Hałas ze skrzyni DUS VW BORA 1.9 SDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Potrzebuję pomocy w uświadczeniu mojej hipotezy, mianowicie hałasuje mi skrzynia w VW Bora 1.9 SDI 99r kod silnika AGP kod skrzyni DUS. Skrzynia wydaje dość osobliwe wycie ( jakby była dziura w kolektorze wylotowym, ale na luzie nie wydaje dźwięku) w zakresie 1800 do 2200 obrotów, najczęściej na 3 i 4 biegu. Sprzęgło jest nie "najświeższe" ale wiadomo jeszcze jest do użycia. Stwierdzam iż prawdopodobnie dzieje się coś z tymi nieszczęsnymi NITAMI na mechanizmie różnicowym (auto sprowadzone z belgii 2 lata u mnie). Jeśli ktoś przechodził poprzez tę awarie lub jest fachowcem to prosił bym o opisanie czy nie jest za późno na tak zwany (zestaw naprawczy) i czy owy zestaw faktycznie zapobiega wszystkim dolegliwością tej skrzyni, czy może lepiej oddać skrzynie do fachowca od przekładni. Bardzo prosił bym o pomoc
Najlepiej jak byś już nie poruszał sie tym autem.Jeśli zrobisz dziurę w skrzyni naprawa będzie znacznie droższa. Do mechanika niech rozbierze skrzynię i oceni co sie stało.Jest bardzo prawdopodobne że to problem z nitami.
Z tego co mi wiadomo po fachowej naprawie problem nie powraca.
Oczywiście należało by zobaczyć czy jest olej w skrzyni najpierw.
Z tego co mi wiadomo po fachowej naprawie problem nie powraca.
Oczywiście należało by zobaczyć czy jest olej w skrzyni najpierw.
Re: Hałas ze skrzyni DUS VW BORA 1.9 SDI
dziękuje za podpowiedź olej w skrzyni jest (brak wycieków). Czyli czeka mnie teraz wyciąganie skrzynki no cóż muszę poszukać jakiegoś dobrego fachowca z poznania od przekładni.
Znajdź takiego , który owe nity przerobi na śruby .... tylko na Alledrogo nie kupuj szajsu bo podobno słabe jak te nity VW .... więc lepiej znaleźć tokarza , który dorobi je z dobrej jakościowo stali ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Mianowicie udało mi się sfinalizować całe przedsięwzięcie. Były to owe Nity plus łożysko. Cena u super FACHOWCA nie opodal Poznania to 700 zł. Pragnę nadmienić że mistrz rzemiosła okazał się prawdziwym znawcą tematu technologi VW. Serdecznie polecam. Jeśli ktoś będzie zainteresowany namiarami na fachowca proszę o PW. Pozdrawiam i Dziękuje koledzy za pomoc.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
chcialbym sie dowiedziec czegos o zestawie naprawczym i sprawdzic u fachowca skrzynie i ja zregenerowac. Jestem z Bydgoszczy w kuj-pom wiec ten Twoj fachowiec 150km troche daleko ;( czego mialbym szukac?
Bayern ist Meister
- czarekcw
- kierownik kibla
Matifcb to nie jest daleko zważywszy na fakt, że facet wypróbowany i dobrze robi a remont skrzyni to nie jest hop siup. W swoim dziale regionalnym możesz się zapytać gdzie ktoś naprawia skrzynie.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
prosilbym kolege o dane kontaktowe i o opis roboty. Jak dlugo trwa naprawa ile trwa wyciagniecie skrzyni rozebranie sprawdzenie jej i zregenerowanie zestawem naprawczym. Dziekuje !
Bayern ist Meister
zestaw naprawczy w ASO 330zl, zamowie na nowy tydzien i w majowke jak nie bede potrzeoiwal auta oddam do mechanika swojego. Niech rozbierze wyjmie skrzynie sprawdzi co jest wstawi nowe podkladki i sruby z zestawu naprawczego i oby sie wszystko udalo.
Mam oferte od kogos z forum kupic zestaw naprawczy za 150zl. Mowi ze byl kupiony za 70E oto zdjecia. Jedyny mankament to brak jednej srubki. Czy da sie jakos dorobic srubke brakujaca ? czy ten zestaw jest dobry i taki jak z ASO czy to cos moze byc typu slabe zestawy z allegro ktore i tak pozniej sie rozwalaja ?
http://images37.fotosik.pl/1475/eabf5def222e9d9fmed.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://images50.fotosik.pl/1522/6e389aee38dc0768med.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam oferte od kogos z forum kupic zestaw naprawczy za 150zl. Mowi ze byl kupiony za 70E oto zdjecia. Jedyny mankament to brak jednej srubki. Czy da sie jakos dorobic srubke brakujaca ? czy ten zestaw jest dobry i taki jak z ASO czy to cos moze byc typu slabe zestawy z allegro ktore i tak pozniej sie rozwalaja ?
http://images37.fotosik.pl/1475/eabf5def222e9d9fmed.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://images50.fotosik.pl/1522/6e389aee38dc0768med.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Bayern ist Meister
Witam
Też jestem żywo zainteresowany tym kontaktem.
Skrzynia (DUS) zaczęła mi buczeć po szybkiej jeździe po autostradzie i wybiegiem na V biegu do małej prędkości (aż zaduduniły zawory).
Po tym już buczał przy przyspieszaniu (na luzie cicho).
Też wymieniłem sprzęgło, ale nie ma poprawy.
Napisałem na PW do autora wątku i .....czekam na adres
Też jestem żywo zainteresowany tym kontaktem.
Skrzynia (DUS) zaczęła mi buczeć po szybkiej jeździe po autostradzie i wybiegiem na V biegu do małej prędkości (aż zaduduniły zawory).
Po tym już buczał przy przyspieszaniu (na luzie cicho).
Też wymieniłem sprzęgło, ale nie ma poprawy.
Napisałem na PW do autora wątku i .....czekam na adres
ja wymienialem skrzynie moge dac numer do kolesia (skrzynia DUU DUW itp ) cena 750zl wysylka skrzyni kurierem 50zl. Mechanik mowil ze dobra skrzynia.
Mam rowniez na sprzedaz zestaw naprawczy NItow bo u mnie niestety byla do wymiana cala skrzynia. Zestaw prosto z ASO
Mam rowniez na sprzedaz zestaw naprawczy NItow bo u mnie niestety byla do wymiana cala skrzynia. Zestaw prosto z ASO
Bayern ist Meister