uszkodzone spryskiwacze i lusterka ? ( działają oba na raz )
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hej !
Dziś rano w drodze do pracy zauważyłem, że po włączeniu spryskiwaczy przedniej szyby uruchamia się również tylni...
Przy włączeniu tylnego jest OK, pracuje tylko on.
Dodatkowo przy okazji dopytam się o lusterka,mam taki problem, że przy regulacji lewego rusza się również prawe, przy regulacji prawego wszystko jest OK - rusza się tylko prawe...
( czyżby ta sama przyczyna ? )
Wcześniej wszystko było OK, nie było nic majstrowane przy aucie ... Jakieś pomysły sugestie ?
Pozdro
Dziś rano w drodze do pracy zauważyłem, że po włączeniu spryskiwaczy przedniej szyby uruchamia się również tylni...
Przy włączeniu tylnego jest OK, pracuje tylko on.
Dodatkowo przy okazji dopytam się o lusterka,mam taki problem, że przy regulacji lewego rusza się również prawe, przy regulacji prawego wszystko jest OK - rusza się tylko prawe...
( czyżby ta sama przyczyna ? )
Wcześniej wszystko było OK, nie było nic majstrowane przy aucie ... Jakieś pomysły sugestie ?
Pozdro
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Spryski...to się nagle stało czy jak, coś było dłubane ??
Lusterka - normalne działanie lusterek w mk4, po prostu tak jest...nie jest to usterka
a wycieraczka z tylu też chodziła czy tylko płyn leciał ??barto52 pisze:po włączeniu spryskiwaczy przedniej szyby uruchamia się również tylni...
Lusterka - normalne działanie lusterek w mk4, po prostu tak jest...nie jest to usterka
Re: uszkodzone spryskiwacze i lusterka ? ( działają oba na r
Tylko leciał płyn - wycieraczka nie chodziła, lecz gdy włączyłem spryskiwacz na tył to płyn leciał ale i wycieraczka zaczęła chodzić ( wiec sama wycieraczka chyba okej ).
Ps. a z lusterkami to ciekawe, rok czasu prawię jeżdżę golfem i dopiero teraz spostrzegłem taki myk aczkolwiek może 2-3 razy ustawiałem lusterka...
Ps. a z lusterkami to ciekawe, rok czasu prawię jeżdżę golfem i dopiero teraz spostrzegłem taki myk aczkolwiek może 2-3 razy ustawiałem lusterka...
tak lusterka tak smigaja w wieksozsci vagów ale np w sharanie jest juz osobno kazde- taka mala anomalia.
Co do spryskiwaczy to zapewne brudna pompak lub nawet cos w niej sie stalo i dlatego leje na dwa. Ona jest dwuobiegowa. Krecac sie w jedna strone daje na spryski przednie ale krecac sie w druga daje na tył.
Co do spryskiwaczy to zapewne brudna pompak lub nawet cos w niej sie stalo i dlatego leje na dwa. Ona jest dwuobiegowa. Krecac sie w jedna strone daje na spryski przednie ale krecac sie w druga daje na tył.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
dziś tylni spryskiwacz się poddał, wcale nie leje .... więc może zapchana ?
Ale jaja, bardzo mnie uspokoiłeś bo już miałem to zgłaszać mojemu elektrykowi i jak pragnę Nobla zauważyłem to po dwóch miesiącach od kupienia autaQto pisze: Lusterka - normalne działanie lusterek w mk4, po prostu tak jest...nie jest to usterka
- Qto
- _
- Kontakt:
bywali tacy co po dwóch latach posiadania auta twierdzili, że cały czas było "normalnie" i nagle dwa lusterka zaczęły razem działaćimmuno pisze:zauważyłem to po dwóch miesiącach od kupienia auta
Wyciagnij pompke, odepnij od wezyków oraz ja przedmuchaj. Tak samo zrób z ukladem wezyków i spryskiwacza tylnej szyby z tym ze zapodawaj powietrze od strony dyszy. Tylko nie wal duzego cisnienia i nie tak gwaltownie bo porozpina wezyki lub nawet je uszkodzi. Delikatnie 2-3 bary i powinno wydmuchac syf.barto52 pisze:dziś tylni spryskiwacz się poddał, wcale nie leje .... więc może zapchana ?
- carbon_dioxide
- Nowicjusz
Witam,
podłączam się pod temat z bardzo podobnym problemem. Mianowicie w moim golfie przy włączeniu przednich spryskiwaczy płyn leci na reflektory i tylną szybę a dopiero po jakimś czasie delikatnie idzie na przednią szybę. Przy tym włączają się przednie wycieraczki, tylna się nie rusza. Również przy dłuższym przytrzymaniu manetki na spryskiwanie silniczek sprysków zaczyna jęczeć
Golfa mam od kilku tygodni, także nie wiem jak długo jest ta przypadłość, ale ponoć kiedyś coś było robione z wycieraczkami.
Podłączyłem auto kilka razy pod kompa i nie wykazało żadnych błędów wycieraczek czy spryskiwaczy. Czy szukać winy raczej w silniczku czy raczej w przekaźniku?
podłączam się pod temat z bardzo podobnym problemem. Mianowicie w moim golfie przy włączeniu przednich spryskiwaczy płyn leci na reflektory i tylną szybę a dopiero po jakimś czasie delikatnie idzie na przednią szybę. Przy tym włączają się przednie wycieraczki, tylna się nie rusza. Również przy dłuższym przytrzymaniu manetki na spryskiwanie silniczek sprysków zaczyna jęczeć
Golfa mam od kilku tygodni, także nie wiem jak długo jest ta przypadłość, ale ponoć kiedyś coś było robione z wycieraczkami.
Podłączyłem auto kilka razy pod kompa i nie wykazało żadnych błędów wycieraczek czy spryskiwaczy. Czy szukać winy raczej w silniczku czy raczej w przekaźniku?
wycieraczki i spryski nie sa diagnozowalne. Problem masz zapewne w tej pompce. Ona ma taki myk ze zmiana biegunów powoduje zmiene przeplywu plynu czyli albo na spryski przednie albo na sprysk tylny.
- carbon_dioxide
- Nowicjusz
tylko, że dziwne jest to iż spryski reflektorów działają poprawnie, dołącza się tylny sprysk, a przedniej szyby dopiero po jakimś czasie leniwie coś tam da
Grzebać z tą pompką, czy dać sobie spokój i od razu kupić nową? Jak mogę wpłynąć na zmianę biegunów, masz na myśli podłączenie elektryki czy wężyków?
Grzebać z tą pompką, czy dać sobie spokój i od razu kupić nową? Jak mogę wpłynąć na zmianę biegunów, masz na myśli podłączenie elektryki czy wężyków?
spryski reflektorow to maja osobna pompke wysokocisnieniowa a szyby przednia i tylna ma inna pompke do ich obu.
- carbon_dioxide
- Nowicjusz
Ok, jeszcze raz dla głupich
Próbowałem teraz coś tam pogrzebać i oczywiście nic nie zdziałałem. wyjąłem mechanizm i nic niepokojącego nie znalazłem. Nadal jest tak, że kiedy włączam przednie spryskiwacze to daje na tył i dopiero po dłuższym przytrzymaniu manetki delikatnie idzie płyn także przednimi spryskami. Problem z manetkami raczej wykluczam, bo nic innego źle się nie dzieje.
Czyli raczej wymienić pompkę i powinno być ok? Rozpiętość cenowa na alledrogo jest dość duża i kolejne pytanie inwestować czy po prostu kupić pierwszą lepszą?
Próbowałem teraz coś tam pogrzebać i oczywiście nic nie zdziałałem. wyjąłem mechanizm i nic niepokojącego nie znalazłem. Nadal jest tak, że kiedy włączam przednie spryskiwacze to daje na tył i dopiero po dłuższym przytrzymaniu manetki delikatnie idzie płyn także przednimi spryskami. Problem z manetkami raczej wykluczam, bo nic innego źle się nie dzieje.
Czyli raczej wymienić pompkę i powinno być ok? Rozpiętość cenowa na alledrogo jest dość duża i kolejne pytanie inwestować czy po prostu kupić pierwszą lepszą?
- Qto
- _
- Kontakt:
carbon_dioxide, nic nie wymyślisz, pompka do wymiany. Kup ori używkę z gwarancją rozruchową...niedaleko masz giełdę w Przeźmierowie, może będziesz przejazdem to luknij tam i sobie od razu sprawdzisz czy działa.