Problem z wyrzucaniem wody ze zbiorniczka wyrownawczego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam was , staram sie zrobic wszystko aby nie okazalo sie to najgorsze wiec sprawa jest taka, jechalem autem nagle woda zaczela sie gotowowac tzn wyrzucac bokiem , wczesniej uklad nie byl odpowietrzany i problem jest taki ze dojdzie temperatura na wskazniku ciut wyzej od 90 stopni u zaczyna mi wode wywalac bokiem , ze zbiorniczka wyrownawczego awiatrak sie nie zalacza wiatrak na krotko chodzi i przy zlaczeniu na krotko przewodow od czujnika temp. on sie zalacza . Stało sie to nagle , olej czysty woda czysta , i z tlumika wody nie wyrzuca , czy aby to na pewno jest uszczelka ??
staram sie wybic sobie to najgorsze z glowy ale mam obawy ze mogla usczelka walnac przy wodzie i temperatura dojdzie do pewnego stopnia i kompresia ja wywala ,a wiatrak sie nie zalacza z powodu niskiej temperatury, i czy jest mozliwosc zapowietrzonego ukladu ?? .
PS . Jest to golf 3 1.8 ABS
Wyciągniety Termostat
staram sie wybic sobie to najgorsze z glowy ale mam obawy ze mogla usczelka walnac przy wodzie i temperatura dojdzie do pewnego stopnia i kompresia ja wywala ,a wiatrak sie nie zalacza z powodu niskiej temperatury, i czy jest mozliwosc zapowietrzonego ukladu ?? .
PS . Jest to golf 3 1.8 ABS
Wyciągniety Termostat
Nie ważne jakie masz auto , ważne że kupione za swój Hajs
Najlepiej jak byś sobie to sprawdził i będziesz mieć pewność czy to uszczelka. Dolej wody na stan w zbiorniczku, odpal auto i obserwuj co się dzieje w tym zbiorniczku. Oczywiście korek odkręcony. Jak się silnik troszkę zagrzeje to pomacaj przewody czy się ciepłe robią bo może być coś zatkane. Uszczelkę sprawdzisz w zbiorniczku. Obserwuj czy nie wydobywają się z niego delikatne bombki, (od powietrza) dodaj delikatnie gazu i będą lepiej widoczne o ile wystąpią. Jeszcze jedną przyczyną może być uszkodzony korek zbiorniczka nie reguluje ciśnienia w układzie chłodzenia wytworzy się za duże i wywala wodę. Przyczyn może być dużo. Sprawdź to co ci napisałem i opisz co zauważyłeś.
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
To sprawdzałem i był odkręcony korek i doszła ciut temperatura ponad 90 i zaczeła się dosłownie jak by gotować bulgotała . Dopóki nie dojdzie ciut więcej niż 90 nic się nie dzieje .
Uważam Temat za zamknięty )
Gdyż prawdopodobnie był cały układ zapowietrzony był malutki wyciek z głowicy tzn. z kolanka i woda ubywała aż wkońcu okazało się że jest jej za mało i się zaczął gotować i układ był cały zapowietrzony, szły bąbelki przy 90 stopniach woda bulgotała ale poszedłem na żywioł i zostawiłem aż okazało się że po dolaniu kolejny raz wody bulgotanie przeszło , najważniejszym psikusem była podwinięta uszczelka pod korkiem od zbiornika wyrównawczego , wyciek usunięty , bąbli nie ma ... Mam nadzieje że to był tylko ten problem
Opisałem Co zrobiłem aby ktoś jak się spotka z takim problemem wiedział co próbować i nie słuchać mechaników Pozdrawiam ... : ))))
Gdyż prawdopodobnie był cały układ zapowietrzony był malutki wyciek z głowicy tzn. z kolanka i woda ubywała aż wkońcu okazało się że jest jej za mało i się zaczął gotować i układ był cały zapowietrzony, szły bąbelki przy 90 stopniach woda bulgotała ale poszedłem na żywioł i zostawiłem aż okazało się że po dolaniu kolejny raz wody bulgotanie przeszło , najważniejszym psikusem była podwinięta uszczelka pod korkiem od zbiornika wyrównawczego , wyciek usunięty , bąbli nie ma ... Mam nadzieje że to był tylko ten problem
Opisałem Co zrobiłem aby ktoś jak się spotka z takim problemem wiedział co próbować i nie słuchać mechaników Pozdrawiam ... : ))))
-
- Ma gadane
dobra spoko a jak to odpowietrzyć ten układ ??? bo mam podobny problem że mi borygo gdzieś ginie i wywala przez zbiorniczek
Jak Ci ginie ;] to możesz mieć walniętą uszczelkę pod głowicą i niech ktoś Ci przy gazuje autem i zobaczy z Tłumika leci płyn chyba że woda bulgocze ;] to jest inna sprawa ;] że ginie Ci te Borygo , sprawdź czy masz uszczelkę w korku , druga sprawa czy termostat jest sprawny bo jak sie nie mylę to przy 90 stopniach powinien się otworzyć , ja od czekałem na odkręconym korku i przestało bulgotać dolałem znowu wody i był spokój
Więc warto wszystko sprawdzić na spokojnie po kolei czy przewody są tej samej temperatury wody itp itd. Powyższe Wskazówki powinny pomóc
Pozdro
Więc warto wszystko sprawdzić na spokojnie po kolei czy przewody są tej samej temperatury wody itp itd. Powyższe Wskazówki powinny pomóc
Pozdro
-
- Ma gadane
dziś od samego rana nie mogłem spać jak coś dolega golfikowi;p i tak przewody są ciepłe oprócz jednego który wychodzi od parownika i idzie tu pod dolot od powietrza (parownik landi renzo) i do tego zauważyłem że na korku jest zawinięta ta uszczelka wstawilem na swoje miejsce i modle się żeby to było to a nie uszczelka pod głowicą.
