Czy ten ksenon jest legalny?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam vw bore i jak każdy posiadacz tego auta narzekam na bardzo słabe oświetlenie świateł mijania. Łączy się to z moją wadą wzroku co sprawia że bardzo męczy mnie jazda w nocy i bardzo muszę uważać. Chciałbym poprawić świecenie moich lampek. Przeglądałem allegro i znalazłem kilka ciekawych modeli zamienników. Oryginalny xenon jest bardzo drogi bardzo wykraczający po za moją studencką kieszeń.
Natrafiłem na allegro na takie lampy: http://moto.allegro.pl/bi-xenon-komplet ... 09291.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam w aucie spryskiwacze reflektorów więc instalacja mogłaby być, jednak nie wiem czy takie lampy byłyby legalne i przeszłoby to u panów policjantów i na przeglądzie.
Gwarancje sklep daje więc nie jest to garażowa amatorka. Nie wiem jednak jak z homologacją. Co o tym myślicie?
Mam vw bore i jak każdy posiadacz tego auta narzekam na bardzo słabe oświetlenie świateł mijania. Łączy się to z moją wadą wzroku co sprawia że bardzo męczy mnie jazda w nocy i bardzo muszę uważać. Chciałbym poprawić świecenie moich lampek. Przeglądałem allegro i znalazłem kilka ciekawych modeli zamienników. Oryginalny xenon jest bardzo drogi bardzo wykraczający po za moją studencką kieszeń.
Natrafiłem na allegro na takie lampy: http://moto.allegro.pl/bi-xenon-komplet ... 09291.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam w aucie spryskiwacze reflektorów więc instalacja mogłaby być, jednak nie wiem czy takie lampy byłyby legalne i przeszłoby to u panów policjantów i na przeglądzie.
Gwarancje sklep daje więc nie jest to garażowa amatorka. Nie wiem jednak jak z homologacją. Co o tym myślicie?
nikt nie wystawi homologacji na ten zestaw
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Tak jak kolega wyżejJacekB pisze:Co o tym myślicie?
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Ok w takim razie proszę moda o skasowanie tego tematu.
Dzięki koledzy za info
Dzięki koledzy za info
wszelkie dlubania zmiany w lampie powoduja utrate homologacji. Masz wybit ena kloszu na co jest homologacja i na jakie zarówki. Stosujesz inne zarowki i homologacji nie ma. Wycnasz cos i przerabiasz w lampie i homlogacji nie ma juz.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Dokładnie... lampa jest przystosowana pod konkretne żarówki i wszelkie modyfikacje = utrata homologacji
Nadmienie że nawet ta zamontowana soczewka wykorzystuje palniki bez homologacji i bez typowych mocowań, przy okazji wystaje ona nietypowo z nad lustra i przeróbkę widać na kilometr.
Jak kolega chce mieć mocne światła niech się zaopatrzy w dobre żarówki i zrobi porządek z instalacją - czyszczenie, podginanie styków itp.
Jak kolega chce mieć mocne światła niech się zaopatrzy w dobre żarówki i zrobi porządek z instalacją - czyszczenie, podginanie styków itp.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
http://moto.allegro.pl/lampy-przednie-b ... 26590.html" onclick="window.open(this.href);return false; razem z instalacja wyjdzie Cie ze 2-3 stowki drozej niz to co Ty zaproponowales.
Re: Czy ten ksenon jest legalny?
Nie wprowadzaj w błąd. Te lampy mają homologację TYLKO na halogen. Zamontowanie w nich xenona jest tak samo nielegalne jak przeróbka lampy.Mavrick pisze:http://moto.allegro.pl/lampy-przednie-b ... 26590.html razem z instalacja wyjdzie Cie ze 2-3 stowki drozej niz to co Ty zaproponowales.
Ja nie mam zamiaru dłubać i bawić się lampami w garażu. Po prostu zależy mi na polepszeniu świecenia bo obecne lampy mimo polerki kloszów, czyszczenia odbłyśników i pomiaru napięcia (OK) dalej uważam że w starym fordzie escorcie lepiej świeci niż w borze. Trzeba będzie jednak zaryzykować te FK/DEPO soczewki z allegro bo Ci co je maja chwalą sobie i lampy i poprawę świecenia.
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Kup dobre żarówki i będzieJacekB pisze:mimo polerki kloszów, czyszczenia odbłyśników i pomiaru napięcia (OK) dalej uważam że w starym fordzie escorcie lepiej świeci niż w borze

daniel19843 pisze:Kup dobre żarówki i będzieJacekB pisze:mimo polerki kloszów, czyszczenia odbłyśników i pomiaru napięcia (OK) dalej uważam że w starym fordzie escorcie lepiej świeci niż w borzebo jak używasz żarówek "no name" typu hiper, super, mega itp. to nie dziw się że to kiepsko świeci. No ale zrobisz jak uważasz
Były OSRAM, NARVA, PHILIPS (Night Breaker i jeszcze jakieś klasę wyższe i dalej o kant dupy rozbić.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tak ale z braku samopoziomowania.skaktus pisze:Nie wprowadzaj w błąd. Te lampy mają homologację TYLKO na halogen. Zamontowanie w nich xenona jest tak samo nielegalne jak przeróbka lampy.
Nie. Nie wolno grzebac w lampie i tyle. Odnosne poziomowania to nie tak do konca bo niektore auta nie mialy poziomowania automatycznego a xenon posiadaly fabrycznie.Mavrick pisze:Tak ale z braku samopoziomowania.skaktus pisze:Nie wprowadzaj w błąd. Te lampy mają homologację TYLKO na halogen. Zamontowanie w nich xenona jest tak samo nielegalne jak przeróbka lampy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to