Twardy pedał hamulca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Twardy pedał hamulca
Witam
Posiadam Golfa IV 1.9 TDI 130km z 2002 roku, pod względem technicznym wszystko jest ok oprócz twardego pedału hamulca. Wybrałem się wczoraj do serwisu VW tam sprawdzili mi pompę próżniową zaworek zwrotny i stwierdzili iż przyczyną w 98% jest pompa hamulcowa.Klocki hamulcowe ok, tarcze ok, tłoczki hamulcowe ok nie zacierają się. W komputerze żadnych błędów od ABS. Dodam jeszcze jedno jak mam wyłączony silnik nacisnę parę razy pedał hamulca tak żeby był twardy i przytrzymam go w takiej pozycji potem odpalę silnik to pedał opada tak na jakieś 2 centymetry. Moje pytanie do forumowiczów czy ktoś miał taki problem i czy to faktycznie może być ta pompa hamulcowa ? bo trochę nie chce mi się w to wierzyć, nowa pompa to 589 zł.
Posiadam Golfa IV 1.9 TDI 130km z 2002 roku, pod względem technicznym wszystko jest ok oprócz twardego pedału hamulca. Wybrałem się wczoraj do serwisu VW tam sprawdzili mi pompę próżniową zaworek zwrotny i stwierdzili iż przyczyną w 98% jest pompa hamulcowa.Klocki hamulcowe ok, tarcze ok, tłoczki hamulcowe ok nie zacierają się. W komputerze żadnych błędów od ABS. Dodam jeszcze jedno jak mam wyłączony silnik nacisnę parę razy pedał hamulca tak żeby był twardy i przytrzymam go w takiej pozycji potem odpalę silnik to pedał opada tak na jakieś 2 centymetry. Moje pytanie do forumowiczów czy ktoś miał taki problem i czy to faktycznie może być ta pompa hamulcowa ? bo trochę nie chce mi się w to wierzyć, nowa pompa to 589 zł.
Twardy pedał hamulca
Witam!W moim A3 tdi pojawił się identyczny objaw.Sprawdziłem podobnie jak kolega pompę próżniową,zaworek zwrotny,wszystkie podciśnienia.Cały ten osprzęt był sprawny.Ostatnim podejrzanym zbyło servo.Jak się okazało pękła membrana i to było przyczyną braku wspomagania hamulcy i twardego pedału.po wymianie serva hamulce jak przysłowiowa żyletka.Koszt nowego serva Bosch 580 pln
Twardy pedał hamulca
Dzięki za szybką odpowiedź, ale jeszcze jedna uwaga gdy lekko hamuję wtedy hamulec zachowuje się dobrze dopiero podczas "normalnego" hamowania trzeba wcisnąć mocniej pedał i dopiero wtedy nie działa wspomaganie.
Twardy pedał hamulca
U mnie pamiętam,że servo padło w momencie.Latałem sobie autkiem ze 2 godzinki wieczorem,troche przegoniłem go po trasie i wsio było ok.Podjechałem pod garaż,wysiadłem,otworzyłem wrota.Wsiadłem do autka i już hamulcy brak.To i tak miałem dużego farta,ze nie stało się to podczas jazdy tylko na postoju
Twardy pedał hamulca
W sobotę odpowietrzę hamulce jak będę miał chwilę czasu, raczej nie miały prawa się zapowietrzyć ale sprawdzić zawsze można. Dziękuję za podpowiedź
Twardy pedał hamulca
No i problem hamulców rozwiązany, winne nie było serwo czy pompa podciśnienia ale pompa hamulcowa kupiłem nową oryginalną VW wymieniłem odpowietrzyłem hamulce i wszystko jest ok