Bębny hamulcowe tylne.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bębny hamulcowe tylne.
witam.
posiadam passata b3 1.8 kombi 93 bez absu..
problem jest z hamulcami...otoz pedal hamulca zawsze bral nizej ale hamulce byly ok..ostatnio wycekal mi plyn, winne byly cylinderki wymienilem je, takze plyn jest nowy, uklad zostal odpowietrzony....teraz mam tak ze zawsze pierwsze nacisniecie powoduje wpadanie prawie do konca pedala -owszem hamuje, nawet kola zblokuje ale dopiero po drugim wcisnieciu pedal jest wysoko i jhamulce jak zyleta..
czy objawem moga byc zuzyte bebny?? nie maja rantu ale mierzylem je i maja 231,4 a max jest podane ze moga miec 231,5mm,
dodam ze samoregulator jest juz na samym dole nawet kiedy sciagam bebny to "spadaja bez problemu"
teraz moje pytanie jest takie - czy mozliwe ze podczas pierwszego wcisniecia "brakuje" cisnienia zeby rozepchac cylinderki i dopiero kiedy drugi raz wcisne jest ok??
posiadam passata b3 1.8 kombi 93 bez absu..
problem jest z hamulcami...otoz pedal hamulca zawsze bral nizej ale hamulce byly ok..ostatnio wycekal mi plyn, winne byly cylinderki wymienilem je, takze plyn jest nowy, uklad zostal odpowietrzony....teraz mam tak ze zawsze pierwsze nacisniecie powoduje wpadanie prawie do konca pedala -owszem hamuje, nawet kola zblokuje ale dopiero po drugim wcisnieciu pedal jest wysoko i jhamulce jak zyleta..
czy objawem moga byc zuzyte bebny?? nie maja rantu ale mierzylem je i maja 231,4 a max jest podane ze moga miec 231,5mm,
dodam ze samoregulator jest juz na samym dole nawet kiedy sciagam bebny to "spadaja bez problemu"
teraz moje pytanie jest takie - czy mozliwe ze podczas pierwszego wcisniecia "brakuje" cisnienia zeby rozepchac cylinderki i dopiero kiedy drugi raz wcisne jest ok??
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Bębny hamulcowe tylne.
raczej jest jeszcze zapowietrzony
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Bębny hamulcowe tylne.
Bębny przy prawidłowo ustawionych samoregulatorach z reguły schodza z lekkim oporem.21Golfista21 pisze:samoregulator jest juz na samym dole nawet kiedy sciagam bebny to "spadaja bez problemu"
Nie sądzę. Po prostu jest duży luz między szczękami a bębnem.21Golfista21 pisze:podczas pierwszego wcisniecia "brakuje" cisnienia zeby rozepchac cylinderki
Bębny hamulcowe tylne.
To znaczy, że czas wymienic bebny.dodam ze samoregulator jest juz na samym dole nawet kiedy sciagam bebny to "spadaja bez problemu"
-
- Nowicjusz
Bębny hamulcowe tylne.
Jak na dwa razy i hamuje dobrze to jeszcze jest powietrze w układzie.Odpowietrz sobie
1.tylne lewe
2.tylne prawe
3.przednie prawe
4.przednie lewe.
1.tylne lewe
2.tylne prawe
3.przednie prawe
4.przednie lewe.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Bębny hamulcowe tylne.
Tu zdania są podzielone...MILAN OPPELN pisze:Jak na dwa razy i hamuje dobrze to jeszcze jest powietrze w układzie.Odpowietrz sobie
1.tylne lewe
2.tylne prawe
3.przednie prawe
4.przednie lewe.
Jedni preferują odpowietrzanie od najdalszego koła inni od najbliższego. Po mojemu oba są dobre (sprawdzałem oba)...
Jak nie da nic odpowietrzenie to tylko wymiana bębenków...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Bębny hamulcowe tylne.
ja odpowietrzam przyrządem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
- jjaworskyy
- Użytkownik
Bębny hamulcowe tylne.
Witam, podłącze się pod temat. Ostatnio jadąc do domu wyskoczył mi gościu i zmuszony byłem hamować. Po naciśnięciu hamulca postawilo mnie bokiem. Pojechałem wiec na żwirek hamuje i czuje ze prawa strona hamuje a lewa nie. Klocki niedawno wymieniane tarcze ok, wycieków brak, po naciśnieciu pedału ze 2 razy troche jak by lepiej. Zapowietrzony układ? Czy moze tłoczek z przodu do wymiany? Mk3 1.8ABS
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Bębny hamulcowe tylne.
Jeżeli jest luz w elementach układu,możesz sobie odpowietrzać do końca życia.MILAN OPPELN pisze:Jak na dwa razy i hamuje dobrze to jeszcze jest powietrze w układzie
- jjaworskyy
- Użytkownik
-
- Nowicjusz
Re: Bębny hamulcowe tylne.
stonefree pisze:Jeżeli jest luz w elementach układu,możesz sobie odpowietrzać do końca życia.MILAN OPPELN pisze:Jak na dwa razy i hamuje dobrze to jeszcze jest powietrze w układzie
Luz to możesz mieć na końcówkach drążków a w układzie hamulcowym równa się wycieką
- jjaworskyy
- Użytkownik
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bębny hamulcowe tylne.
jjaworskyy, stwierdzenie o luzie nie dotyczyło twojego problemu. Dowiedz się na rolkach lub orienntuj po śladach czy cała jedna strona nie hamuje czy tylko jedno z kół, jesli cała strona to spóbuj odpowietrzyć i jeśli nie pomoże myśl o pompie hamulcowej, ale nie zaszkodzie sdjąc bęben po stronie chorej i zajrzec czy tam wszystko jest ok, czy wycieków nie ma czy samoregulator dobrze sie ustawia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Bębny hamulcowe tylne.
Mogę. Jeżeli masz za duży luz pomiędzy: bębnami a szczękami, lub pomiędzy tarczami a klockami - siłą rzeczy nie starczy Ci jednego naciśnięcia pedału hamulca, żeby uzyskać odpowiednią siłę hamowania. Jeżeli nie ma powietrza w układzie, to upieram się przy zbyt dużym skoku jałowym szczęk hamulcowych.jjaworskyy pisze:"luz w elementach układu" możesz kolego jasniej