Wymiana alternatora na mocniejszy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

grekteeeeeej
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grekteeeeeej » pn cze 05, 2017 16:13

Cześć . Mam problem otóż padł mi alternator totalnie, kumpel mechanik sprawdził że coś tam w środku nie gra . W każdym bądź razie teraz w moim golfiku jest alternator BOSCHA 70A i tutaj mam opcje zaoszczędzenia paru groszy moge sobie od znajomego załatwić również BOSCHA lecz 90A który ma golfa do kasacji po strzale w tył, w swoim autku posiadam silnik 1.4 16v . Pytanie czy moge założyć ten mocniejszy alternator i śmigać na nim bez problemów ? Czy różnica mocy jest za duża lub cokolwiek ? Słabo sie znam na elektryce więc stwierdziłem, że wole się zapytać żeby czegoś nie zepsuć.
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn cze 05, 2017 18:42

możesz nawet 120A - będą same korzyści

grekteeeeeej
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grekteeeeeej » pn cze 05, 2017 19:37

Dzieki :D Tylko słyszałem od różnych ludzi, ze mocniejszy alternator może przepadać żarówki i inne takie Wiec zgłupiałem i wolałem się spytać :D

Awatar użytkownika
G0 Karcio
..::VWGolfExclusiveEdition::..
..::VWGolfExclusiveEdition::..
Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2
Silnik: AHF

Re: Wymiana alternatora na mocniejszy

Post autor: G0 Karcio » pn cze 05, 2017 20:41

grekteeeeeej pisze:Dzieki :D Tylko słyszałem od różnych ludzi, ze mocniejszy alternator może przepadać żarówki i inne takie Wiec zgłupiałem i wolałem się spytać :D
Tak jasne, 120A czy 200A są montowane w autach i jakoś wszystkie auta mają żarówki 12Voltowe. Im sie nie palą a Tobie miałyby się spalić? Nie słuchaj kolego bajek. Znajdziesz ponad 200A i nic się nie będzie działo z żarówkami. No chyba, że regulator napięcia będzie uszkodzony to nawet 70A popali zarówki.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn cze 05, 2017 20:55

grekteeeeeej pisze:Tylko słyszałem od różnych ludzi, ze mocniejszy alternator może przepadać żarówki
nie mocniejszy alternator a zepsuty regulator napięcia w alternatorze - nie słuchaj tych ludzi :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”