wina cewki ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wina cewki ?
witam ! mam golfa 3 1,4 1991r. Ostatnio po nocnej zmianie nie chcial zapalic i tak jest do dzisiaj . Rozrusznik kreci, akumulator w porzadku, pompka też działa. Nie ma natomiast iskry na świecy. Podejrzewam że siadła cewka. Czy jest jakaś metoda aby to sprawdzic bez podmiany z innego golfa ? zastanawia mnie także że nie podaje paliwa, czy moze byc to powodem tego ze nie dziala (prawdopodobnie ) cewka i nie przekazuje impulsów do pompki. Może ktos mial popobny problem ? prosze o jakies wskazówki i podpowiedzi.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wina cewki ?
golftrzy, nic nie poszukałeś a takich tematów jest dziesiątki. Cewki na 100 procent nie sprawdzisz podmiana z dowolnego vw czy seata z tego okresu to najprostsza metoda. Po włączeniu zapłonu na sekundę powinieneś usłyszeć pompkę w baku. Potem włącza się ona ponownie dopiero po odpaleniu silnika. I do tego ponownego włączenia potrzeba impulsów z czujnika halla a nie z cewki. Więc do sprawdzenia masz czujnik halla - opisy na forum, oraz tą cewkę. To dwie najczęstsze przyczyny braku iskry.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: wina cewki ?
okazało się że była to wina czujnika halla. wymieniłem cały aparat zapłonowy. pojawil sie jednak drugi problem, otóż po wymianie silnik jakby nierówno pracował, coś w stylu "klekotania", daje sie to tez otczuc w czasie jazdy- sczegolnie na malych obrotach i zmianie biegów czuc cos w stylu szarpania, pierdzenia
?? nie amm pojecia o co chodzi ?czy może pomóc wymiana starych swiec ?

wina cewki ?
Sam miałem podobny problem. Jeśli świece są bardzo stare to faktycznie silnik może nierówno pracować. Jak je wymienisz to będzie tylko lepiej.