Kilka pytań na temat instalacji el w MKIII
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich montuje właśnie w swoim MKIII el szyby lusterka i centralny zamek wszystko na oryginalnych podzespołach lecz wiązkę el szyb mam z 94r a auto z 97r i instalacja jest troszeczkę inna lecz udało mi się już podłączyć el. szyby i lusterka wszystko działa został mi centralny zamek mam niepodłączone przewody w skrzynce od niego jest to czerwona kostka biało czerwony przewód i żółta kostka żółto zielony przewód są na pewno od centralnego zamka pod co podłączyć te przewody i jakie napięcia muszą zostać podane i teraz drugie pytanko czy ogrzewanie el lusterek załącza się po włączaniu podgrzewania tylnej szyby czy lusterka grzeją cały czas bo został mi biały przewód biała kostka i nie wiem pod co podpiąć a jest to właśnie grzanie luster i na koniec jeszcze biało brązowy przewód albo szaro brązowy nie pamiętam dokładnie z szarą kostką jest od el szyb sygnał po otwarciu drzwi wie ktoś morze czy należy na niego podać masę czy +
i teraz jeszcze pytanie z innej beczki jaki polecacie zamiennik mechanizmy el szyb
Topran
HANS PRIES
ENERGY
PozdraVWiam i z góry dzięki za odp
i teraz jeszcze pytanie z innej beczki jaki polecacie zamiennik mechanizmy el szyb
Topran
HANS PRIES
ENERGY
PozdraVWiam i z góry dzięki za odp
Mati44, zerknij czy nad skrzynką przekaźników nie masz czasem kilku kolorowych płytek w które wpinasz kostki zgodnie z oznaczeniem kolorów
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Paweł Marek
- V.I.P.
do bialo zielonego przy włączniku grzania szybyMati44 pisze:podgrzewania tylnej szyby czy lusterka grzeją cały czas bo został mi biały przewód biała kostka i nie wiem pod co podpiąć
stały plusMati44 pisze:biało czerwony przewód
nie widze ani na schematach ani w realuMati44 pisze:żółto zielony przewód
nie biało brazowy tylko zółto brązowy jest sygnałem otwarcia dla moduły szyb, biało brązowy zaświeca lampkę w suficie.Mati44 pisze:biało brązowy przewód albo szaro brązowy nie pamiętam dokładnie z szarą kostką jest od el szyb sygnał po otwarciu drzwi
nic na niego nie podajesz to on podaje mase po otwarciu drzwi
Topran
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ok naprawdę wielkie dzięki jeśli chodzi o kostki to nad skrzynką są złącza wolne o tych samych kolorach ale tylko trzy i jeszcze na dodatek są to męskie złącza takie same jak wiązce szyb więc nie bardzo da się je połączyć trzeba polutować albo dać jakąś nową kostkę
- Paweł Marek
- V.I.P.
