Witam serdecznie.
Mam bardzo uciążliwy problem z samochodem grupy VAG z którym żaden elektronik nie chce się podjąć a na innych forach nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi.
Samochód to Audi A6 C5 2.5 TDI AKN 150 KM 00'r.
Zmieniłem uszkodzoną skrzynie biegów z TipTronic 5HP19 na manualną skrzynie 6-ścio biegową i pozostało mi zmienić kodowanie sterownika ( 4B1 907 401 A ) z kodowania 01011 na wartość przypisaną pod manual.
Sterownik nie przyjmuje żadnej inne wartości, a próbowałem już setki razy cokolwiek zmienić, czytałem różne zagraniczne fora i również stamtąd brałem owe wartości i bez efektów. Czytałem gdzieś na anglojęzycznym forum, że nie które sterowniki nie mają możliwości kodowania, czy ja akurat miałbym takiego pecha?
Kodowanie jest konieczne ponieważ samochód nie ma mocy w zakresie 2000-4000RPM co jest typowym objawem złego kodowania, jest trochę tematów na ten temat i zmiana kodowania rozwiązuje wszystkim ten problem, z tym że ludzie nie mają problemów z kodowaniem a u mnie wszystkie próby trwają już 2 miesiące, a samochodem jeżdzę naprawdę bardzo dużo.
Bardzo proszę was o podpowiedzi.
Jestem z Radomska (40km od Częstochowy, 50 Piotrków, 100 Łódź) Może ktoś znajdzie się z forum kto byłby w stanie mi pomoc, ewentualnie jakoś zdalnie.
Kodowanie sterownika silnika na manual w Audi A6 2.5 TDI.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
Mogę podpowiedzieć Ci jedynie tyle, że znajomy w A6 2.5TDI 180KM po wymianie na manual musiał zmienić sterownik silnika na taki od manuala, a że był nie do zdobycia to oddawał sterownik do tunera na przeróbkę softu. Więcej niestety nie pomogę.
z tego co pamietam aby przekodowac na manuala zmienialo sie tylko ostatnią cyfre w kodowaniu z 1 na 2. ale przed ta operacja trzeba bylo wpisac login w vcds.
FIRERS, dokładnie login i da się zakodować .
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Re: Kodowanie sterownika silnika na manual w Audi A6 2.5 TDI
Niestety okazało się że mój sterownik 4B1 907 401 A nie jest kodowany.
Nie ma możliwości przekodowania go z automatycznej na manualną skrzynie biegów.
W tym przypadku zostało, albo rzeczywiście oddanie programu w ręce tjunera który indywidualnie przerobi mapę pod skrzynie manualną, albo zmiana sterownika wraz z pompa wtryskową, ponieważ w tych AKN'ach pod skrzynie automatyczna była przypisana inna pompa wtryskowa przez co po zmianie sterownika bedzie wyskakiwał bląd komunikacji z pompą wtryskową. Sprawa jest dość mocno skomplikowana. Jak sobie z tym poradzę napiszę co i jak.
Nie ma możliwości przekodowania go z automatycznej na manualną skrzynie biegów.
W tym przypadku zostało, albo rzeczywiście oddanie programu w ręce tjunera który indywidualnie przerobi mapę pod skrzynie manualną, albo zmiana sterownika wraz z pompa wtryskową, ponieważ w tych AKN'ach pod skrzynie automatyczna była przypisana inna pompa wtryskowa przez co po zmianie sterownika bedzie wyskakiwał bląd komunikacji z pompą wtryskową. Sprawa jest dość mocno skomplikowana. Jak sobie z tym poradzę napiszę co i jak.