Witam!
jestem tu nowy, ale już trochę pojęcia o mechanice mam, bo pracowałem na 2 warsztatach.
Mój problem polega na tym, jakieś 4 miesiące temu w sezonie zimowym wpadłem do rowu moim Golfem IV 98r 1.9 TDI 90km.
Przed zaprowadzeniem do lakiernika sprawdziłem co w golfie działa, a co nie. działały światła drogowe (długie), a po tym jak lakiernik mi go oddał i założył nową prawą lampę i sam ją podłączał to wsiadłem do auta i zauwazyłem, że non stop świeci się kontrolka od długich świateł, ale światła nie działają, nawet jak poruszam manetką w każdy sposób to i tak nie chcą się zaświecić, a kontrolka od nich nie gaśnie. Co to moze być? Wczoraj sprawdzałem napięcie to był taki myk, że prawa strona czyli nowa lampa w ogóle nie była podłączona do żarówki od długich czyli lakiernik zapomiał podłączyć, albo nie chciał sobie palców pozadzierać, bo ogólnie to ciężko się tam dostać. podłączyłem ale dalej nie działa. sprawdziłem miernikiem to na prawej stronie czyli nowej lampie jest napięcie 0,5 V czyli o wiele za mało, a na lewej stronie jest coś koło 12 V czyli prawidłowo, ale lewa i tak nie działa. Możliwe że lewa ma uszkodzoną żarówkę, sprawdziłem to na nowej żarówce, ale nic nie dało, nadal nic nie działa. Co może być przyczyną ?
Pomóżcie proszę, bo nie uśmiecha mi się dostać mandat za te światła
Długie nie działają, a kontrolka od nich ciągle świeciGOLFIV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Qrp_Żoro, sprawdzałeś bezpieczniki ?? jeśli pali się kontrolka ale światła nie to znaczyć może o uszkodzeniu przewodu bądź braku przejścia na złączach instalacji .ok
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
Owszem, sprawdzałem bezpieczniki. Oba są sprawne i mają wartość 10. Okay no więc na pewno jest problem z prawą nową lampą bo na nią nie dochodzi napięcie, muszę sprawdzić gdzie na przewodzie jest ten fragment gdzie napięcie ucieka, tylko nie chce mi się pruć teraz przewodów. Lakiernik mi gadał, że to może być przekaźnik. O co chodzi z tym przekaźnikiem? jak sprawdzić czy jest z nim wszystko ok? Sory, ale z elektryki jestem zielony. A tak w ogóle to nie powinno być tak, że jeżeli na starą lampę dostaję prawidłowe napięcie to żarówka powinna świecić? Przecież tylko na jednej stronie nie ma prądu. One są zależne od siebie ?
Jeśli we wtyczce masz 0,5V to jak ta lampa ma zadziałać ? Zresztą, co ma wspólnego brak napięcia we wtyczceQrp_Żoro pisze:na pewno jest problem z prawą nową lampą bo na nią nie dochodzi napięcie
z tym, że lampa jest na pewno niesprawna ?
Albo wina rzeczywiście leży po stronie przekaźnika, albo musisz szukać przerwy w przewodzie.