Przepalający się bezpiecznik świateł STOP

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Kryś
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kryś » ndz maja 08, 2011 23:05

Jak w temacie mianowicie mam problem ze światłem Stop.Gdy kupiłem samochód okazało się że nie ma światła Stop.Doszedłem do tego że padnięty jest włącznik tego światła przy pedale hamulca,gdyż podłączone tzw"na krótko" po wymianie bezpiecznika działało.Kupiłem nowy czujnik zamontowałem no i działało bez problemu do pewnego czasu gdy znów coś się stało i nie było tego światła.Wymieniłem bezpiecznik bo okazał się spalony pojeździłem chwile i znów nie ma światła.
Powiedzcie mi czy miał z was ktoś taki przypadek? dodam ze wtyczka i kabel do tego czujnika są całe nie popękane.Czym to może być spowodowane? wadliwym czujnikiem?[*]

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz maja 08, 2011 23:28

Przydałoby się sprawdzić czy bezpiecznik wywala od razu po naciśnięciu geja hamulca czy kiedy...jeżeli wywala od razu (wtedy łatwiej szukać przyczyny) to odłącz wtyki z lamp tylnych i zobacz jak będzie - jak nie wywali to problem w lampach (pewnie w którejś z żarówek stopu i cza będzie wymienić)...jak wywali to obadaj kable od trzeciego światła stop, obadaj czy nie są połamane (gumowa przelotka z klapy do budy, widoczna po lewej stronie jak się otworzy bagażnik). Połamane kable w tej przelotce to dosyć częsta awaria w mk4...no i jeszcze sam włącznik (czujnik) może robić zwarę

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn maja 09, 2011 09:08

I ewentualne gniazdo haka przyczepy!

perki
...
...

Post autor: perki » pn maja 09, 2011 09:23

ja stawiam na kable w tylnej klapie w gumie po prawej stronie . Lepiej tam zajrzyj bo jezeli przerwaly Ci sie tam to o zapalenie auta nie trudno

Kryś
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kryś » pn maja 09, 2011 20:13

Właśnie wymieniłem bezpiecznik podpiołem stop na krótko żeby świecił non stop.Otworzyłem z tyłu klapę,zsunołem tą gumową osłone niby wszyskie kable okej , także troche poruszałem nimi żeby w razie czego było zwarcie i żeby sie przepalił bezpiecznik i by był problem rozwiązany.Ale nic z tego stop świeci nadal.Ale pewnie po jakimś czasie sie znów przepali i nie mam na to już pomysłów :grrr: :grrr: :grrr:

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt maja 10, 2011 12:43

Nie pozostaje nic innego jak sprawdzic cała wiązkę ze stopem powiązaną. Byc może którys kabelek jest gdzieś przetarty i w pewnych momentach może robic zwarcie - np podczas podskoku auta na nierówności. Spotkałem sie juz z takim przypadkiem. W szczególności radzę sprawdzac w pobliżu wszelkich mocowań wiązki do nadwozia.

Awatar użytkownika
bladzio1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bladzio1 » czw maja 12, 2011 12:28

A nie świeci Ci się kontrolka od świec żarowych w momencie jak przepali się bezpiecznik? Ja tak miałem, że wywalało bezpiecznik tylko u mnie wtedy światła STOP świeciły się cały czas. Podłącz się pod VAGa i pewnie wyskoczy Ci jakiś błąd. U mnie tak było i wywaliło błąd czujnika tego pod pedałem. Po wymianie problem znikł.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw maja 12, 2011 13:35

bladzio1 pisze:A nie świeci Ci się kontrolka od świec żarowych
Bardzo dobre! Tylko, ja chciałbym jeszcze zobaczyć te świece żarowe w R32....

Awatar użytkownika
bladzio1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bladzio1 » pt maja 13, 2011 08:54

Zico63b pisze:Tylko, ja chciałbym jeszcze zobaczyć te świece żarowe w R32....
Sorki, nie doczytałem co za silnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”