Po wymianie gaźnika wydech wypluwa płyn chłodniczy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Mam pewien problem. Po wymianie gaźnika (PIERBURG 2e2) w moim 1.6 EZ z wydechu wydostaje się biały dym i wylatuje płyn chłodniczy. Wszystko jest podłączone jak należy. Co może być tego powodem?
Mam pewien problem. Po wymianie gaźnika (PIERBURG 2e2) w moim 1.6 EZ z wydechu wydostaje się biały dym i wylatuje płyn chłodniczy. Wszystko jest podłączone jak należy. Co może być tego powodem?
-
- Ma gadane
Skąd wiesz że to płyn chłodniczy ? Ubywa go w zbiorniczku wyrównawczym ? Może to po prostu skropliny, ewentualnie nie dopalone paliwo ?
Tak. Ubywa go w zbiorniczku wyrównawczym. Ponadto silnik nie chce schodzić z ssania.
-
- Użytkownik
to co ty za gaźnik wstawiłeś?
skoro go wymieniłeś to musisz teraz jechać go ustawić, ssanie może wyłączać się prawidłowo, sprawdź ten bolec po lewej stronie w gaźniku co napiera na przepustnicę
skoro go wymieniłeś to musisz teraz jechać go ustawić, ssanie może wyłączać się prawidłowo, sprawdź ten bolec po lewej stronie w gaźniku co napiera na przepustnicę
-
- Ma gadane
Skoro ubywa płynu w zbiorniczku i wypluwa go do wydechu to masz 2 możliwości:
-albo wydmuchało Ci uszczelkę pod głowicą a że stało się to zaraz po wymianie gaźnika to czysty przypadek
-albo którędyś leje go do środka, np przez regulator wolnych obrotów bo chyba on jest połączony z układem chłodzenia.
-albo wydmuchało Ci uszczelkę pod głowicą a że stało się to zaraz po wymianie gaźnika to czysty przypadek
-albo którędyś leje go do środka, np przez regulator wolnych obrotów bo chyba on jest połączony z układem chłodzenia.
Dzięki za wskazówki. Jutro sprawdzę rano i dam znać czy coś się ruszyło w dobrym kierunku. Wstawiłem taki sam gaźnik (ten sam model) i nie spodziewałem się takich problemów.
pejter199, Zaprezentuj Foto tych gaźników moze któryś z nich byl pomodzony jakos specyficznie
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wątpię czy to co leci z wydechu to płyn chłodniczy. Może on się dostać do silnika przez uszczelkę pod głowicą w co wątpię, albo z peknietego kolektora ssacego lub gaźnika - bo te elementy są podgrzewane płynem. Ale wówczas to byłaby ogromna chmura pary za autem, bo płyn w tych sytuacjach musi dostawac się do cylindrów, a z Twoich opisów to nie za bardzo wynika, może to tylko gaźnik podaje za dużo paliwa, a płyn chłodzący leje sie zupełnie gdzie indzie. Trzeba by wprawnego oka, czułego nosa, moze ktoś by ci po prostu pomógł w ocenie co sie dzieje bo na razie na dwoje babka wróżyła a nie będziesz pół auta wymieniał na zasadzie moze się uda.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, Piotr mi napisał ze znalazł pękniętego węża w okolicy gaznika i chyba tamtędy ucieka mu płyn
Panowie. Problem opanowany i zażegnany . Problem był następujący. Pęknięty wąż przy jednym króćcu gaźnika powodował wylewanie się płynu chłodniczego, który dostawał się przez nową podstawkę gaźnika (tańszy zamiennik który spód miał w całości metalowy z małą bardzo cienką uszczelką). Podstawkę wymieniłem na ori z całym spodem z gumy, wąż również wymieniony na nowy, i teraz nic nie cieknie, a mój frankenstein ładnie schodzi ze ssania. Dymienie ustąpiło (było biało jak w Watykanie od czasu do czasu). Niby takie dwie głupoty, ale narobiły zmartwień. Dzięki za zainteresowanie. Temat uważam za zamknięty