Mati44,
tam jest sporo tych złaczek ale może jeszcze dodam że miedzy innymi w tych złaczkach łączą się brazowo - białe kable od wszystkich krańcówek ( i potem jako jeden kabel) do lampki, oraz jest tez złączka do brazowożółtego, który nie wiem jak u ciebie ale u mnie jeszcze ulega podziałowi i jedno odgałęzienie leci na moduł pasazera a drugie na lampkę obrysówkę w lewych drzwiach ( z tym że takowa jest tylko w Vento)
tam jest sporo tych złaczek ale może jeszcze dodam że miedzy innymi w tych złaczkach łączą się brazowo - białe kable od wszystkich krańcówek ( i potem jako jeden kabel) do lampki, oraz jest tez złączka do brazowożółtego, który nie wiem jak u ciebie ale u mnie jeszcze ulega podziałowi i jedno odgałęzienie leci na moduł pasazera a drugie na lampkę obrysówkę w lewych drzwiach ( z tym że takowa jest tylko w Vento)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Na razie podłączyłem na szybko czerwono biały do aku centralny ożył teraz tylko myślę jak te męskie kostki połączyć ze sobą ale chyba je obetnę kupie jakąś porządną kostkę 8 pin w elektronicznym i zrobię to na jednej kostce będzie jedna od wiązki szyb centrala i lusterek
- misio127
- Użytkownik
- Kontakt:
Mati44, A co zrobiłeś z tym kablem żółto-zielonym bo jak ja montowałem instalacje z golfa to w niej też takim miałem a za cholere nie wiedziałem gdzie go wpiąć
viewtopic.php?f=88&t=425738
Sprzedam Tunel Vento, mocowanie tunelu USA:->do niewielkiej negocjacji;)
viewtopic.php?f=119&t=480099&p=5770716& ... l#p5770716
Nie podłączyłem go na razie ale centralny działa ok ja mam w skrzynce bezpieczników wolna kostka z ta kim kolorem kabla ale nie wiem czy podłączyć
nie wiem jeszcze tylko gdzie podłączyć czarno zielony przewód od domykania szyberdachu o dziwo na nim po włączeniu zapłonu jest + 12v za skrzynką znalazłem tylko dwie kostki białą i jedną zieloną obydwie żeńskie
nie wiem jeszcze tylko gdzie podłączyć czarno zielony przewód od domykania szyberdachu o dziwo na nim po włączeniu zapłonu jest + 12v za skrzynką znalazłem tylko dwie kostki białą i jedną zieloną obydwie żeńskie
- misio127
- Użytkownik
- Kontakt:
Czarno-zielony powinnieneś znaleźc w tej plątaninie kabli za skrzynką bezp, przewód zakończony wtykiem. nie wiem dlaczego u ciebie go nie ma, może sprawdz jeszcze raz bo naprawde niektóre kable potrafią dobrze się pochować:P
Re: Kilka pytań na temat instalacji el w MKIII
znalazłem tylko dwa biała wtyczka biało czarny kabel zielona wtyczka czarno czerwony kabel niema ich najprawdopodobniej przez to bo po 95r wprowadzono jakieś drobne zmiany w instalacji tak czytałem
- misio127
- Użytkownik
- Kontakt:
Hmm, powiem Ci tak, że ja mam auto z 94 roku, a instalacje z auta z 96 roku dokładnie z kombiaka. I wszystkie wtyczki wpasowałem prócz tej zółto zielonej bo nie mam na nią miejsca, nigdzie nie pasuje. Myślę że to działa w dwie strony:D
mam jeszcze ten brązowo biały też niema na niego miejsca więc podłącze go chyba do krańcówki
Rozszyfrowałem jak podłączyć szyber pod moduł komfortu zielono czarny przewód czarna wtyczka czyli domykanie szybra należy podłączyć po niebieski przewód przy silniku szyberdachu z tym że wiąże się to z tym że trzeba przeciągnąć przewód od silnika szyberdachu do skrzyli bezpieczników ale pewny nie jestem czy jest to konieczne a morze ktoś wie czy jest ten przewód gdzieś przy skrzynce jest to niebieski przewód i jeszcze jedna sprawa biało brązowy szara wtyczka do krańcówki ale ja mam na nim cały czas +12v a z tego co przeczytałem powinna się tam pojawiać masa wie ktoś dlaczego tam jest +
Witam
Koledzy widzę oblatani w elektryce to zapytam może ktoś wie .
Po swapie z mechaniki na elektrykę zostały dwa kable żółto - brązowe . Dwie dziewczynki jak na foto . Do czego to jest i gdzie to podpiąć ?
Autko MK3 , instalacja z Ventyla .
Koledzy widzę oblatani w elektryce to zapytam może ktoś wie .
Po swapie z mechaniki na elektrykę zostały dwa kable żółto - brązowe . Dwie dziewczynki jak na foto . Do czego to jest i gdzie to podpiąć ?
Autko MK3 , instalacja z Ventyla .