Błąd ABS - 0668 - supply voltage terminal 30
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Golf IV 1,9 TDI ASV.
Walczę z błędem 0668 - supply voltage terminal 30 008 - implausible signal - intermittent - świeci się kontrolka ABS.
Pomiary prądu akumulatora i ładowania - ok, prąd na złączu sterownika ABS - ok, nowy akumulator, poprawione połączenia masy i prądu.
Znalazłem tylko jeden "problem".
Czy to normalne, że na kilkanaście sekund spada napięcie o ok. 2V (sytuacja utrzymuje się również po uruchomieniu silnika) na dwóch skrajnych zaciskach z prawej strony tj. 87F/Diesel oraz 30 ?
Później słychać "kliknięcie" przekaźnika i napięcie się wyrównuje z pozostałymi zaciskami 30(prawdopodobnie wyłącza się grzenie świec żarowych).
Dziękuję.
Golf IV 1,9 TDI ASV.
Walczę z błędem 0668 - supply voltage terminal 30 008 - implausible signal - intermittent - świeci się kontrolka ABS.
Pomiary prądu akumulatora i ładowania - ok, prąd na złączu sterownika ABS - ok, nowy akumulator, poprawione połączenia masy i prądu.
Znalazłem tylko jeden "problem".
Czy to normalne, że na kilkanaście sekund spada napięcie o ok. 2V (sytuacja utrzymuje się również po uruchomieniu silnika) na dwóch skrajnych zaciskach z prawej strony tj. 87F/Diesel oraz 30 ?
Później słychać "kliknięcie" przekaźnika i napięcie się wyrównuje z pozostałymi zaciskami 30(prawdopodobnie wyłącza się grzenie świec żarowych).
Dziękuję.
-
- VWGolf.pl Killer
sprawdź kostkę przy rozdzielce bezpiecznikowów na aku z tyłu ,sprawdź również te bezpieczniki zielone...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Dziękuję za odpowiedzi.
Tak jak już napisałem, sprawdzałem napięcia i wszystko wygląda OK(poza opisanym spadkiem na 2 zaciskach podczas grzania świec).
Bezpieczniki nad akumulatorem, kostka i wartości napięcia na złączu ABS OK.
Czy ktoś wie gdzie i kiedy jest robiony pomiar który powoduje błąd 0668 - supply voltage terminal 30 008 - implausible signal - intermittent?
Czy w sterowniku ABS?
Jakieś sugestie?
Wszystko wskazuje na uszkodzony sterownik ABS...
Tak jak już napisałem, sprawdzałem napięcia i wszystko wygląda OK(poza opisanym spadkiem na 2 zaciskach podczas grzania świec).
Bezpieczniki nad akumulatorem, kostka i wartości napięcia na złączu ABS OK.
Czy ktoś wie gdzie i kiedy jest robiony pomiar który powoduje błąd 0668 - supply voltage terminal 30 008 - implausible signal - intermittent?
Czy w sterowniku ABS?
Jakieś sugestie?
Wszystko wskazuje na uszkodzony sterownik ABS...
Witam,
Kupiłem używaną pompę ze sterownikiem(dziś powinna przyjść).
Czy mogę zrobić poniższy test przed wymianą?
Odłączyć tylko wiązkę przewodów ze "starej" zainstalowanej w samochodzie pompy i podłączyć do tej wiązki "nową" pompę.
Położyć ją "gdzieś" w komorze silnika(bez podłączania hydrauliki) i zrobić testy?
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, ale wolę zapytać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kupiłem używaną pompę ze sterownikiem(dziś powinna przyjść).
Czy mogę zrobić poniższy test przed wymianą?
Odłączyć tylko wiązkę przewodów ze "starej" zainstalowanej w samochodzie pompy i podłączyć do tej wiązki "nową" pompę.
Położyć ją "gdzieś" w komorze silnika(bez podłączania hydrauliki) i zrobić testy?
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, ale wolę zapytać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- VWGolf.pl Killer
nie...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
0668 - supply voltage terminal 30 008 - implausible signal - intermittent
Może komuś to się przyda.
Wymiana pompy wraz ze sterownikiem, rozwiązała problem.
Tak jak już wcześniej pisałem - wszystkie napięcia były właściwe.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Może komuś to się przyda.
Wymiana pompy wraz ze sterownikiem, rozwiązała problem.
Tak jak już wcześniej pisałem - wszystkie napięcia były właściwe.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.