Witam .
Parę miesięcy temu wymieniłem alternator w golf4 1.9tdi 110km , ponieważ co jakiś czas podczas jazdy zapalała się kontrolka od ładowania . Przy zwiększaniu obrotów gasła, ale z czasem już to nie pomagało , dlatego zamówiłem alternator po regeneracji . Po wymianie ładowanie było ok .
Dwa dni temu podczas jazdy nagle zapaliła się kontrolka ladowania , dodanie gazu nie pomaga .
Następnego dnia jak odpaliłem było ok , ale przejechałem kilka km i to samo .
Alternator jest wymieniony , akumulator jest ok , to co to może być?
Gdzieś przerwa na przewodach ?
[mk4] Alternator , ładowanie .
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
[mk4] Re: Alternator , ładowanie .
Sprawdź woltomierzem ładowanie, ale moim zdaniem alternator, regulator napięcia.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
https://auto-doctorek.jimdo.com/
Tak jak kolega wcześniej napisał. Trzeba sprawdzić napięcie, czy jest ładowanie. Regeneracja, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, mogła nie być najlepiej wykonana.
Sprawdzałem napiecie i wskazanie było poniżej 12V więc ładowania nie ma , ale pomiar wykonywalem jak kontrolka ładowania świeciła się na odpalonym silniku .
Nie wiem ile by pokazał miernik jak kontrolka się nie świeci . Jak jak jak pisałem wcześniej raz się zapaliła , a nastepnym razem nie . Alternator po regeneracji , więc zakładam że jest ok , przynajmniej powinien być . Jest jeszcze jakaś możliwość że ładowania nie ma ?
Nie wiem ile by pokazał miernik jak kontrolka się nie świeci . Jak jak jak pisałem wcześniej raz się zapaliła , a nastepnym razem nie . Alternator po regeneracji , więc zakładam że jest ok , przynajmniej powinien być . Jest jeszcze jakaś możliwość że ładowania nie ma ?