Problem z kontrolką bagażnika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wujek_m
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wujek_m » śr gru 14, 2011 16:51

Witam wszystkich

Panowie mam taki problem. Jakiś czas temu postanowiłem zrobić coś z niedziałającą lampką w drzwiach kierowcy, w tym celu rozebrałem drzwi przednie kierowcy i pasażera. Po złożeniu drzwi pasażera( i podłączeniu głośników do zwrotnicy) włączyła mi się kontrolka otwartej klapy bagażnika, przy czym nigdy wcześniej się ona nie świeciła nawet jak bagażnik był otwarty. Jednocześnie przestała działać cała elektryka żadna lampka w środku się nie pali po otworzeniu drzwi, nie działają elektryczne szyby i lusterka. Zdemontowałem zamek klapy bagażnika wyjąłem z niego wtyczką i okazało się że 2 piny w zamku były ułamane.DO zamka wchodzi wiązka z trzema kabelkami. I teraz kabelek czerwony jak złącze z kabelkiem czarnym to kontrolka świeci się wyraźnie,
Obrazek
normalnie po rozłączeniu tych kabelków kontrolka świeci się ale jest to takie przytłumione światło.
Dlaczego kontrolka się świeci ? Co zrobić żeby się nie świeciła ? Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » śr gru 14, 2011 17:17

wujek_m pisze: Co zrobić żeby się nie świeciła ? Z góry dzięki za odpowiedź.
obejrzeć i naprawić zwarcie kabli w peszlu pomiędzy nadwoziem (dachem) a klapą bagażnika
Dziwne tylko jest to co napisałeś że wszytsko przestało działąć bo wskazuje to że jednak coś źle podpiąłeś
wujek_m pisze:Po złożeniu drzwi pasażera( i podłączeniu głośników do zwrotnicy) włączyła mi się kontrolka otwartej klapy bagażnika, przy czym nigdy wcześniej się ona nie świeciła nawet jak bagażnik był otwarty. Jednocześnie przestała działać cała elektryka żadna lampka w środku się nie pali po otworzeniu drzwi, nie działają elektryczne szyby i lusterka.
czyżby podpięcie przewodów do zwrotnicy tak zadziałało? - że brak zasilania - poleciał bezpiecznik i przez żaróweczkę w bagażniku idzie zwrotnie masa?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
wujek_m
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problem z kontrolką bagażnika

Post autor: wujek_m » śr gru 14, 2011 20:27

Dziwne tylko jest to co napisałeś że wszystko przestało działać bo wskazuje to że jednak coś źle podpiąłeś
Podpiąłem wszystko raczej dobrze, tym bardziej że głośniki niskotonowe i twiter działają dobrze, jeszcze przed rozmontowaniem zrobiłem zdjęcie i składałem wszystko według zdjęcia, a kontrolka właśnie się zaświeciła po podłączeniu przewodów do zwrotnicy. Lampka w bagażniku(który to bezpiecznik ?) jak pamiętam to nie świeciła się od czasu jak kupiłem auto.
obejrzeć i naprawić zwarcie kabli w peszlu pomiędzy nadwoziem (dachem) a klapą bagażnika
Jutro sprawdzę może tam jest coś nie tak.

Awatar użytkownika
wujek_m
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wujek_m » pt gru 16, 2011 16:09

Problem rozwiązany. Jednak bezpiecznik. Wszystko gra i nawet kopertówka się świeci :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”