Kableki od Krańcówki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Kableki od Krańcówki

Post autor: Dexter18 » czw sie 18, 2011 17:30

Witam, niewiem czy tak to sie nazywa to sie krańcówka ale chodzi mi o ten przełacznik który zapala światło po otwarciu drzwi. Zauważyłem ze idą od niego 2 kabelki jeden idzie na pewno do światełka w podsufitce a drugi do czego moze isc?

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Kableki od Krańcówki

Post autor: skaktus » czw sie 18, 2011 17:59

O ile się nie mylę to do masy.

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Kableki od Krańcówki

Post autor: Dexter18 » czw sie 18, 2011 19:05

wow .. ameryki to Ty nie odkryłeś .. już wiem poprostu połaczone sa prawe drzwi z lewymi. Czyli od lewych jeden kabel do podsufitki a drugi do prawych drzwi

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Kableki od Krańcówki

Post autor: Qto » czw sie 18, 2011 20:29

kolor kabelka byś mógł podać :chytry:
brązowy to masa
brązowo/biały to masa do lampki w podsufitce, masa pokazuje się po otwarciu drzwi - kabelek ma połączenie ze wszystkimi drzwiami
może być trzeci brązowo/żółty (nie jestem pewny czy występuje w mk2, w mk3 na pewno jest)...jest to również masa po otwarciu drzwi tyle że sygnały z każdych drzwi są oddzielone od siebie - kabelek wykorzystywany np do lampek w drzwiach w mk3

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Kableki od Krańcówki

Post autor: Dexter18 » pt sie 19, 2011 10:26

Oby dwa są brązowo białe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Kableki od Krańcówki

Post autor: Paweł Marek » pt sie 19, 2011 13:27

Dexter18 pisze:wow .. ameryki to Ty nie odkryłeś
dostałes prawidlową odpowiedź, I Kolumb tak samo by odpowiedział, troszkę niegrzecznie wyszła twoja uwaga.
No i w swoim twierdzeniu nie napisałes pełnej prawdy bo połączone sa ze sobą kabelki brązowo-białe obu krańcówek które dalej ida do lampki a drugi kabelek brązowy to to zwyczajna masa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Kableki od Krańcówki

Post autor: Dexter18 » pt sie 19, 2011 21:40

No coś kolego nie wiesz co mówisz tam we wszystkich kablach jest masa tylko poprostu prawe drzwi są z lewymi połaczone

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kableki od Krańcówki

Post autor: Qto » pt sie 19, 2011 21:50

Dexter18 pisze:No coś kolego nie wiesz co mówisz
ja myślę, że Paweł Marek wie co mówi tylko Ty chyba tego nie rozumiesz
Dexter18 pisze:tam we wszystkich kablach jest masa
nono na pewno tak jest...zamknij drzwi i zobacz czy będzie masa na brązowo/białym - nie będzie
Dexter18 pisze:tylko poprostu prawe drzwi są z lewymi połaczone
chyba nie myślisz że rolą tego kabelka jest połączenie drzwi ze sobą :panna:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Kableki od Krańcówki

Post autor: Lipek81 » pn sie 22, 2011 12:10

Trochę się zagmatwało, ktoś kogoś nie zrozumiał, ktoś czegoś nie dopowiedział i taka to rozmowa wyszła...

W mk2 w wersji EU do krańcówek idą tylko kabelki brązowo-białe. Nie występuje tam przewód brązowy - masa brana jest z nadwozia. W lewej krańcówce rzeczywiście są dwa przewody brązowo-białe - jeden idzie do lampki, drugi idzie do krańcówki prawych drzwi (łączy drzwi ze sobą, jak to napisał Dexter18 ) - po prostu prawa krańcówka ma połączenie z lampką za pośrednictwem konektorka w lewej krańcówce - w jeden konektor zaciśnięte są dwa kabelki. Jest to punkt, w którym sygnały z obu krańcówek łączą się i idą do lampki.

Dodatkowo w wersjach US występuje jeszcze czasami przewód brązowo-żółty przy lewej krańcówce - współpracuje on z systemem ostrzegania o niezapiętych pasach. Wtedy krańcówka montowana w tych drzwiach je trochę inna - prawie identyczna jak ta która służy do zapalania światła w bagażniku - w bogatszych wersjach.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kableki od Krańcówki

Post autor: Qto » pn sie 22, 2011 12:59

Lipek81, nie byłoby problemu żeby autor od razu podał kolory kabli
cośtam wiedziałem ale niestety nie wystarczająca była wiedza jak się okazuje. Za porządne wyjaśnienie masz + :pub:

Dexter18
Użytkownik
Użytkownik

Kableki od Krańcówki

Post autor: Dexter18 » czw sie 25, 2011 13:38

No widze że Lipek81 ma pojecie i wie o co chodzi

Awatar użytkownika
RoBaL84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Kableki od Krańcówki

Post autor: RoBaL84 » ndz wrz 18, 2011 18:35

Witam, pozwole sobie napisac w tym temacie zeby nie zakladac nowego. Mam pewien problem z zalaczaniem sie alarmu po otwarciu drzwi pasazera - nie wlacza sie. Auto to 3 drzwiowe mkIII 96. Po otwarciu drzwi kierowcy przy uzbrojonym alarmie auto wyje natomiast przy otwarciu drzwi pasazera jest cisza. Wiem ze w krancowce drzwi kierowcy sa trzy kabelki - brazowy, brazowo-zolty, brazowo-bialy natomiast w krancowce drzwi pasazera sa brazowy, brazowo-bialy, brazowo-zielony. Lampka wlacza sie po otwarciu jednych i drugich drzwi i nie wiem o co chodzi. Z centralki alarmu wychodzi niebieski kabel ktory ma sie laczyc z krancowkami - do niego jest podlaczony brazowo-zolty. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale licze na wasza pomoc. Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kableki od Krańcówki

Post autor: Qto » ndz wrz 18, 2011 19:05

RoBaL84 pisze:Z centralki alarmu wychodzi niebieski kabel ktory ma sie laczyc z krancowkami - do niego jest podlaczony brazowo-zolty.
jak podłączysz brązowo/biały zamiast brązowo/żółtego to będzie gadać

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Kableki od Krańcówki

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 18, 2011 23:07

Powinno działać i z brązowo - żółtym oczywiście tylko z drzwi kierowcy - pewnie nie pojawia się na nim masa czyli krańcówka jest uszkodzona albo jeszcze jakiś inny błąd. Ale jak kolega wyżej pisze, powinieneś podpiąć brązowo- biały bo na nim pojawia się masa z każdych drzwi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”