Zapalona kontrolka ABS, ręcznego, poduszek.. i inne problemy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Meusin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Meusin » czw wrz 17, 2015 19:19

Mam Golfa III 1.4 benzyna+gaz i mam spory problem.
Dzisiaj po odpaleniu golfa zapaliła mi się kontrolka od ręcznego co początkowo zignorowałem, bo pomyślałem, że to pewnie wina czujnika.
Jednak po jakimś czasie doszły do tego kontrolki od ABS i poduszek, do tego zauważyłem, że nie działają mi światła długie (kontrolka od długich zapala się tylko przy ich włączaniu/wyłączaniu - następnie gaśnie). Co najgorsze nie działa mi także sekwencja gazu - mianowicie lampka od wskaźnika gazu w ogóle mi się nie pali.
Co może być przyczyną zaistniałej sytuacji?
Samochód stoi na podwórku, bo garażu nie mam. Do tego od czasu do czasu, przy "mocniejszym" hamowaniu słychać chrobotanie - czy to może mieć jakiś związek?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

P.S.
Szukałem na forum podobnych postów i choć były takie, które opisują zbliżony problem to jednak nie znalazłem tematu, gdzie były zestawione łącznie wszystkie objawy, które obecnie dotknęły mojego golfa III.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » czw wrz 17, 2015 20:41

Meusin pisze:Dzisiaj po odpaleniu golfa zapaliła mi się kontrolka od ręcznego co początkowo zignorowałem
to nie ręczny tylko czujnik od płynu hamulcowego w zbiorniczku bo ręczny jest pod tą samą kontrolką i to ma związek z tym chrobotaniem możliwe że klocki się skończyły
Meusin pisze:nie działają mi światła długie (kontrolka od długich zapala się tylko przy ich włączaniu/wyłączaniu - następnie gaśnie)
sprawdź żarówki ale za te błędy abs poduszka światła i gazem może też odpowiadać jakieś problemy z instalacją zasilaniem lub masą

Meusin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Meusin » pt wrz 18, 2015 16:11

Problem rozwiązany.

Wystarczyło wymienić stacyjkę i wszystkie objawy zniknęły.
W starej stacyjce przy odpalaniu zaginał się jakiś styk przez co elektryka tak szalała (co ciekawe przy odpalaniu na "pych" problem nie występował - jedynie przy "normalnym" odpalaniu samochodu z miejsca występowały opisane przeze mnie objawy).
Do tego dowiedziałem się, że kontrolka poduszek i abs'u świeciły się jednocześnie tylko dlatego, że były ze sobą jakoś połączone - w praktyce okazało się, że nie mam nawet poduszki.

W każdym razie dziękuję za pomoc i zainteresowanie. :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”