Kolejny problem w mk3 - wentylator

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Decy_bel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Decy_bel » ndz lut 12, 2012 10:30

witam, szperalem chwile po forum i troche tego jest na temat ale u mnie jest troche inaczej dlatego zakladam temat. sprawa wyglada tak, ze gdy auto sie nagrzeje nie zalacza sie wentylator, tzn zalacza sie ale dopiero po wylaczeniu stacyjki i wskakuje od razu na szybszy bieg, ogolem jest tak ze jak jade i widze, ze temp jest juz troche wyzsza niz powinna to musze zgasic silnik - wtedy wiatrak sie zalacza, odpalam auto ponownie i moge jechac dalej - wiatrak sie kręci do momentu az wychlodzi silnik. po wychlodzeniu wiatrak sie wyłącza. dodam ze jakies 300 km wczesniej wiatrak sie wgl nie wlaczal, wymienilem czujnik w chlodnicy i wlasnie przez jakies 300 km bylo wszystko ok wentylator dzialal jak trzeba, ale chyba mu sie znudzilo i postanowil mi podokuczać :panna: gdyby ktos mogl mi pomóc to bylbym wdzieczny bo juz mi rece opadaja, jedno zrobie, drugie sie pierdzieli. wtyczki posprawdzalem wyglada wszystko ok. znalazlem info o sterowniku wentylatorow ktory moze byc pod zbiornikiem wyrównawczym, jak on mniej wiecej moze wygladac? za wszelkie namiary na przyczyne z gory dzieki :pub:

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Sokol9185 » ndz lut 12, 2012 16:27

nie wiem dla czego ale wydaje mi się że tan czujnik co wymieniłeś znów się spie.....

Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :):)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz lut 12, 2012 17:05

Tu jest problem, jak Kolega Sokol9185 wyżej pisze, z włącznikiem w chłodnicy. Może nie ma zasilania (czerwony przewód?). A to włączanie się po wyłączeniu zapłonu to poprawna praca, ratunkowe dochładzanie silnika przez ten sterownik dodatkowy. On jest O.K.

Poniżej schemat kolorowy schemat, jaki znalazłem. Widać z niego, że najważniejszą sprawą jest obecność napięcia na czerwonym we wtyku włącznika w chłodnicy.
Następnie, jeśli napięcie jest, połączyć na odpiętym wtyku, przewody czerwony z czerwono-białym (ma ruszyć I bieg) a potem z czerwono-czarnym (II bieg).
Jak to zadziała, to albo drugi już włącznik jest do luftu, albo coś mechanicznie z chłodnicą, może termostat nie otwiera.
Obrazek

Sterownik dodatkowego chłodzenia poprawnie rozpoczyna pracę PO WYŁĄCZENIU zapłonu, by dochłodzić silnik po ostrej jeździe w lecie, by nie było naprężeń cieplnych w materiale silnika.
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2012 17:30 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Sokol9185 » ndz lut 12, 2012 17:10

Zico63b, dziękuje kolego za potwierdzenie :P

Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :):)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

Awatar użytkownika
Decy_bel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Decy_bel » wt cze 26, 2012 19:04

troche mnie nie bylo :D rzeczywiscie czujnik, z nie pomyslalbym bo przeciez nowy, w sklepie oczywiscie nie wymienili bo uzywane, musialem kupic nastepny. temat do zamkniecia, dzieki za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”