc do mechanika.
Wode wlewałem bardzo powolutku wiec zanim zleciała ze zbiorniczka juz była ciepła.
jade go dzisiaj zawieżc do mechanika.
no to już wiadomo dlaczego się zagotowało... cała drogę jechałem dosyć wolno bo ciągle jakiś ciągnik albo ktos z przyczepką jechał 60km/h. i pojechałem do mechanika i od razu zauważył ze nie działa wentylator... Działał tylko ten mały a duż już nie.
U mnie [mk4] uciekał płyn z czujnika temperatury przy termostacie. Wymieniłem oring i dalej wycieka.
Oczywiście jak się rozgrzeje i nabierze ciśnienia.
Co to może być? Oring nowy, czyżby czujnik był do wymiany?
Oczywiście jak się rozgrzeje i nabierze ciśnienia.
Co to może być? Oring nowy, czyżby czujnik był do wymiany?
- tomcio06750
- Użytkownik
oring jakiejś lipnej firmy i źle uszczelnia ,czujnik jakiejś lipnej firmy i nie idzie go spasować z króćcem a jeszcze lepiej to sam króciec może być do kitu