Wypadający spryskiwacz reflektorów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Odkąd kupiłem auto spryskiwacze reflektorów nie działały, coś mnie tknęło bo chciałbym, żeby wszystko w aucie mi działało i postanowiłem zrobić coś z tym. Po wymianie pompki, przekaźnika itp spryskiwacze działają, lecz jeden z nich (lewy) potrafi wypaść podczas użycia w trasie a nawet w postoju. Nie wiem co może być z nim nie tak, bo uszczelkę ma kompletną i wygląda też OK. Czy ktoś z was miał taki bądź podobny problem? Jest jakiś mało inwazyjny sposób czy koniecznie trzeba ściągać zderzak do tej operacji?
Odkąd kupiłem auto spryskiwacze reflektorów nie działały, coś mnie tknęło bo chciałbym, żeby wszystko w aucie mi działało i postanowiłem zrobić coś z tym. Po wymianie pompki, przekaźnika itp spryskiwacze działają, lecz jeden z nich (lewy) potrafi wypaść podczas użycia w trasie a nawet w postoju. Nie wiem co może być z nim nie tak, bo uszczelkę ma kompletną i wygląda też OK. Czy ktoś z was miał taki bądź podobny problem? Jest jakiś mało inwazyjny sposób czy koniecznie trzeba ściągać zderzak do tej operacji?
Jak masz zwinne palce i zestaw narzędzi z elastycznymi końcówkami to dasz radę odkręcić przez dziurę w zderzaku po zdjęciu zaślepki. Od dołu też jest dostęp. Możesz odkręcić klakson żeby było łatwiej.
Jak wypaść? jak włączysz to dysza z rurką "wyskoczy"? sama dysza jest na zatrzaskach montowana więc może się wyrobiły i jak dostają ciśnienia to puszczają?
Jak wypaść? jak włączysz to dysza z rurką "wyskoczy"? sama dysza jest na zatrzaskach montowana więc może się wyrobiły i jak dostają ciśnienia to puszczają?
Zapodam zdjęcie z aukcji, bo nie mam obecnie aparatu, wypada dokładnie ten cały element wraz z tym takim daszkiem (maskownikiem) nakładanym na niego.
Na tej rurce jest tarka. Widać ją nawet na zdjęciu. W tym (drugim elemencie) co jest przykręcone jest języczek co się zaczepia o tą tarkę. Skoro wypada to albo tarka kaput albo języczek się się zaczepia.
zauważyłem, że coś wewnątrz zderzaka jest połamane, wygląda na jakiś uchwyt bądź blokadę zapobiegającą zbyt mocnemu wyskakiwaniu dyszy spryskiwacza
wygląda na to, że trzeba będzie zdjąć cały zderzak i zobaczyć co jest tam dokładnie grane.
Tarka nie jest spiłowana, nie nosi znamion otarć. Poprzedni właściciel to zamaskował.
wygląda na to, że trzeba będzie zdjąć cały zderzak i zobaczyć co jest tam dokładnie grane.
Tarka nie jest spiłowana, nie nosi znamion otarć. Poprzedni właściciel to zamaskował.
na zderzaku nie masz żadnego ogranicznika. do zderzaka od środka masz przykręcony 2 część spryska, na której jest ogranicznik który reguluje się właśnie na tarce. Do spryskiwacza jak masz troxa i elastyczną przedłużkę to jest dostęp i nie trzeba zdejmować zderzaka.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=345756
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=345756
Nie wiem za bardzo o co chodzi, napiszę to co sam dojrzałem przez otwór w zderzaku;
widze tam króciec przez który płynie płyn, jest on przykręcony 2 imbusami bądź torxami (nie pamiętam) do belki i do środka tej rurki wkłada się wyżej pokazaną dyszę spryskiwacza wraz z tą tarką. Nic z tych rzeczy nie jest połamane. Połamane jest coś jakby pomiędzy zderzakiem a belką.
widze tam króciec przez który płynie płyn, jest on przykręcony 2 imbusami bądź torxami (nie pamiętam) do belki i do środka tej rurki wkłada się wyżej pokazaną dyszę spryskiwacza wraz z tą tarką. Nic z tych rzeczy nie jest połamane. Połamane jest coś jakby pomiędzy zderzakiem a belką.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Musisz go wyjąć na zewnątrz. Ten zatrzask o którym pisze nigol_jom jest wenątrz spryskiwacza. Zobaczysz go dopiero jak się wysunie dysza.
Najlepiej wyciąg spryskiwacz, włóż do niego to co wypada i spróbój ręką pociągnąć jakbyś chciał wyrwać. Jeśli znów wyskoczy, to zatrzask połamany.
Awaryjnie skleisz kropelką, ale lepiej wymień na nowy.
Najlepiej wyciąg spryskiwacz, włóż do niego to co wypada i spróbój ręką pociągnąć jakbyś chciał wyrwać. Jeśli znów wyskoczy, to zatrzask połamany.
Awaryjnie skleisz kropelką, ale lepiej wymień na nowy.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
a widziałeś link który dodałem? masz tam opisane jak to coś wyjąć i szczegółowe zdjęcia...
widziałem link, ale nie zabrałem się za to bo robiłem inne rzeczy, może w tym tygodniu się zabiorę za to.