Witam wszystkich
Posiadam golfa IV 1.9 tdi 119 km 1998r automat i mam z nim od paru dni problem.
Otóż jednego dnia zapomniałem i zostawiłem go na światłach - efekt - rozładowany akumulator.
Tak więc naładowałem go i pierwsze parę odpaleń było dobrze ale do czasu . Teraz jak chcę odpalić samochód w ogóle nie kręci .
Przekręcam kluczyk , zapalają się kontrolki , słychać styknięcie i nie chce odpalić . Dodam że mogę odpalić radio , nawiew , światła , nawet szyby tylko jak podnoszę szyby elektryczne to się podnoszą jak by chciały a nie mogły . Akumulator mam naładowany do pełna , sprawdzane miernikiem .
Tak to właśnie słychać , co się dzieje .
http://www54.zippyshare.com/v/8tYBSnry/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www54.zippyshare.com/v/EJMrwIdA/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak wygląda wtyk u mnie od rozrusznika - nie wiem czy tak powinien wyglądać .
https://zapodaj.net/234ac073d5817.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Proszę o konkretne porady , dziękuję z góry .
Golf IV nie kręci , nie pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sprawdź połączenia klem na akumulatorze, ewentualnie przeczyść, te kostkę również wyczyść czymś cienkim i psiknij jakimś sprayem typu kontakt, obejrzyj połączenia masowe od akumulatora...
dla pewności jeśli masz jakiś aku sprawny na podmianę to wstaw lub połącz kablami od innego auta, jeśli nadal będzie cykał to rozrusznik do sprawdzenia.
dla pewności jeśli masz jakiś aku sprawny na podmianę to wstaw lub połącz kablami od innego auta, jeśli nadal będzie cykał to rozrusznik do sprawdzenia.
-
- Nowicjusz
Jutro z rana włożę inny akumulator do sprawdzenia ale jak ten jest pełen to powinien chociaż kręcić . Wszystko odłączyłem , kostkę przeczyściłem i połączenia klem też przeczyściłem . I nic , dalej to samo . Co mogę jeszcze dodać . Na kable odpala normalnie . Przy włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu blokują się drzwi ( tzn. zamek centralny ).
no to jeśli na kable od innego auta odpala to leży Ci akumulator... to że jest pełny tzn wydaje Ci się że jest naładowany to nic nie znaczy, jeśli np. spadła cela w nim to niby będzie naładowany a przy próbie odpalenia... lipa. Wymień aku i napisz co wyszło.
-
- Nowicjusz
Re: Golf IV nie kręci , nie pali
No to włożyłem aku sprawny z innego samochodu i działa jak należy . Czy te fanaberie mojego aku są spowodowane tym że przez moją nie uwagę cały się rozładował ? Jest możliwość coś wydostać / uratować ten aku ?
Tak kolego, bardzo często całkowite rozładowanie akumulatora może skrócić lub zakończyć jego żywot. Jeżeli tak jak piszesz ładujesz go a on nic to zapomnij o nim... zawieź na złom to może z dwie dychy dostaniesz za niego
Nie ma szans go uratować, tak jak pisałem wcześniej jest on prawdopodobnie uszkodzony mechanicznie wewnątrz. Pozdrawiam.
Nie ma szans go uratować, tak jak pisałem wcześniej jest on prawdopodobnie uszkodzony mechanicznie wewnątrz. Pozdrawiam.