Jak sprawdzić pompę wody?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
Jak sprawdzić pompę wody czy daje obieg?
Bo patrzyłem przez termostat, to "łapki" ma metalowe i widać po niej że nie dawno wymieniana, a łapie mi temperature, przy czym nie daje ciepła na nagrzewnice (przed zmiana termostatu dawało na nagrzewnice). I może ktoś powie mi jak odpowietrzyć układ w MK3 1.8 B 90KM, bo różnie czytałem i człowiek sie głupi od tego robi..
Jak sprawdzić pompę wody czy daje obieg?
Bo patrzyłem przez termostat, to "łapki" ma metalowe i widać po niej że nie dawno wymieniana, a łapie mi temperature, przy czym nie daje ciepła na nagrzewnice (przed zmiana termostatu dawało na nagrzewnice). I może ktoś powie mi jak odpowietrzyć układ w MK3 1.8 B 90KM, bo różnie czytałem i człowiek sie głupi od tego robi..
- jjaworskyy
- Użytkownik
Na moje to może żle włożyłeś termostat, albo poprostu kupiłeś felerny. Ja odpowietrzam w ten sposob ze odkręcam korek zalewam układ czekam az sie nagrzeje i właczy wiatrak, ale w twoim wypadku jak nie otwiera obiegu termostat to lipa...
-
- Nowicjusz
jak mogłem źle termostat włożyć? Kupiony jest nowy w Serwisie VW
Dodam, że czesc rury idacej z silnika do chlodnicy, blizej chlodnicy jest letnia, a blizej silnika gorąca, nawiew daje już gorące, uszczelka pod glowica jest na bank ok jak i głowica bo nie ma objawów wskazujących na chłodnice.
Dodam, że czesc rury idacej z silnika do chlodnicy, blizej chlodnicy jest letnia, a blizej silnika gorąca, nawiew daje już gorące, uszczelka pod glowica jest na bank ok jak i głowica bo nie ma objawów wskazujących na chłodnice.
- jjaworskyy
- Użytkownik
a czy dolny wąż jest zimny gorący? Jezeli dolny jest tak samo ciepły jak górny to znaczy ze otwiera, a odpowietrzyłeś jak napisałem?
-
- Nowicjusz
Re: Jak sprawdzić pompę wody?
dolny zimny mimo iz termostat byl na nowy wymieniany. Ja wlaczylem ogrzewanie na fulla i odpalilem i goraca w aucie, ale waz gorny lekko cieply, dolny zimny, chlodnica zimna, dopiero jak ogrzewanie off to zaczal robic się cieply i to w pierwszej czesci od silnika, bo blizej chlodnicy coraz chlodniejszy mowa oczywiscie o wezu gornym
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
termostet felerny
wyciagnij go i ugotuj w garnku
zobacz czy sie otwiera
a jak tak to ile
jak nie to relamacja
ja trafilem 2 wachlery z rzedu nie dzialajace
wyciagnij go i ugotuj w garnku
zobacz czy sie otwiera
a jak tak to ile
jak nie to relamacja
ja trafilem 2 wachlery z rzedu nie dzialajace
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
-
- Nowicjusz
licznik pokauje 100stopni i juz wszystkie rury takie same gorace wiatrak sie zalacza ale zbija aby do 97-98 i wylacza sie ;/
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
mam to samo olej okolo 102 stopne woda juz daleko po za srodkowym polozeniemheniek1821 pisze:licznik pokauje 100stopni i juz wszystkie rury takie same gorace wiatrak sie zalacza ale zbija aby do 97-98 i wylacza sie ;/
wiatrak sie wlacza
zbija do 100 nieraz 98
to wszystko pry grzecznej jezdzie 3 k obr i 80 km/h
u mnie pozostaje uszczelka pod glowica podejzana jak tylko wyplata przyjdzie to sciagam glowice
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
- Paweł Marek
- V.I.P.
heniek1821, termostatu nie da się źle włożyć, ale da się założyć źle pasek pompy co się często zdarza, ma iść pod nie nad kołem pasowym pompy sprawdź.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.