Bezpiecznik nr3 ciągle wywala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Po kupnie Golfa zobaczylem w nocy ze nie świeci mi się oświetlenie deski - szybka wrzuta w google - bezp nr 3 - ośw wnętrza i tablicy. Patrzę - tablica również nie świeci. Wymieniłem bezp nr3 na taki jaki był - 5A, po zapaleniu świateł odrazu się przepalił. Myślałem, że może jest wsadzony za słaby, więc wsadziłem 15A - również to samo, a więc gdzie indziej należy szukać przyczyny... Może jakieś poszlaki od czego zacząć? Jest to moj pierwszy VW, także mam nadzieje że to jakaś typowa usterka i szybko mi wskażecie gdzie co i jak
JBC to 1.3, w dodatku mam na sprzedaż licznik MFA do golfa, kupiłem na złomie, ale potem dopiero wyczytałem że do mojego jest z indeksem 935 a nie 950, i działają mi tylko kontrolki, bez obrotka i komputera. Więc chętnie go sprzedam

- Paweł Marek
- V.I.P.
david13, po pierwsze nigdy więcj nie rób doświadczeń z zakładaniem mocniejszych bezpieczników, one i tak obliczone ze znacznym naddatkiem zakładając mocniejszy prowokujesz pogłebienie awarii albo pożar wiązek. Musisz znaleźć gdzie jest zwarcie a takich mijesc jest dużo. Zaczynasz od zapalniczki i radio jako najbardziej podejrzanych czyli wypinasz wtyki i poświęcasz te perę bezpieczników na próbę chyba że chce ci się miernikiem pobór prądu sprawdzać na gnieździe bezpiecznika. Potem wtyk licznika i podświetlanych włączników, lampki sufitowej
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.