Silnik nie osiąga temperatury(90)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Mam problemem: albowiem zauważyłem, że samochód nie osiąga temperatury 90°,po nawet 30km jazdy, a z tego co się orientuje to ta temperatura powinna być już po 5-6km. Sprawdziłem termostat i wydaje mi się, że nie jest to jego wina tylko czujnika temperatury, załączam rys. po 5km jazdy 75°.
Chłodnica jest ciepła - a przewód zaznaczony na niebiesko jest letni(nagrzał się troszeczkę od silnika chyba), na czerwono - gorące.
I usłyszałem dwie wersje czujnik, termostat. Posiadam silnik 1.4i kat ABD
Mam problemem: albowiem zauważyłem, że samochód nie osiąga temperatury 90°,po nawet 30km jazdy, a z tego co się orientuje to ta temperatura powinna być już po 5-6km. Sprawdziłem termostat i wydaje mi się, że nie jest to jego wina tylko czujnika temperatury, załączam rys. po 5km jazdy 75°.
Chłodnica jest ciepła - a przewód zaznaczony na niebiesko jest letni(nagrzał się troszeczkę od silnika chyba), na czerwono - gorące.
I usłyszałem dwie wersje czujnik, termostat. Posiadam silnik 1.4i kat ABD
- jjaworskyy
- Użytkownik
Rozgrzej dobrze silnik i jak dolny wąż jest zimny/letni to termostat do wymiany, chociaż w moim przypadku pomogła wymiana licznika bowiem wskazówka stawała na 75 st
Po 30 km silnik jest chyba dobrze rozgrzany, ale dostałem dwie informacje tzn. że czujnik jest walnięty ? To czujnik czy termostat ?
- jjaworskyy
- Użytkownik
czyli po 30 km dolny wąż jest zimny tak? W takim przypadku termostat nie otwiera. Zauważyłeś żeeby samochód więcej palił? Jak masz możliwość to jedż na szrot i podmień czujnik na chwile
Re: Silnik nie osiąga temperatury(90)
Był letni, ale wydaje mi się, że nagrzał się od silnika.czyli po 30 km dolny wąż jest zimny tak?
Ale dziś stanąłem na poboczu i poczekałem z 5 min i jednak temp. skoczyła do 90 i jak wziąłem w rękę wąż dolny, to było czuć, że jest przepływ.
jeśli na postoju łapie temp to na bank termostat,
zanim włożysz nowy wczesniej załatw sobie termometr z jakiegoś pieca,
wrzuć termostat do garnka z woda i "ugotuj" go, powinien sie otworzyć przy 84 albo 87 stopni, zależy jaki kupisz. na obudowie będzie podane.
zanim włożysz nowy wczesniej załatw sobie termometr z jakiegoś pieca,
wrzuć termostat do garnka z woda i "ugotuj" go, powinien sie otworzyć przy 84 albo 87 stopni, zależy jaki kupisz. na obudowie będzie podane.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
stań i czekaj jak sie załączy wentylator chłodnicy. jak sie włącyz masz pewnie ponad 90st. jezeli wskaźnik jest na 90st a w trasie temp znika to termostat.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;