który to plus a który minus?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam. Pytania dotyczą przewodów idących do głośników w drzwiach przednich( nie o głośniki)
Nie jestem do końca pewien czy dobrze sprawdziłem który kabelek jest plus a który minus, sprawdzając miernikiem wyszło mi że brązowo/niebieski to + a niebiesko/szary to -
Czy w różnych rocznikach mogły być inne kolory kabli? Bo szukam jakichś postów i różnie jest opisywane... Mój mk3 jest z 94r. 5d.
Napięcie sprawdzałem przykładając miernik tak by wyszła wartość dodatnia "minus do minusa daje plus", i w ten sposób określiłem który to minus.
Najpierw sprawdziłem na baterii, jak podłączyłem plus do plusa, minus do minusa to na mierniku pokazało dodatnią wartość, a jak plus do minusa, minus do plusa to pokazało ujemną. Czy na kablach od głośnika przy włączonym radiu będzie ta sama zasada? Bo właśnie tak sprawdzałem. Czy prawidłowo określiłem?
Głośniki miałem jeden nokia a drugi też vw-owski ale jakiś inny i na jednym było oznaczenie +/- tylko że głośnik i tak będzie grał czy go podłączę odwrotnie czy nie... aktualnie będą blaupunkty gtx662sc i muszę przelutować ze starej ori kostki na dwie wsuwki szerszą do plusa i węższą do minusa.
Podług starego głośnika nie sprawdzę bo nie mam pewności czy był dobrze podłączony, teoretycznie mógłbym podłączyć na chybił trafił aby identycznie po obu stronach ale nie znam się na tyle żeby ocenić czy coś będzie nie tak skoro i tak będą grały
Nie jestem do końca pewien czy dobrze sprawdziłem który kabelek jest plus a który minus, sprawdzając miernikiem wyszło mi że brązowo/niebieski to + a niebiesko/szary to -
Czy w różnych rocznikach mogły być inne kolory kabli? Bo szukam jakichś postów i różnie jest opisywane... Mój mk3 jest z 94r. 5d.
Napięcie sprawdzałem przykładając miernik tak by wyszła wartość dodatnia "minus do minusa daje plus", i w ten sposób określiłem który to minus.
Najpierw sprawdziłem na baterii, jak podłączyłem plus do plusa, minus do minusa to na mierniku pokazało dodatnią wartość, a jak plus do minusa, minus do plusa to pokazało ujemną. Czy na kablach od głośnika przy włączonym radiu będzie ta sama zasada? Bo właśnie tak sprawdzałem. Czy prawidłowo określiłem?
Głośniki miałem jeden nokia a drugi też vw-owski ale jakiś inny i na jednym było oznaczenie +/- tylko że głośnik i tak będzie grał czy go podłączę odwrotnie czy nie... aktualnie będą blaupunkty gtx662sc i muszę przelutować ze starej ori kostki na dwie wsuwki szerszą do plusa i węższą do minusa.
Podług starego głośnika nie sprawdzę bo nie mam pewności czy był dobrze podłączony, teoretycznie mógłbym podłączyć na chybił trafił aby identycznie po obu stronach ale nie znam się na tyle żeby ocenić czy coś będzie nie tak skoro i tak będą grały
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: który to plus a który minus?
wiem o tym ale zapomniałem dodać że zapodziałem gdzieś zabezpieczenie do wyjmowania radia na pewno je znajdę ale na razie muszę dojść do tego bez zdejmowania radia.stonefree pisze:Najprostsza opcja - sprawdzic kolory kabli we wtyczce ISO radia.
Gdzieś na elektrodzie wyczytałem że ktoś napisał że właśnie ten niebiesko/szary to plus a brązowo/błękitny to minus, a na innym forum że zazwyczaj plus jest oznaczony ciepłym kolorem a minus zimnym więc pasowało by że brązowy to plus a niebieski minus lecz zdania są różne dlatego już sam nie mogę się połapać...
- Paweł Marek
- V.I.P.
W oryginalnej istalacji kabel z paskiem brązowym to (-) i chyba wystarczy tyle wiedzieć.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Lisu08, tak jak napisał Paweł Marek - w oryginalnej instalacji każdy minus przy głośnikach ma brązowy pasek. Jeżeli masz wątpliwości to wyciągnij kostkę z radia i sprawdź sobie miernikiem czy jest przejście pomiędzy odpowiednimi kablami. Opis kostki ISO znajdziesz na forum lub na googlach.
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
Qto, zobacz 3posty wyżej;) ale dzięki za zainteresowanie, na forum golf3.pl napisali mi że tak jak sprawdzałem to pokaże mi że jest napięcie między przewodami i błędną polaryzację pokazuje, i że muszę sprawdzić podpinając minus z miernika gdzieś pod masę i plusowym przewodem sprawdzić te kabelki od radia jak na którymś coś pokaże to znaczy że to plus. Jutro sprawdzę i napiszę jeszcze.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
faktycznie nie widziałem tamtego posta
Daj mejla to rzucę Ci schemat...nie będziesz miał problemu bo wszystkie kable są opisane, Tylko jakbyś był zainteresowany to napisz ile masz furtek.
Daj mejla to rzucę Ci schemat...nie będziesz miał problemu bo wszystkie kable są opisane, Tylko jakbyś był zainteresowany to napisz ile masz furtek.
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
P.S.
Jeżeli to oryginalna alpha lub gamma VW to wyjmiesz je płaskim prętem wyciagniętym ze starego pióra wycieraczkiLisu08 pisze:zapodziałem gdzieś zabezpieczenie do wyjmowania radia
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: który to plus a który minus?
alpha/gamma? chyba rzadko kto jeszcze trzyma takie sprzęty mam Clariona cz200egstonefree pisze:P.S.Jeżeli to oryginalna alpha lub gamma VW to wyjmiesz je płaskim prętem wyciagniętym ze starego pióra wycieraczkiLisu08 pisze:zapodziałem gdzieś zabezpieczenie do wyjmowania radia
- Lisu08
- Użytkownik
- Kontakt: