Witam, niedawno po zakupie golfa wziąłem się za naprawę rzeczy które widocznie poprzedniemu właścicielowi nie przeszkadzały. A więc... Nie świeciła lampka w bagażniku - wiem wiem naczytałem się sporo o przerwanych wiązkach na łączeniu klapy. W moim przypadku lewa przelotka w stanie idealnym, prawa za to w strasznym stanie (widać że już ktoś próbował naprawiać) popękane izolacje ale żyły nie przerwane więc myślę że prąd dochodzi... Poszedłem tym tropem i zająłem osłone prawego słupka i filc tam gdzie jest oświetlenie i zdziwienie - cztery niepodłączone przewody dyndają sobie swobodnie ( dwa grubsze - czerwony oraz brązowy i dwa cieńsze dwu kolorowe brązowo niebieski i czerwono niebieski) jak te 4 sztuki podłączyć do żarówki aby świeciła tylko przy otwieraniu klapy.
Btw.
Nie działa tylnia wycieraczka
Nie działa silnik centralnego klapy( zalatwie multimetr to postaram się go sprawdzić)
Pewnie oba z powodu przetartych kabli w przelotce..
Za to działa:
-informacja na desce o otwarciu klapy ( wiec mikroprzekaźnik chyba OK)
-podgrzewanie tylniej szyby
-alarm wyje jak otworze klapę przy zamkniętym centralnym
-swiatło stopu.
Podłączenie światełka w bagażniku.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony wt maja 16, 2017 21:24 przez cwanish8, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Do lampki są te dwa cienkie kabelki. Gruby czerwony zaizoluj bo tam jest cały czas napięcie
Re: Podłączenie światełka w bagażniku.
Dzięki, a ja podłaczyłem gruby czerwony i gruby brązowy do zarówki (żarówka świeciła ale spaliłem bezpiecznik :p )Qto pisze:Do lampki są te dwa cienkie kabelki. Gruby czerwony zaizoluj bo tam jest cały czas napięcie
a że tak zapytam przy okazji
- jezeli napięcie bedzie dochodziło do silniczka wycieraczki to: silnik rozebrać przeczyścić nasmarowac?
-jeżeli napiecie bedzie dochodziło do silniczka centralnego w klapie to: no właśnie co ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
stałe napięcie i stała masa...więc żarówka musiała się zaświecić...ale też nigdy by nie zgasłacwanish8 pisze:ja podłaczyłem gruby czerwony i gruby brązowy do zarówki
kable są cztery...więc nie tylko o napięcie chodzi. Jeśli kable ok to rozbierz silnik i zobacz co tam się dzieje, często pęka rurka spryskiwacza i płyn robi spustoszenie.cwanish8 pisze:- jezeli napięcie bedzie dochodziło do silniczka wycieraczki to: silnik rozebrać przeczyścić nasmarowac?
sprawdzić siłownik na krótko...jak nie działa, to wymianacwanish8 pisze:-jeżeli napiecie bedzie dochodziło do silniczka centralnego w klapie to: no właśnie co ?
Re: Podłączenie światełka w bagażniku.
SUPER! dziekuję za szybką i konkretną odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie