kupilem niedawno golfika jak w temacie - kod silnika BCB
niestety przy szykowaniu sobie autka zostawilem wlaczony zaplon (bez odpalonego silnika). Po jakiejs godzince (i doladowaiu aku bo dmuchawa na 1 biegu przez godzinke zezarla caly prund) odpalilem autko i chodzilo bez problemu. Po ok 10 minutach od odpalenia wyskoczyl blad lambdy przed katem (zwarcie do plusa) i blad przepustnicy (nie pamietam juz jaki) autko zaczelo dymic na bialo (dymek nie mial charakterystycznego zapachu oleju). Zostawilem autko na noc. Po nocy okazalo sie, ze odpalilem je juz na 3 garach. Diagnoza kabelkiem nie pokazala wypadania zaplonu (przy okazji powiem jeszcze, ze polski vag ma powazne problemy z nawiazaniem komunikacji z autkiem, udaje sie to dopiero za nastym razem i dziala tylko polaczenie z silnikiem).
By sprawdzic ktory cylinder nie chodzi odpinalem po kolei wtryski. Po odpieciu trzeciego od lewej nie bylo zadnej zmiany w pracy silnika czyli ten cylinder nie pali.
Po zostawieniu auta z wl. zaplonem dzien wczesniej stwierdzilem ze dostala pewnie ktoras z cewek. Przelozylem cewke z felernego 3 cylindra na 4 (tez od lewej) i okazalo sie, (po moim tescie z odpinaniem wtryskow) ze teraz 4 nie pali. Aha po zamianie cewek przy malej przejazdzce okazalo sie, ze kontrolka silnika zaczela mrugac niestety nie mialem juz kabla i kompa, zeby to zczytac.
Pytanie nastepujece: Diagnoza to padnieta cewka ale czy jest to mozliwe, ze cewka padla a komputer nie wywala bledu? Np. cewka ma gdzies zwarcie i komputer "mysli", ze iskra przeskakuje? Co moze w tej chwili znaczyc mrugajaca kontrolka silnika(zczytam blad najpredzej jutro)?
Z gory dzieki za odpowiedzi.
golf IV 1.6 16v padnieta cewka brak bledu zaplonu na kompie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Tak bo cewka jest tylko elementem wykonawczym a nie czujnikiem. Działa dzięki zebraniu danych z czujników i puszczeniu sygnału z ecu. Może jedynie wywalić błąd wypadania zapłonu bez określenia powodu takiego stanu rzeczyquask pisze:ze cewka padla a komputer nie wywala bledu
Re: golf IV 1.6 16v padnieta cewka brak bledu zaplonu na kom
wiem kolego, ze w cewce nie ma zadnego czujnika.
Problem rozwiazany, cewka byla padnięta ale, tak jak mowilem wcześniej, nie było błędu wypadania zapłonu na którymkolwiek z cylindrów (zanim przełożylem cewką na cylider obok i przed tym). Także nie zawsze diagnoza komputerowa wykaże błąd wypadania zapłonu przy padniętej cewce. Podejrzewam, ze moze mieć ona jakies zwarcie, wezmę multimetr i ją przebadam a wyniki wrzuce tutaj, moze sie to komus przyda
Kolejne pytanko - czy powinienem kupić drugą cewkę i wozić ja w aucie na zapas? Bo jesli zameczylem pozostawionym zaplonem jedna z dwóch, które były od nowosci, to ta druga też dostala po d... i moze w najbliższym czasie klęknąć a źle by było gdyby stało się to w jakimś miejscu daleko od sklepu w kţórym mógłbym ją kupić.
Problem rozwiazany, cewka byla padnięta ale, tak jak mowilem wcześniej, nie było błędu wypadania zapłonu na którymkolwiek z cylindrów (zanim przełożylem cewką na cylider obok i przed tym). Także nie zawsze diagnoza komputerowa wykaże błąd wypadania zapłonu przy padniętej cewce. Podejrzewam, ze moze mieć ona jakies zwarcie, wezmę multimetr i ją przebadam a wyniki wrzuce tutaj, moze sie to komus przyda
Kolejne pytanko - czy powinienem kupić drugą cewkę i wozić ja w aucie na zapas? Bo jesli zameczylem pozostawionym zaplonem jedna z dwóch, które były od nowosci, to ta druga też dostala po d... i moze w najbliższym czasie klęknąć a źle by było gdyby stało się to w jakimś miejscu daleko od sklepu w kţórym mógłbym ją kupić.
Dopiero dziś przemierzyłem moją walniętą cewkę.
Gdy trzymasz cewkę plastykiem do góry (tak jak jest zamontowana w aucie) piny są liczone od lewej. Mierzyłem rezystancję
pomiędzy 1 a 2 brak połączenia
1 a 3 25 kilo ohm
1 a 4 384 ohm
2 a 3 brak połączenia
2 a 4 brak połączenia
3 a 4 25,4 kilo ohm
2 a blacha cewki 22 ohm
Gdy trzymasz cewkę plastykiem do góry (tak jak jest zamontowana w aucie) piny są liczone od lewej. Mierzyłem rezystancję
pomiędzy 1 a 2 brak połączenia
1 a 3 25 kilo ohm
1 a 4 384 ohm
2 a 3 brak połączenia
2 a 4 brak połączenia
3 a 4 25,4 kilo ohm
2 a blacha cewki 22 ohm