Problem z wyciąganiem kluczyka z zamka

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

radrinx01
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: radrinx01 » wt sty 25, 2011 12:42

Witam wszytskich. Mam problem tak jak napisałem powyżej z wyciąganiem kluczyka z zamka drzwi. Otwiera i zamyka drzwi bez problemu jedynie problem tkwi w wyciaganiu kluczyka, zeby go wyciagnąć musze poruszać przez chwilę kluczykiem w dół i w górę i dopiero wyjdzie. Psikałem WD-40 i nic. Dodam, ze jakis miesiąc temu dorobiłem sobie 2 kluczyk bo miałem tylko jeden i w sumie od tego czasu kiedy dorobiłem ten kluczyk dzieja sie takie problemy choc wydaje mi sie ze to zbieg okoliczności, gdyz wcale nie jeżdzę na tym"nowym". Dodam również ze jak są duze mrozy to mam mały problem z przekręceniem kluczyka w którąkolwiek stronę, moze wystarczy nasmarować czymś wkładkę zamka? a moze kupić pilot do centralnego i wtedy nie bede musiał wkłądać kluczyka do zamka i po kłopocie? prosze o pomoc i wasze opinie

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » wt sty 25, 2011 12:56

A sprawdź na początek ten stary kluczyk czy w wcięciach nie ma żadnych zadziorów nierówności itp, może podczas dorabiania coś zostało 'zniekształcone" i teraz blokuje się w zamku. A w innych zamkach masz ten sam problem czy tylko w tym jednym ? Bo jeśli tylko w jednym, to być może coś w wkładce się uszkodziło, wkładkę zamka można łatwo zdemontować i spróbować ją wyczyścić w benzynie osuszyć nasmarować i sprawdzić czy pomoże.
W ostateczności chyba łatwiej i taniej będzie dorobienie nowej wkładki pod stary kluczy, montaż centralnego zamka na pilota to też jakieś wyjście, ale to też kosztuje.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

radrinx01
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Problem z wyciąganiem kluczyka z zamka

Post autor: radrinx01 » wt sty 25, 2011 13:19

Stary kluczyk nie ma zadnych zadziorów chyba ze nowy miał i po włożeniu go do wkładki cos sie w niej uszkodziło chociaz sprawdziłem tez ten nowy i tez nie ma zadziorów choć wszytskie krawędzie ma bardziej "ostre" a stary pozaokrąglane. Od strony pasażera nie patrzyłem czy problem sie tez pojawia. Masz może foto poradę jak zdemontować ta wkładkę i czym ją najlepiej nasmarować? A co do kupna pilota ze sterownikiem do centralnego to koszt ok 50-100zł a dorobienie nowej wkładki ile kosztuje?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » wt sty 25, 2011 13:24

Porada w dziele faq jak zdemontować wkładkę zamka.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175564" onclick="window.open(this.href);return false;

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”