Witam,
mam dziwny przypadek ze wskazaniami obrotomierza. Na zimnym silniku wskazania obrotomierza sa prawidlowe, jak rozgrzeje sie silnik np: w korku wskazówka obrotomierza spada do 600 obr/min lub ekstremalnie do 0 obr/min, a silnik pracuje rowno na ok 800 obr/min. (w zime jest wszystko ok, tak dzieje sie tylko w lato). Czy ktos moze dac jakies wskazówki, padniete cewki zaplonowe? pls o pomoc, niestety z elektryka leze:(
obrotomierz nie działa prawidłowo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
no faktyczni objaw dziwny - ja bym na chwilę podmienił jednak licznik bo wygląda to na wadę licznika
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
...a co do tego moze miec temperatura otoczenia? Masz jakis pomysl? Wystarczy wylaczyc silnik aby troche ostygl i znowu jest ok. Czary?
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- vib0vit
- Mały gagatek
- Kontakt:
Może , jak jest cieplej gdzieś sie styki przegrzewają i wariuje. Próba z innym bedzię dobrym krokiem do zmiany licznika lub szukania błedu gdzieś indziej .
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
A może coś czujnik halla świruje, bo to chyba on impulsy wysyła do licznika, czy jeszcze jakiś jest za to odpowiedzialny? Choć w przypadku halla, to przeważnie nierówno na wolnych obrotach też chodziłby silnik.
...bo chodzi nierówno, ale nie zawsze. Na zimnym jest zawsze wszystko ok, równo...na rozgrzanym często trzęsie silnikiem, ale nie zawsze.
podłączyłem program diagnostyczny i pokazał mi błędy "wypadanie zapłonu", "cylinder trzeci". Prawdopodobnie cewka zapłonowa jest do wymiany. Może ona ma wpływ na wskazania obrotomierza? czy to nie 125p:))
podłączyłem program diagnostyczny i pokazał mi błędy "wypadanie zapłonu", "cylinder trzeci". Prawdopodobnie cewka zapłonowa jest do wymiany. Może ona ma wpływ na wskazania obrotomierza? czy to nie 125p:))
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz