Kontrolka ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Kontrolka ABS
Witam wszystkich bardzo serdecznie . Jest to mój pierwszy post gdyż dotychczas problemy tu opisane pomagały mi w mojej Borze , niestety do dzisiejszego dnia . Pełno jest tu tematów o kontrolne ABS niestety u Mnie sprawa wygląda trochę inaczej , ale zacznę od początku . Mam VW Bore z 99r. 2.0 8V , jadąc dzisiejszego dnia do pracy (3km) jako , że ślizgo jak diabli a ja jeszcze na letnich to tez jechałem 20-30km/h . Po jakimś kilometrze na zupełnie prostej drodze ABS się włączył . Na początku myślałem , że przyczepności brak i zwolniłem redukując z 3 na 2 z marnym skutkiem . Dopiero gdy całkowicie stanąłem ABS przestał działać wiec ruszyłem . Będąc już prawie u swego celu znow to samo po czym kontrolka ABS się zapaliła i zgasnąć nie chce , oczywiście same ABS'y rownież nie działają ... Bardzo bym prosił o pomoc .
Kontrolka ABS
Najprawdopodobniej czujnik prędkości koła , najprościej podpiąć vag i zobaczyć czy w grupie abs wyskoczyły błedy . Można też vagiem sprawdzić odczyty w blokach pomiarowych (czy jednakowe są wskazania prędkości na każdym kole w czasie jazdy). Nie mając vaga wchodzisz pod auto rozpinasz kostkę przy kole i robisz pomiar rezystancji czujnika (tu nie pamiętam wartości ale mierząc wszystkie ustalisz szybko który jest uszkodzony ).
Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7