Hmmm wszystkie przewody muszą być gorące spróbuj mu pomóc i odkręć na chwilę ten przewód tylko rozsądnie żebyś się nie poparzył , w sensie od parownika i aż w końcu zacznie lecieć gorący płyn i załóż najlepiej przy odpalonym silniku ... ALE ROZSĄDNIE bo u mnie też przewody były zimne ale odkręciłem jeden przewód i woda z zimnej zaczeła lecieć gorąca wstawiłem , dolałem i spokój . Uszczelka jest bardzo ważna gdyż ona ma regulować ciśnienie
-
- Ma gadane
no więc odkręciłem przewód ten i nic sucho!!!! zero płynu kurcze co zrobić ?? oczywiście przy odpalonym silniku. odrkęciłem zbiornik przy odpalonym silniku i bulgotało tam, nagle poziom borygo zaczął się zwiększać po dodaniu gazu i właczył się wiatrak a stan zaczął się zmniejszać a w tym przewodzie jest dalej sucho i nic nie płynie to takie moje obserwacje. i kurcze niewiem co zrobić mogę
-
- Ma gadane
co do przewodu to ten zimny to od gazu był pytałem znajomego wiec z przewodami wychodzi że jest ok a płyn gdzieś znika ;/
wiec niech ktoś weżmie rękę przy tłumik i zobacz czy pluje płynem
jeśli tak to uszczelka na bank albo gdzieś jeszcze jakiś wyciek co warto posprawdzać
jeśli tak to uszczelka na bank albo gdzieś jeszcze jakiś wyciek co warto posprawdzać
najwazniejsze sa dwa przewody co sa do plastikowych malych kolanek przykrecone sa w parowniku
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
czas na odkop.
silnik 1.8 abs, w trakcie jazdy temperatura podskoczyła do prawie max, auto zgaszone i pierwsze co padł termostat. Wymieniłem go i tak- węże jak kamień, wodę wywala- stwierdziłem że padła uszczelka więc silnik wywalony, kupiony inny sprawny bo kupiłem za cenę uszczelek pod głowice i reszty
odpalam nowy silnik, węzę sie grzeją, dolny wąż po kilkunastu minutach zaczął robić sie ciepły, na liczniku 90, węże równo gorące lecz tylko do trójników- za trójnikami te które idą do nagrzewnicy i parownika zimne. Chłodnica zrobiła sie gorąca, wentylator sie włączył, nagrzewnica i parownik zimna. dodałem trochę gazu i poszło ciepłe na parownik,płyn cały czas powoli wylatuje przez zbiorniczek (od momentu +/- puszczenia termostatu) węże miękkie, po zgaszeniu auta górny wąż do chłodnicy pusty,w zbiorniczku tylko para.
Wnioskuję,że wina leży albo po stronie parownika albo nagrzewnicy, bo skoro chłodnica sie rozgrzała i wentylator sie włączył to będzie drożne..?
po zwaleniu głowicy w starym silniku okazało sie, że do silnika był wsypany uszczelniacz który zapchał otwór w kolektorze ssącym jak i dwa kanały w głowicy, ale nowy silnik jest sprawny. Czy samo obejście parownika i nagrzewnicy prostą złączką da jakiś wynik?
silnik 1.8 abs, w trakcie jazdy temperatura podskoczyła do prawie max, auto zgaszone i pierwsze co padł termostat. Wymieniłem go i tak- węże jak kamień, wodę wywala- stwierdziłem że padła uszczelka więc silnik wywalony, kupiony inny sprawny bo kupiłem za cenę uszczelek pod głowice i reszty
odpalam nowy silnik, węzę sie grzeją, dolny wąż po kilkunastu minutach zaczął robić sie ciepły, na liczniku 90, węże równo gorące lecz tylko do trójników- za trójnikami te które idą do nagrzewnicy i parownika zimne. Chłodnica zrobiła sie gorąca, wentylator sie włączył, nagrzewnica i parownik zimna. dodałem trochę gazu i poszło ciepłe na parownik,płyn cały czas powoli wylatuje przez zbiorniczek (od momentu +/- puszczenia termostatu) węże miękkie, po zgaszeniu auta górny wąż do chłodnicy pusty,w zbiorniczku tylko para.
Wnioskuję,że wina leży albo po stronie parownika albo nagrzewnicy, bo skoro chłodnica sie rozgrzała i wentylator sie włączył to będzie drożne..?
po zwaleniu głowicy w starym silniku okazało sie, że do silnika był wsypany uszczelniacz który zapchał otwór w kolektorze ssącym jak i dwa kanały w głowicy, ale nowy silnik jest sprawny. Czy samo obejście parownika i nagrzewnicy prostą złączką da jakiś wynik?