komputer zaniża spalanie o litr
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Po ustawieniu kąta wtrysku komputer pokładowy zaczął zaniżać spalanie o 1 litr. Da się to jakoś ustawić bądź skalibrować żeby znów pokazywał faktyczne spalanie??
17 Instrument -> 10 Adaptation
kanał 03
Sprawdź, dokładnie, ile pali Ci faktycznie, porównaj z tym, co pokaże komputer i będziesz wiedział, jaką korektę wprowadzić - masz możliwość korekty w zakresie 85% - 115% (skok co 5%).
Zmiana po wykonaniu korekty na wyświetlaczu kompa jest widoczna od razu.
PS. Po co dwa takie same wątki?
kanał 03
Sprawdź, dokładnie, ile pali Ci faktycznie, porównaj z tym, co pokaże komputer i będziesz wiedział, jaką korektę wprowadzić - masz możliwość korekty w zakresie 85% - 115% (skok co 5%).
Zmiana po wykonaniu korekty na wyświetlaczu kompa jest widoczna od razu.
PS. Po co dwa takie same wątki?
Sprawdziłem ile pali faktycznie poprzez zatankowanie do pełna, wyzerowaniu licznika kompa oraz przebiegu na prędkościomierzu, przejechaniu 100 km i ponownym zatankowaniu do pełna. Zrobiłem tak 4 razy na tym samym dystrybutorze i za każdym razem wychodziło o litr więcej niż na kompie.
Więc zaniża na pewno. A co do tej korekty to każdy elektryk u którego byłem z tym problemem twierdzi że tego się nie da ustawić albo konieczna jest wymiana oprogramowania.
Wiesz może jak to samemu ustawić za pomocą vaga??
PS. A dwa wątki to pomyłka – pierwszy raz zakładałem wątek na forum i coś pewnie popierniczyłem.
Więc zaniża na pewno. A co do tej korekty to każdy elektryk u którego byłem z tym problemem twierdzi że tego się nie da ustawić albo konieczna jest wymiana oprogramowania.
PS. A dwa wątki to pomyłka – pierwszy raz zakładałem wątek na forum i coś pewnie popierniczyłem.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
przecież ci napisał:luki25 pisze:Wiesz może jak to samemu ustawić za pomocą vaga??
zq_lbn pisze:17 Instrument -> 10 Adaptation
kanał 03
Re: komputer zaniża spalanie o litr
Nie ma sensu lać co 100km, bo wtedy większy błąd wychodzi. Lepiej wyśmigać cały zbiornik i wtedy wyliczyć, zrobić korektę i zweryfikować przy kolejnym tankowaniu. Jeśli przekłamuje o litr to raczej będziesz musiał korygować na max, czyli wpisać od razu 115.luki25 pisze:Sprawdziłem ile pali faktycznie poprzez zatankowanie do pełna, wyzerowaniu licznika kompa oraz przebiegu na prędkościomierzu, przejechaniu 100 km i ponownym zatankowaniu do pełna. Zrobiłem tak 4 razy na tym samym dystrybutorze i za każdym razem wychodziło o litr więcej niż na kompie.
A tak na marginesie - sprawdź na innej stacji, bo może na tej, na której tankujesz coś... przeginają
a wie ktoś jak to ustawić w vagu 4,9 pl ?? tam nigdzie nie ma nic takiego jak instrumenty/ przyżady itp
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wejdź z ekranu głównego w kanał 17 Tablicaluki25 pisze: wie ktoś jak to ustawić w vagu 4,9 pl ??