2 problemy z VW Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
2 problemy z VW Bora
Witam nie wiem czy odpowiedni dział ale nie wiem w jakim to umieścić.
Jak w temacie mam 2 problemy z moją borą:
1.Chodzi o to ze przy odpaleniu jest dziwny zgrzyt pod maską i nie wiem co to może byc czy to pasek od alternatora czy może rozrusznika albo wentylator.
2.Problem pojawil sie ostatnio jak bylo troche chlodniej w nocy ok.0'C rano przy odpaleniu normalnie ten sam zgrzyt co od dłuższego czasu i jeszcze zapaliwa sie czerwona kontrolka chłodzenia (kontrolka mrugała)i na tablicy napis stop mrugający na przemian z komunikatami po niemiecku i niestety nie wiem o co w nich chodziło.Jaka może być przyczyna i co to może oznaczać i w czym tkwi problem.Dodam że chwile silnik pochodzil kontrolka zgasła i komunikaty też.
Zgóry dziekuje za pomoc
Jak w temacie mam 2 problemy z moją borą:
1.Chodzi o to ze przy odpaleniu jest dziwny zgrzyt pod maską i nie wiem co to może byc czy to pasek od alternatora czy może rozrusznika albo wentylator.
2.Problem pojawil sie ostatnio jak bylo troche chlodniej w nocy ok.0'C rano przy odpaleniu normalnie ten sam zgrzyt co od dłuższego czasu i jeszcze zapaliwa sie czerwona kontrolka chłodzenia (kontrolka mrugała)i na tablicy napis stop mrugający na przemian z komunikatami po niemiecku i niestety nie wiem o co w nich chodziło.Jaka może być przyczyna i co to może oznaczać i w czym tkwi problem.Dodam że chwile silnik pochodzil kontrolka zgasła i komunikaty też.
Zgóry dziekuje za pomoc
2 problemy z VW Bora
Kolego jeśli to chwilowy zgrzyt tylko przy odpalaniu to rozrusznik, a dokładniej bendix nie cofa odpowiednio szybko zębatki rozrusznika. Jak zlokalizujesz że to rozrusznik to pomyślimy co w nim mogło się uszkodzić.
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
2 problemy z VW Bora
Też myślałem że bendix, ale u kolegi zaświeca się kontrolka chłodzenia, więc wątpie aby to było ze sobą powiązane, chociaż tego nie wykluczam. Najlepiej podłączyć pod VAG'a i logi podać w dziale diagnostykaKOTOR1962 pisze: odpalaniu to rozrusznik, a dokładniej bendix

2 problemy z VW Bora
orbitto, powinno pomóc czyszczenie i smarowanie rozrusznika , porady jak to zrobić można znależć na forum . Co do drugiego problemu to na początek sprawdż poziom płnu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
2 problemy z VW Bora
Nawet bez sprawdzania poziomu (bo sprawdzisz i powiesz że jest ok) dolej 50ml czy 100 wody destylowanej...w zdecydowanej większości przypadków problem znika po takim zabiegu.
2 problemy z VW Bora
ten drugi problem (migajaca kontrolka chlodzenia,)kiedy ta kontrolka miga pojawia sie komunikat STOP na zmiane z komunikatem po niemiecku KUHLMITTEL- PURFEN(nad u sa te smieszne niemieckie kropeczki nie wiem jak to zmienic zeby miec niemiecko klawiature)i jeszcze jeden BETRIEBS-ANLIETUNG
Prosze o pomoc co osnaczaja te komunikat.Bo znowu dzisiaj rano jak bylo 3 'C to sie powtórzyło POMOCY
Prosze o pomoc co osnaczaja te komunikat.Bo znowu dzisiaj rano jak bylo 3 'C to sie powtórzyło POMOCY
2 problemy z VW Bora
orbitto, jeśli masz poziom to najczęściej problem leży po stronie czujnika poziomu płynu chłodzącego.
Problem objawia się zazwyczaj jak temperatura otoczenia spadnie > rozszerzalność cieplna cieczy i mamy z deczko za mało aby czujnik łapał. Styki są często zakamienione/zabrudzone i nie działają poprawnie w zakresie między MIN a MAX. Wówczas trzeba mieć prawie pod MAX aby licznik nie tarabanił...
Masz 3 rozwiązania problemu:
- dolać trochę płynu, nawet z deczka ponad max - średnie rozwiązanie bo przy mrozach ponownie może się odezwać,
- wyciągnąć zbiorniczek i oczyścić wewnątrz domestosem lub czymś podobnym - u mnie pomogło
- wymienić zbiorniczek na nowy.
Nowy zbiorniczek w ASO to około 60-70 zł.
Problem objawia się zazwyczaj jak temperatura otoczenia spadnie > rozszerzalność cieplna cieczy i mamy z deczko za mało aby czujnik łapał. Styki są często zakamienione/zabrudzone i nie działają poprawnie w zakresie między MIN a MAX. Wówczas trzeba mieć prawie pod MAX aby licznik nie tarabanił...
Masz 3 rozwiązania problemu:
- dolać trochę płynu, nawet z deczka ponad max - średnie rozwiązanie bo przy mrozach ponownie może się odezwać,
- wyciągnąć zbiorniczek i oczyścić wewnątrz domestosem lub czymś podobnym - u mnie pomogło
- wymienić zbiorniczek na nowy.
Nowy zbiorniczek w ASO to około 60-70 zł.
- Qto
- _
- Kontakt:
2 problemy z VW Bora
a płynu dolałeś ?orbitto pisze:Bo znowu dzisiaj rano jak bylo 3 'C to sie powtórzyło
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: 2 problemy z VW Bora
Nie zawsze jest to wina bendiksu.KOTOR1962 pisze:Kolego jeśli to chwilowy zgrzyt tylko przy odpalaniu to rozrusznik, a dokładniej bendix nie cofa odpowiednio szybko zębatki rozrusznika. Jak zlokalizujesz że to rozrusznik to pomyślimy co w nim mogło się uszkodzić.
Dosc często wyciera się da duza tulejka która trzyma bendiks i wtedy tez zgrzyta.
- Qto
- _
- Kontakt:
2 problemy z VW Bora
jak wlejesz nawet 100g wody (destylowanej) to nic się nie stanie - to nawet nie 2% objętości układu, zakładając że masz taki płyn jaki ma być a nie 3/4 wody
2 problemy z VW Bora
Qto.Wlałem tą wode i przez kilka dni bylo wszystko dobrze ale po kilku dniach czyli dzisiaj problem powrócił.I znowu pojawiaja sie te komunikaty tylko ze teraz trwaja zdecydowanie krócej niż wczesniej. Mozesz cos doradzic czy jedynym wyjsciem jest wymiana zbiorniczka>?