[Mk4] Silnik gaśnie na małych obrotach 1.4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam odpalam auto i zawszę muszę chwilę przetrzymać nogę na gazie żeby auto nie zgasło, dzieję się tak za każdym razem jak auto nie pochodzi z godzinę. Jaka może być przyczyna tego? dodam że jak auto pochodzi chwile to już później nie mam takiego problemu w czasie jazdy.
Re: [Mk4] Silnik gaśnie na małych obrotach 1.4
Może zawór zwrotny pompy paliwa puszcza lub po prostu nieszczelność układu doprowadzenia paliwa?
Ja na początek radzę sprawdzić wąż od odmy co wchodzi z lewej strony do obudowy filtra powietrza i sprawdzić przepustnice może zasyfiona jest?
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 7
- Silnik: Czca
Witam,
W twoim silniku za obroty na biegu jałowym odpowiada silnik krokowy, a nie żadna odma czy zaworek w układzie paliwa.
Pompa paliwa pracuje cały czas i jest tylko zawór, który utrzymuje odpowiednie ciśnienie paliwa w układzie, ale jak by było coś nie tak z ciśnieniem to miałbyś problem na wyższych obrotach.
Ja proponuje sprawdzić najpierw świece zapłonowe, kable wys. napięcia oraz zdemontować silnik krokowy (to tylko dwie śrubki) i wyczyścić go w benzynie ekstrakcyjnej. Może być też problem z czujnikiem temperatury silnika, ale wtedy były by tez problemy z odpaleniem zimnego silnika.
W twoim silniku za obroty na biegu jałowym odpowiada silnik krokowy, a nie żadna odma czy zaworek w układzie paliwa.
Pompa paliwa pracuje cały czas i jest tylko zawór, który utrzymuje odpowiednie ciśnienie paliwa w układzie, ale jak by było coś nie tak z ciśnieniem to miałbyś problem na wyższych obrotach.
Ja proponuje sprawdzić najpierw świece zapłonowe, kable wys. napięcia oraz zdemontować silnik krokowy (to tylko dwie śrubki) i wyczyścić go w benzynie ekstrakcyjnej. Może być też problem z czujnikiem temperatury silnika, ale wtedy były by tez problemy z odpaleniem zimnego silnika.
może i masz trochę racji gdyby wina była w pompie paliwa. BO załóżmy że zawór nie trzyma ciśnienia a pompa siada - układ paliwowy wtedy moze faktycznie nie trzymać wymaganego ciśnienia - vpil, skoro jest tak jak twierdzisz to powiedz mi dlaczego np są zawory trzymające ciśnienie 3,0 3,6 i 4,0 w zależności od silnika? Bo wtryskiwacze pracują na ciśnieniu 3,0 3,4 3,8. Co jeśli zawór wtrysku paliwa się otworzy i w tym czasie co powinien dac dawkę normatywną da jej 70% bo będzie za niskie ciśnienie? Wg mnie - będą wtedy za niskie obroty. MyszonUTD, stwierdził że przechodzi po krótkim czasie - jak pompa natłoczy ciśnienia.Samarexus pisze:Może zawór zwrotny pompy paliwa puszcza lub po prostu nieszczelność układu doprowadzenia paliwa?
Nie neguję Twojej propozycji sprawdzenia innych elementów ale za szybko odrzucasz inne propozycje
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Ma gadane
Witam,
"Co jeśli zawór wtrysku paliwa się otworzy i w tym czasie co powinien dac dawkę normatywną da jej 70% bo będzie za niskie ciśnienie? Wg mnie - będą wtedy za niskie obroty" - gdyby silnik nie trzymał wolnych obrotów z powodu zbyt niskiego ciśnienia w układzie paliwowym to na pewno miałby wielkie problemy z ruszeniem i normalną jazdą, a kolega nie zgłasza takich problemów. Pompa paliwa uzyskuje właściwe ciśnienie w układzie w 2-5 sek, a nie po godzinie jazdy.
grg474 odrzuciłem twoją propozycję, bo wydaje mi się mało prawdopodobna, ale nie chciałem Cię urazić.
Pozdrawiam,
"Co jeśli zawór wtrysku paliwa się otworzy i w tym czasie co powinien dac dawkę normatywną da jej 70% bo będzie za niskie ciśnienie? Wg mnie - będą wtedy za niskie obroty" - gdyby silnik nie trzymał wolnych obrotów z powodu zbyt niskiego ciśnienia w układzie paliwowym to na pewno miałby wielkie problemy z ruszeniem i normalną jazdą, a kolega nie zgłasza takich problemów. Pompa paliwa uzyskuje właściwe ciśnienie w układzie w 2-5 sek, a nie po godzinie jazdy.
grg474 odrzuciłem twoją propozycję, bo wydaje mi się mało prawdopodobna, ale nie chciałem Cię urazić.
Pozdrawiam,
U mnie dzialo sie podobnie. wyjmij przepustnice i wyczysc wszystkie kanaliki powinno pomoc
PAL GUMĘ NIE DUSZĘ
MÓJ MK 4 ------>>> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=360105" onclick="window.open(this.href);return false; <----
MÓJ MK 4 ------>>> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=360105" onclick="window.open(this.href);return false; <----
prawidłowo działająca pompa lub nie zapchana - TAK masz rację. Jeden superfachowiec namawiał mojego brata na wymianę pompy wtryskowej bo silnik Frontery 2,2TD słabł z minuty na minutę - wskazany przeze mnie - uszkodzony układ paliwowy - naprawa kosztowała 1/30 kosztu pompy. Najprostsze przyczyny najczęściej pomijamy.vpil pisze:Pompa paliwa uzyskuje właściwe ciśnienie w układzie w 2-5 sek, a nie po godzinie jazdy.
Jeszcze jedno - identyczne objawy były w polo 1,4 16V sąsiada - przyczyną był głupi filtr paliwa. Co nie znaczy, że w tym przypadku akurat Twoja diagnoza nie jest trafna - może być.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- Ma gadane
Witam,
Kolega juja343af też ma dobry trop żeby wyczyścić przepustnice. Twój silnik to chyba MPI, a w wielopunktowym wtrysku problem z zanieczyszczoną przepustnicą też często występuje i objawia się między innymi problemami z obrotami.
Kolega juja343af też ma dobry trop żeby wyczyścić przepustnice. Twój silnik to chyba MPI, a w wielopunktowym wtrysku problem z zanieczyszczoną przepustnicą też często występuje i objawia się między innymi problemami z obrotami.
mówicie że wąż od odmy nie może być ale mam ten silnik u siebie i miałem tak że syf z odmy przechodził przez rurkę w pokrywie filtra i zawalał mi przepustnice po czym miałem te same obiawy co MyszonUTD nie wykluczm innych przyczyn ale u mnie własnie obiawem tego był syf na przepustnicy powstały przez odmę.