Brak światła mijania - Brak masy??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam problem spaliła mi się żarówka świateł mijania w lampie H1+H1, więc postanowiłem wymienić i tu coś dziwnego tam gdzie się wkłada żarówkę plastik jest brązowy zamiast biały (jakby spalony) wymieniłem żarówkę włączyłem światła i słychać było takie zgrzytanie - okazało się jak dotknąłem że żarówka przy metalowej podstawie iskrzy jak się dotyka do metalu i leci dym w lampie. Teraz już nic zero reakcji żarówki nie świecą ani mijania ani drogowa. Postojowa świeci OK. Czyżby brak masy??Proszę o pomoc bo nie mam świateł 

- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
może żarówka ma słaby styk w gnieździe i powstaje iskra...a co za tym idzie temperatura i się kopci. Masę możesz poprowadzić na krótko kawałkiem kabla i zobaczyć czy się sytuacja poprawi.
tzn jak to zrobić na krótko bo już mi ani drogowe ani mijania nie działają wcześniej jak dotykałem przewodów to zgrzytało w różnych miejscach, kilka żarówek sprawdzałem i nic i zmieniłem wsuwkę na nową
- Qto
- _
- Kontakt:
jeden koniec kabelka do aku (-) a drugi do masy w lampie...moderns pisze:tzn jak to zrobić na krótko
masy w lampie są dwie tak jedna przy żarówce mijania a druga koło drogowych tak te brązowe?i co jeśli tak zrobie to powinno świecić?
problem rozwiązany - błahy i głupi:)- spalony bezpiecznik nr 1
problem rozwiązany - błahy i głupi:)- spalony bezpiecznik nr 1
- Qto
- _
- Kontakt:
to gitmoderns pisze:problem rozwiązany - błahy i głupi:)- spalony bezpiecznik nr 1
...ale objawy raczej nie pasowały do bezpiecznika także profilaktycznie możesz przeczyścić wszystkie styki w lampie
no wlaśnie objawy były dziwne bo jakby bezpiecznik się spalił to nie było by raczej sytuacji że raz działa a raz nie:)hmmm ale najważniejsze że teraz jest OK. Pozdrawiam Ps. nie będę zakładał nowego tematu jakie żarówki h1 najlepiej świecą tungsram,osram, philips??
- Qto
- _
- Kontakt:
na forum było nie raz...w googlach opinii też najdziesz sporo. Ja osobiście latam na Philipsach BV.moderns pisze:jakie żarówki h1 najlepiej świecą tungsram,osram, philips?
Zamykam