pali bezpiecznik nr 19

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

boro81
Nowicjusz
Nowicjusz

pali bezpiecznik nr 19

Post autor: boro81 » pn lip 22, 2013 16:56

Witam Szanownych forumowiczów
dzisiaj wymieniałem wentylator chłodnicy ponieważ się spalił , problem pojawił się przy sprawdzeniu sprawności po rozgrzaniu samochodu wentylator się nie włącza , temperatura silnia osiąga ponad 100 stopni C , sprawdzając bezpieczniki zauważyłem że notorycznie po wymianie bezpiecznika i ponownym rozgrzaniu silnika bezpiecznik się pali , sprawdzałem przy odłączonym wentylatorze to samo , przy odłączonym czujniku który znajduje się w chłodnicy to samo , żadnych informacji na ten temat w internecie nie ma więc zakładam nowy temat

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

pali bezpiecznik nr 19

Post autor: Zico63b » pn lip 22, 2013 22:10

Jeśli bezpiecznik pali się od razu po włożeniu - zwarcie (przetarcie izolacji przewodu jeszcze PRZED termowłącznikiem, na czerwonym ze skrzynki bezp.
Jeśli po rozgrzaniu - sugerowałoby to zwarcie ZA termowłącznikiem, na przewodzie pierwszego zwykle biegu, czerwono-biały.
Innych diagnoz raczej nie ma.
W tym silniku nie ma dodatkowych sterowników, by mógł on wpływać na możliwość zwarć, prosty układ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”