Pali bezpiecznik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Mares
Nowicjusz
Nowicjusz

Pali bezpiecznik

Post autor: Mares » pn sty 11, 2016 19:03

Witam. W moim golfie 3 1.9 TDI światła są zrobione następująco. Gdy z pozycji 0 przełączę na światła postojowe to palą się tylne lampy z przodu światła postojowe razem z krótkimi a gdy przełączę o jeszcze o jedno w prawo na światła mijania to nic się nie zmienia oprócz tego że mogę wtedy manetką włączyć drogowe ale już ich nie idzie wyłączyć więc wtedy przełączam na postojowe (a świecą się postojowe ze światłami krótkimi). Zrobił to ktoś dlatego bo manetka od długich nie odbija a wymienić jej nie za bardzo idzie bo jeszcze jest tempomat i ciężko to dostać. Nie sprawiało mi to problemu aż do dziś gdy zaczęło mi palić bezpiecznik.

Gdy się pali bezpiecznik tracę tylne lewe światło, z przodu jedno postojowe i światła krótkie. Długie są normalnie. Po wymianie bezpiecznika 8 10A światła są z powrotem ale gdy włączam kierunek momentalnie bezpiecznik się pali. Nie mam pojęcia co jest grane. Możliwe że gdzieś wilgoci dostał ale nie wiem jak się za to zabrać ? Macie jakieś pomysły ?

Awatar użytkownika
bluesboxer
Ma gadane
Ma gadane

Pali bezpiecznik

Post autor: bluesboxer » pn sty 11, 2016 19:28

Zobacz czy po wypięciu bezpieczników 1 i 2 zgasną światła mijania.

Myślę, że prawdopodobnie ktoś zabrał prąd z lewego postoju do świateł mijania. Skoro masz tam bezpiecznik 10A, a obydwa światła mijania 2x H4 55w biorą ok 9A, dodając 1x 5W5 i 1x R5W czyli ok 0,8A to bezpiecznik 10A jest na skraju wytrzymałości. Ciekawe czemu się przepala w momencie włączenia kierunkowskazów bo są one na innym obwodzie.. (Może masz słaby akumulator i alternator więc w momencie włączenia kierunków minimalnie spada napięcie a z zależności I=P/U wynika że natężenie wzrośnie ponad 9.8A i po bezpieczniku)

Jetta A1 Coupe 1.6d CR '81
Golf MK3 Variant 1.9 TDI 1Z Special '95
Golf MK3 Cabrio 1.6 AFT Classic Edition '96
A3 8l 1.6 AEH
A6 C5 limo 1.9 TDI AFN @145hp 320Nm

Mares
Nowicjusz
Nowicjusz

Pali bezpiecznik

Post autor: Mares » pn sty 11, 2016 19:45

Na dniach postaram się to sprawdzić. Kupiłem manetkę kierunków bo i tak jest do wymiany i ja w sobotę wymienię tylko najpierw muszę przyciski od tempomatu przełożyć. Jak włączę światła to świecą się dobrze nie są za słabe itd. a jak wrzucę kierunek to jest chwila ciszy bezpiecznik sie pali i zaczynają działać kierunki. Co do alternatora i aku to raczej to nie to bo niecały miesiąc temu miałem to sprawdzane i wszystko było ok. Całe święta golf stał i w sobotę odpalił bez problemów.

Awatar użytkownika
bluesboxer
Ma gadane
Ma gadane

Pali bezpiecznik

Post autor: bluesboxer » pn sty 11, 2016 19:53

Czyli wywala bezpiecznik tylko przy włączaniu kierunków? a jak włączysz awaryjne albo dmuchawę, to wszystko działa?

A3 8l 1.6 AEH

Mares
Nowicjusz
Nowicjusz

Pali bezpiecznik

Post autor: Mares » pn sty 11, 2016 20:15

Tak, przy włączeniu kierunków. Co do reszty to nie sprawdzałem, ale na dniach zobaczę.

A czym mogę chwilowo bezpiecznik zastąpić ? Bo nie chcę za każdym sprawdzeniem nowego bezpiecznika wkladać. Słyszałem że można żarowkę wpiąć. Jak świeci jasno to jest zwarcie a jak się lekko żarzy bądź nie świeci to wszystko jest ok. To prawda ?

Mares
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Pali bezpiecznik

Post autor: Mares » wt sty 12, 2016 16:55

Dziś trochę pogrzebałem w golfie, włożyłem bezpiecznik i się spalił. Zacząłem szukać usterki i zauważyłem że w przedniej lampie jedna wtyczka jest czarna z kablem więc ją wypiąłem i zaczęły się świecić postojowe + jedne światło mijania bo drugie odpiąłem i myślałem że wszystko jest ok ale zaczął iść dym z okolic kierownicy więc wszystko szybko odłączyłem. Wymieniłem manetkę kierunków, bezpiecznik 8 wyjąłem i mam takie światła: Na postojowych świeci się tylna prawa żarówka, rejestracja i zegary. Po przekręceniu na światła mijania palą się światła które opisałem wyżej i mam normalnie światła mijania i drogowe. Bezpiecznik 8 odpowiada u mnie za tylne lewe światło, przednie postojowe i mijania. Wydaje mi się że światła mijania mam spięte z postojowymi ale dalej będę się tym zajmował w sobotę bo na razie czas mi na to nie pozwala.

Ogólnie to wiszą silniczki od regulacji świateł, żarówki powpinane mam na paski zaciskowe, zamiast plastikowych gniazd z wtyczkami mam wsuwki porobione. Szukałem i ciężko mi znaleźć schemat z podłączeniem przednich lamp. Jakby ktoś mógł podać schemat to bym był wdzięczny.

A i dla bezpieczeństwa na razie odpiąłem aku, szkodzi to coś komputerowi itd. ?

Awatar użytkownika
bluesboxer
Ma gadane
Ma gadane

Pali bezpiecznik

Post autor: bluesboxer » wt sty 12, 2016 17:11

Ciężko cokolwiek wywnioskować z tego opisu :P Ktoś musiał mieć niezłą banię, że to sobie tak połączył.. Sprawdziłeś co się dzieje wypinając bezpieczniki nr 1 i nr 2 ?

A3 8l 1.6 AEH

Mares
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Pali bezpiecznik

Post autor: Mares » czw sty 14, 2016 11:54

Tak, gdy wyjmę bezpieczniki 1 i 2 to nie ma świateł mijania, czyli tu jest połączone ok.

Dziś rozbierałem włącznik świateł no i nic nie zauważyłem, wszystko zdaje się być podpięte dobrze. Wyjąłem lampy i we wtyczkach ktoś porobił mostki między żółtym a siwym przewodem. Myślę że to w tym tkwił problem. W ogóle z lamp powyjmowałem przewody bo w niektórych miejscach są popalone, potopione. Postaram się powymieniać je na nowe.

2016-01-16

Dziś założyłem lampy i chyba jest wszystko ok. Jeździłem trochę i żaden bezpiecznik się nie spalił. Wyjmowałem bezpieczniki 1,2,7,8,11,12 i każdy odpowiada za swoje światła tak jak jest na schemacie.. Nie czuć żadnej spalenizny itd. także teraz nie powinno być problemów :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”